Houten schuurdeur met stomp deurkozijn naar buiten laten draaien.

Hallo,

Onze stenen schuur is begin jaren 70 gebouwd. Daarin zit een stompe deur die naar binnen draait, terwijl we die graag naar buiten laten draaien. Dat beseften we nog niet toen we 2 jaar geleden een nieuwe deur erin lieten hangen.

Is het mogelijk het deurkozijn om te draaien? Of moeten we hem verwijderen en er een nieuwe in laten plaatsen? Of zijn er nog andere opties? We zijn van nature niet mega handig.

Dank alvast voor het meedenken.



20240821_151349.jpg

20240821_151356.jpg

20240821_151408.jpg

20240821_151416.jpg

20240821_151429.jpg
 
Als je het kozijn omdraait (wat in principe kan), veranderen er 2 zaken: De deur draait niet alleen naar buiten, maar ook de andere kant op.

En de glaslatten van de deur zitten dan aan de buitenkant, dus deze moet je met schroeven gaan borgen ivm inbraakwerendheid.
 
De draairichting is gelukkig geen probleem. Wat bedoel je precies met de glaslatten? Want het glas zit precies in het midden met ijzerdraad erdoorheen. Ik zie geen verschil aan beide kanten?
 
Kijk maar eens goed naar het glas, dat moet op de één of andere manier in de deur gezet zijn en daarna vastgemaakt worden.

Aan de ene kant van de deur zit de sponning, daar is de ruit vanaf de andere kant tegenaan gezet. Aan die kant plaats je vervolgens glaslatten om het glas tegen de sponning aan te duwen en vast te zetten. Het glas zit dan opgesloten tussen de sponning en de glaslatten.

Zitten de glaslatten aan de binnenkant dan spreek je van binnenbeglazing, en zitten de glaslatten aan de buitenkant dan spreekt men over buitenbeglazing.

Als je de glaslatten aan de buitenkant hebt zitten (of je draait een deur met binnenbeglazing om) dan zou men de glaslatten kunnen verwijderen om het glas er uit te halen en je hebt vrije toegang tot die ruimte. Daarom moet je glaslatten aan de buitenkant altijd vastschroeven om dit te voorkomen.
 
Aan de binnenzijde zie je de spijkers en gaatjes zitten in de glaslat.
Een ruit die in de kit staat, pak je er niet zomaar uit als de latten eruit zijn. In de tijd van de welpasta was dat anders.
 
Het kan wel, sponning die er nu zit wegzagen, alle verf verwijderen, deur naar buiten verplaatsen en de scharnieren naar buiten draaien, aan de binnenkant een nieuwe sponning aanbrengen (lijmen + schroeven)
Slot omdraaien (kijken of de dagschoot is om te draaien anders het slot vervangen) want die sluit ook de verkeerde kant op.
Nieuwe slotplaat plaatsen.
Alles weer in de verf zetten
Heb je pech dat de voorkant van de deur schuin is weg geschaafd dan moet die ook de andere kant op en kan je deur wel eens te smal worden.

Ben je handig dan is het best even wat werk maar wel te doen, anders niet aan beginnen zou mijn advies zijn.
 
ach ja als je een zaterdag of zondag niets te doen hebt dan is het wel mogelijk want met alleen een nieuw kozijn ben je er ook nog niet dan moet je ook nog het nodige aanpassen, dan wordt het een nieuw kozijn + nieuwe deur en dan heb je het voor een nieuwe buitendeur toch snel over een kleine 1000 euro.

Maar zoals ik al aangaf is het voor iemand die weet waar hij mee bezig is veel werk maar wel te doen, ben je niet zo handig dan is mijn advies "niet aan beginnen"
Maar je kunt er wel 1000 euro mee uitsparen.
 
Als we ervoor kiezen om de deurpost in zijn geheel te draaien, dan blijft de deur in principe gelijk ten opzichte van de deurpost. Qua draairichting en qua glas voor ons prima.

Alleen hoe draaien we in deze de deurpost en waar moeten we rekening mee houden?
 
Deurpost draaien betekent los maken van de rest, uitnemen en weer vastzetten.
Heb je geluk dan kun je nog zien waar de schroeven zitten om ze weer los te draaien.
Maar meestal worden eerst de kozijnen gesteld en dan de muren opgemetseld en zitten de ankers aan de achterkant in het kozijn gedraaid en dan mee gemetseld met de muur er omheen.
Die zal je dan op moeten zoeken, door zagen (breken geeft te veel schade) en dan uitnemen.
Aan de bovenzijde een waterkering aanbrengen
Gatenboren en met slagpluggen het kozijn weer vastzetten in de muur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu