Houten balken vervangen door betonvloer met isolatie

Hallo allemaal,

Onze jaren 30 woning heeft een fundering op staal. Het vloeroppervlak is 50 m2 + een kelder van ca 6m2. De houten balkenvloer op de begane grond willen we graag vervangen om isolatie en vloerverwarming te kunnen plaatsen. De kruipruimte verdwijnt dan. De kelder blijft in gebruik. Tussen de bodem van de kruipruimte en de bovenkant van de afwerkvloer zit 58cm.

Het idee is om de bodem van de kruipruimte vlak te maken, zand aantrillen, daarop folie en isolatie, dan afstandhouders, netten en vloerverwarming plaatsen, tot slot afwerken met 1 laag beton die gevlinderd wordt.

We hebben ook gekeken naar schuimbeton als alternatief of beton met een aparte cement dekvloer , maar die opties zijn een stuk duurder ivm storten van meedere lagen.

Na veel onderzoek heb ik nog enkele vragen:
  1. Ik lees dat de minimale dikte voor een constructieve betonvloer 12cm is (en maximaal 20cm). Welke dikte adviseren jullie / wat is het meest gebruikelijk?
  2. Als ik 20cm beton laat storten, hoe vul ik dan het beste de overige 38cm? Met 9 cm PIR of 13cm EPS haal je al de minimum isolatiewaarde volgens het bouwbesluit. Kan ik zonder problemen 25 cm zand bijstorten of wordt dat te zwaar? Het is een twee onder een kap woning en onze kelder blijft behouden. Is 12 kuub zand dan niet wat veel extra gewicht?
  3. In plaats van zand zat ik te denken meer isolatie. EPS en PIR platen kan ik online vinden in maximaal 13 of 14cm dikte. Kan ik zonder problemen twee lagen isolatie op elkaar leggen om zo meer hoogte te krijgen en minder zand te hoeven storten? Naden afplakken met isolatietape en de tweede laag laten verspringen tov de eerste laag. De opbouw wordt dan bijvoorbeeld 10cm zand + 2x14cm PIR of EPS + 20cm beton. Op deze manier wordt er maar 5 kuub zand toegevoegd ipv 12 kuub.
  4. Als ik twee lagen isolatie zou toepassen dan zal er mogelijk een pvc rioolbuis (keuken) in de isolatielaag terecht komen. Er is namelijk maar 16 cm ruimte onder deze pvc buis. Kan ik zonder problemen de tweede laag isolatie inzagen of om de buis heen leggen?
  5. Voor het aantrillen van het zand wilde ik een trilplaat huren. Nu zie ik dat er machines zijn met verschillende slagkracht. Hoeveel kN slagkracht heb ik nodig voor deze klus? Ik wil geen scheuren veroorzaken in de muren door de trilplaat. De lichtste machine is 50 kilo met 11 kN slagkracht. De andere zijn allemaal veel zwaarder en zijn lastig te vervoeren of de kruipruimte in/uit te tillen.
Alvast heel veel dank voor alle hulp!
 
Laatst bewerkt:
Als je het huidige zand met rust laat, dus een beetje rustig doen tijdens het slopen,
dan hoeft je waarschijnlijk helemaal niet aan te trillen als je geen extra zand toevoegt maar alleen maar EPS.
Haal maar eens met je hand een laagje zand weg, zeer waarschijnlijk is het op een paar cm al hard.

EPS is iets duurder dan zand, maar omdat je maar één product gebruikt heb je maar een keer afleverkost en een veel hogere isolatiewaarde. Ook hoef je niet te trillen.

Als je trouwens 5 kuub zand laat bezorgen dat zit je al redelijk dicht bij de EPS prijs.
5 is per m3 een stuk duurder dan 12m3 zand.

Lang verhaal kort: alleen EPS en het beton aan de dunne kant houden. Ook omdat de vloerverwarming anders wel heel traag wordt.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
4
Weergaven
1K
Vloeren
Boertje125
  • Gesloten
Reacties
2
Weergaven
6K
Vloeren
JMe
  • Gesloten
  • G.J. ter Beek
  • Vloeren
  • 1
  • 9K
Reacties
1
Weergaven
9K
Vloeren
Scoupevo
  • Gesloten
Reacties
3
Weergaven
7K
Vloeren
G wagen
  • Gesloten
  • Yke de Vries
  • Vloeren
  • 4
  • 786
Reacties
4
Weergaven
786
Vloeren
stefan9

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu