Hoogglans en watergedragen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik moet nog een heleboel zaken schilderen in (binnen) huis. Ik wil alles eigenlijk hoogglans wit schilderen en dat het liefst een echte mooie hoogglans.
Maar ik wil ook zeker niet continu in schadelijke en stinkende dampen zitten.

Het liefst wil ik wil op waterbasis aan de slag, dat droogt sneller en is uiteraard minder schadelijk.

Ik begrijp dat de glans steeds beter wordt van de watergedragen producten maar dat een 'bolle' hoogglans nog maar lastig te bereiken is. Verder zijn er ook verven als 'alkydemulsie'.

De vraag is dus in welke mate een mooie hoogglans te bereiken is met een verf die vlot droogt en weinig schadelijke dampen bevat. Het liefst uiteraard merken en typen maar dan doen we hier niet. Wel graag wat tips over het soort verf of iets dat me de goede kant op sturen.

De ondergrond is in de meeste gevallen kaalgehaald hout.
Over de werkwijze heeft henk al het nodige geschreven dus daar kom ik wel uit.
 
Ik zat met dezelfde vraag en heb gewoon wat testjes gedaan met beide lakken (solvent en acryl wel te verstaan)

De solvent lak (ookwel alkyd genoemd) geeft naar mijn mening de mooiste hoogglans. Meest diep en zuiver. De watergedragen lak (acryl/alkyd emulsie) glanst wat minder, wat op zich geen probleem hoeft te zijn natuurlijk, maar glanst ook minder mooi,vind ik.

Probeer het zelf eerst eens zou ik zeggen op een proef stukje, kun je meteen ervaren hoe de watergedragen lak verft. (droogt als een tierelier).
Met het verven van een mdf paneeldeur moet je goed "strategisch"te werk gaan... Voor je rond bent (10 minuten) zijn de eerste delen al droog. Je kan dan niet meer "nat in nat" werken iig. Wordt dus veel "snijwerk".
Heeft overigens ook voordelen zoals stofvangen en sneller overschilderen.

Ook de laagdikte van watergedragen is even wennen, is naar mijn mening wat kritischer. Het lijkt erop (ik ben er nog niet uit) dat een iets te dunnen laag leidt tot een "rauwer"eindresultaat (lijkt een beetje op het sinaasappel effect)

Ben erg benieuwd naar jouw bevindingen.
 
Denk dat zelf proberen wel het meest overtuigend werkt. Heb net een deurtje gedaan met een hele mooie hoogglans van een hoog niveau alkyd. Dus nu maar eens een mooie acrylverf halen.
 
Het doet mij goed dat adviezen snel door anderen worden overgenomen en vervolgens weer op het forum terechtkomen om anderen ermee te helpen.

:prima:

Een paneeldeur met watergedragen verf schilderen vraagt wel wat meer toelichting:

Gebruik een 15 cm viltroller ipv 10 cm. hiermee rolt u direct de goede breedte van de deurstijlen, en de boven en -onderzijde. U kunt er ook direct de panelen mee invullen.

De facetten / schuine- of rechte smalle delen doet u met een kwast omdat u met een roller niet geheel in de hoeken kunt komen. Narollen kan weer wel met de roller.

Met een voldoende brede viltroller ( Anza ) kunt u de verf ook direct vanuit een bakje opzetten en uitrollen. U krijgt dan geen aanzetten.
 
De deuren wou ik eigenlijk nog maar even overslaan. Eerst maar eens beginnen op wat minder zichtbare plekken om het resultaat te beoordelen. Ben erg benieuwd hoe mooi de hoogglans van de watergedragen verven ondertussen is.

De deuren komen pas als ik me er toe heb kunnen zetten ze helemaal kaal te halen. Of dat moet zal ik in een ander topic nog wel eens naar voren laten komen want erg veel zin heb ik daar niet ;)
 
Een nobel streven, maar op een latje van 10 cm breed ziet u dus niet wat u wilt zien: hoe hoog is nou die glans van watergedragen verf?

Gebruik hiervoor dus de achterzijde van een deur die weinig in het zicht zit, of een paneel, desnoods een flink stuk karton dat u eerst van grondverf voorziet.

Hierop kunt u beide versies tegen elkaar aan zetten zodat het verschil u in 1 blijk duidelijk wordt.
 
Beste

Ik heb alles zitten lezen en ontdek dat men nog te weinig inzicht heeft in de watergedragen hoogglans lakken.

Om te beginnen leverd een acrylaat based systeem nooit hoogglans, daar de 20 graden (meethoek) glans ( bolle glans) niet hoger komt dan 50 %.

Een watergedragen PU/Alkyd leverd daarintegen wel een glans van 80 % bij 20 graden, dus valt zeer zeker in de categorie hoogglans.

Vervolgens heb je ook nog eens de pure watergedragen alkyd emulsies, hier praat je al over 90 % glans bij 20 graden.

Voordelen/ nadelen:

Glans op basis van acrylaat.
Voor: snel drogend dus snel overschildeerbaar ( meestal binnen 5-7 uur) niet vergelend, redelijke glans, redelijke vulling, geen cissing (intercoat problemen)
Nade: geen hoogglans, lange doordroging ivm VOC gehaalte (tijd dat deze nodig heeft voordat het uitgehaard is en dus blockvast is), geen universele hechting, geen mooie vloei, korte opentijd (10 min meestaal niet haalbaar)

PU/ALKYD emusie.
voor: Hoogglans, mooie vloei, goede hechting, lange opentijd (15 min +), zeer goede hardheid ontwikkeling, snel stofdroog (1 uur ) , goede blockvastheid goede krasbestendigheid na doorhaarding.
Nade: minimale donkervergeling, vulling is matig, overschilderbaar na 7-16 uur (afhankelijk van temp/ luchtvochtigheid) Cissing (intercoat probleem, te verhelpen door tussen elke laag met bijv 3M scoth mat schuren).

Alkyd emulsie:
Voor: zeer hoge glans (90 % bij 20 graden) zeer goede vloei (verwerking bijna als oplosmiddelhoudend, goede vulling ivm met hogere vastestofgehaalte (t.o.v. Alky/PU en acrylaat)
nadelen: Donkervergeling, doordroging, overschilderbaar na min 16 uur (meestal)

De meeste bekende merken gebruiken voor hoogglans de PU/Alkyd, vanwege de snelle doordroging (t.o.v. een Alkyd emulsie) glans en minimale donker vergeling. Uit testen moet ik zeggen dat de grote merken ook de 20 graden glans van 80 niet halen en dat de glansbehoud slecht is, na 2 weken was 1 ervan bijna 10 % gezakt!

Omdat deze intercoat probleemen geeft, dien je bij het gebruik van deze, tussen elke laag door te schuren met een zeer fijn schuurpapier of z'n 3M scoth.
De vulling van deze is ook een nadeel want na 2 lagen op een ondergrond met 2 X primer , zal je nooit de glans van 80 % halen maar mischien rond de 30-40 %. Doe je dat met een ondergrond + 1 X primer zal je na 2 lagen tegen de 20 % zitten.Daarom is het van belang dat bij het werken met watergedragen alkyd, dikke lagen worden gebruikt en niet zoals met de convectionele lakken. Dit is ook de reden waarom men adviseerd om kale hout met 2 X primer en min 2 X lak moet behandelen.

Wil je na 2 lagen aflak de hoogste glans bereiken dan moet je een watergedragen alkyd emulsie gebruiken maar je zit met de droogtijden en donkervergeling.
De gebruikte gereedschappen zijn inderdaad de vilt roller en de ronde kwast met polyester/ varkenshaar mix, geen ronde kwast voor acrylaat. Deze is om inderdaad acrylaat lakken te verwerken.Door zijn gespleten punten, neemt deze meer verf op waardoor je meer verwerkings tijd hebt (dikkere lagen) maar door de breedere haren is de kans op cissing met de Alky/PU enkel groter.

Dus in het kort, de convectionele oplosmiddelhoudende lakken kunnen we nog niet helemaal benaderen voorwat betrefd duurzaamheid, vulling maar na voldoende laagdikte van de watergedragen lak, zit je niet zo veer vandaan en voorwat betrefd glans al zeker niet.
Je moet er van uit gaan dat een oplosmiddelhoudende hoogglans bestaad uit +- 60 % of hoger vaste bindmiddel en de rest oplosmiddel enz en een watergedragen lak bestaad uit +- 60 % PU/Alkyd emulsie waar +- 40 % vast is en de rest is water + vulstoffen enz, vandaar de mindere vulling en dus glansbereik en evt snellere afbraak van de bindmiddel bij buiten toepassingen, hier de reden om meer lagen te gebruiken dan de oude vertrouwde systemen.

Ik hoop dat ik het allemaal nog een beetje heb kunnen uitleggen en voor onduidelijkheiden gewoon vragen.

Trouwens Kees, ik heb wat van jouw adviesen gelezen en vind ze zeer goed en technisch,niets op aan te merken, mijn complimenten.
 
Bedankt voor het uitgebreide antwoord Mechas79.
Betreft de watergedragen varianten dacht ik dat deze niet vergeelden juist.. maar dat is anders zoals je schrijft. Is daar ook een maatstaf voor oid ? Vergeeld solvent Alkyd/PU meer of minder dan bijvoorbeeld de watergedragen variant?
 
En hoe zit het met de stank en schadelijke stoffen van de watergedragen alkyd emulsies (kom daar maar eens om bij de bouwmarkt.
 
Witlof


Donker vergeling heb je altijd met alkyden, of het nou watergedragen is of solvent, over het algemeen hebben de oplosmiddelhoudenden alkyden meer last van d.vergeling, deze zijn namelijk vetter (daardoor ook meer glans) maar een alkyd is een alkyd, of het nou in een oplossing zit of geemulgeerd in water. Helaas.
Men is id druk bezig met dit probleem door hoogglans met andere systeemen te bereiken maar helaas is de vloei en opentijd van deze nog niet goed genoeg als een watergedragen PU/ALKYD of alkyd.

Tfro71
Over het algemeen ruik je bij een watergedragen Alkyd of PU/Alkyd enkel de geur van de olie, deze verven hebben namelijk geen VOC (vluchtige organische stoffen) nodig want de droging is oxidatief, dus met siccatief. Desondanks zijn er fabrikanten die toch wat VOC gebruiken om eigenschappen te verbeteren..maar schadelijk zijn ze zeker niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan