Hoeveel en waar spotjes inbouwen..

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ga binnenkort beginnen met de gipsplaten, en dus ook gaten maken voor verlichting.. Alleen het lastigst is waar en hoeveel spotjes er moeten komen, iemand suggesties of voorbeelden? En bij elk spotje een centraaldoos??

Groeten
 
53088_plattegrond_1.jpg


Dit zijn de afmetingen..

Alvast Bedankt!

Groeten
 
Maar nou weten we nog niet om welke ruimte het gaat. Alleen de woonkamer/ keuken?
En wil je alles met spotjes gaan doen? Of alleen bijvoorbeeld als accent of sfeer verlichting?
 
Heb sowieso paar hoofdverlichtingspunten.. Maar wil de spotjes gaan gebruiken als accent/sfeer. Door door de woon/eet en keuken. Misschien wel leuk om sowieso wat in te bouwen in de koof tussen keuken en eetkamer. (Koof doordat er een stalen balk is geplaatst)
 
Dat zou je kunnen doen, al vraag ik me af of dat mooi is. Door de spotjes benadruk je die balk extra en trek je alsnog een soort scheiding tussen keuken en kamer terwijl je daarvoor juist een muur hebt uitgebroken.

Ik plaats spotjes meestal langs de muren. Zeker in combinatie met gordijnen ziet dit vaak erg mooi uit als het hologeenlicht langs de gordijnen schijnt. In dit geval zou ik ze langs de openslaande deuren wand van de eetkamer plaatsen. Eventueel ook aan de voorkant van de woonkamer. Eventueel bij de schouw.

In de keuken heb je meestal verlichting onder de keukenkastjes als werklicht. Dan nog een lichtpunt als algemene verlichting. Sfeerverlichting zou d.m.v. spotjes zou je kunnen toevoegen.


Ik zou overigens zorgen dat de spotjes via een dimmer (of meerdere) werken.
 
Je zou er een paar meubel op stellingen in kunnen tekenen en kijken waar je dan licht op een tafel zou willen. Zo kun bij meerdere opstellingen kijken op welk punt je een vast lichtpunt zou kunnen maken. In tijd van nood is dat altijd af te dekken met een plaatje of er een spanningsrail op aan sluiten als je toch iets wil verplaatsen. Later kun je er vaak niet meer bij. Succes.
 
Inderdaad... spots die schijnen op gordijnen of 'in-betweens' zijn erg mooi! Wellicht daartoe beperken omdat je anders misschien een wat goedkoop uitziend geheel krijgt. Een paar leuke lampen aan de muur is ook mooi!

Ik zou zelf gaan voor max 20/25 watt per spot en ze ook dimbaar maken.

Gr. Richard.
 
Ik gebruik zelf altijd 35W 12V spots met dimmer. Dan kun je toch even veel licht maken als het nodig is en 12V heeft sowieso een hogere lichtopbrengst als 230V spots.

Ik zou geen spotjes gebruiken boven tafels of meubels omdat je die meubels altijd kunt verplaatsen. Je tekent nu iets in, en later blijkt het in de praktijk toch niet zo praktisch om die tafel juist daar te zetten. Gevolg: je zit met een aantal spotjes in het midden van een kamer die niet recht boven de tafel zitten zoals bedoeld.
 
Misschien is het inderdaad het mooiste om langs de ramen en pui te gaan..Hoeveel cm zouden ze uit elkaar moeten? En hoeveel cm van uit de muur? Gewoon wat centraaldozen in serie zetten?
 
Je kunt zelfs nog bij de aanschaf van de lichtbronnen (lampen) zelf nog letten op de stralingshoek. Spot of flood. Wijde lichtbundel of gericht licht. Ook kun je op de lichtkleur letten, cool of warmwit.
Op deze manier kun je toch ook veel spelen met licht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via