Hoofdschakelaar toevoegen in Holec meterkast (oud)

Beste allen,

Zie de foto's voor de groepenkast in mijn huis.
Het betreft een oude 3 fase groepenkast (Holec) met 3 x 25A hoofdzekering (automaten). Daarnaast zoals te zien, nog diverse smeltzekeringen, type Holec NFI40, AC aardlekschakelaars (waarvan 1 zelfs 0,5A).
Er is links een nieuwer gedeelte bijgeplaatst, waarschijnlijk rond 1995 toen een bijkeuken is geplaatst. Hier zit een aardlekschakelaar, een 3 fase (4p) automaat (F&G PX300) en een hele trits 1 fase alamats op (F&G FL300).

Er zit dus geen hoofdschakelaar boven de meter en ik gezien de voorschriften om alles met 1 handeling spanningloos te kunnen maken, heb ik gekeken waar deze geplaatst kan worden.

Vraag 1:
In het gedeelte boven de meter zit nog een sectie, waar enkel de draden doorheen lopen.
Zou hier een hoofdschakelaar in kunnen of wordt dat beunwerk?

IMG_7430p.jpg


IMG_7431.JPG


IMG_7444.JPG


IMG_7445.JPG


Vraag 2:
De hoofdzekeringen zijn trouwens automaten (type CMC QLV1). Kunnen deze zelf afgeschakeld worden om spanningsloos in de kast te kunnen werken?

IMG_7448.JPG


Dank voor de adviezen.
Gezien vergelijkbare topics, sluit ik een geheel nieuwe groepenkast niet uit uiteraard. Maar wie weet kan deze nog mee met een hoofdschakelaar en nieuwere aardlekschakelaars.
Ruimte is nog geen gebrek in deze meterkast.


Dank, Bram
 
Deze hele kast is echt wel aan vervanging toe...
Het hele deel rechtsboven met de smeltzekeringen is zeker 40 jaar oud.
 
Het heeft allemaal zijn beste tijd wel gehad en er is wel wat te winnen op gebied van veiligheid. Beste dus helemaal een nieuwe kast plaatsen.

Antwoord op jouw vragen. Nee, in die kast kun je geen hoofdschakelaar kwijt.

En ja, met de hoofdzekeringen kun je de kast spanningloos maken. Wel eerst alle afgaande groepen uitschakelen, niet alles in 1x aan of uit zetten via de hoofdzekering.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu