Houtverbinding Douglas schuur

Hallo klussers,

ik heb vorig jaar een fundering aangelegd voor een schuur met overkapping, L-vorm zadeldak op een constructie van 200mm staanders en liggers. Toen heb ik het advies aangenomen om gewoon te bouwen met de maten die ik wil, achteraf had ik liever op beschikbare houtlengtes gebouwd maar so be it.

Nu zit ik wel met een vraag. Ik heb de poeren van de schuur hoh op 303cm staan, in totaal dus 606cm. De langste beschikbare balk is 6 meter lang, als ik die wil gebruiken ligt er max 7cm op de buitenste staanders. De balk wordt wel halverwege volledig ondersteund door de middelste staander en de schuur is rondom voorzien van wanden en de balken van de zijkant worden vastgeschroeft met de balk van de voorkant (dus schroeven vanaf de voorkant erin), Is dit acceptabel en kom ik weg met 6 meter of moet ik op zoek naar 7 meter (of schuine las 3+4 meter verbinden)?

schuurtekening_totaal.png schuurtekening.jpg
 
1 cm zou al genoeg zijn, maar dat ziet er niet uit en je wilt wel wat speling hebben.
Of 7 cm acceptabel is, is vooral een esthetische vraag.

7 en 8 meter zijn hier bij een (best grote) lokale houthandel te koop.
 
Ik heb inmiddels gekozen om in de lengte 2 balken te gebruiken en die te verbinden met een halfhouts verbinding op de staander, die smaller is dan de staander zodat beide balken volledige hoogte op de staander hebben, dit is de schuttingkant dus geen zichtwerk. Voor de hoeken ga ik verticaal inkepen en de ringbalken aan elkaar schroeven vanaf de zijkant.

Welke schroeven heb ik nodig om de 20cm balken vast te schroeven op de staanders?
Ik zat zelf te denken om 5cm voor te boren en dan tellerkop van 8x300 erin te schroeven.

En is 2 schroeven per staander voldoende?
 

Gerelateerde klussen

Reacties
9
Weergaven
2K
Draagconstructie
Ambidexterity
Reacties
11
Weergaven
1K
Draagconstructie
Ambidexterity
Reacties
9
Weergaven
2K
Draagconstructie
Boertje125
Reacties
5
Weergaven
308
Draagconstructie
IJkenhout
Reacties
1
Weergaven
387
Draagconstructie
Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu