Hoe zorg ik ervoor dat de trafo voldoende hitte kan afvoeren?

Hoi,

Ik ben bezig een wandbrede spiegel te maken op mijn badkamer en wil daar graag ledverlichting achter plaatsen.
Ik heb een trafo, waardoor de ledverlichting direct op de netspanning aangesloten kan worden en op de schakelaar werkt.

De trafo wil ik netjes wegwerken vanwege veiligheid en hoe het eruit ziet.
- Hoeveel ruimte moet ik vrijlaten rondom de trafo? 3 cm/ 5cm, etc. Is het goed om de trafo op een verhoging te zetten?
- Wat voor materiaal is het beste? Ik lees dat hout hitte geleid en niet wordt aanbevolen. Ik wil ene kast van MDF maken.
- Als ik een rooster maak, wat voor materiaal is dan het beste?

240w-24v-10a-professionele-voeding-voor-led-strips-4 kopie.jpg 240w-24v-10a-professionele-voeding-voor-led-strips-10 kopie.jpg 240w-24v-10a-professionele-voeding-voor-led-strips-12 kopie.jpg
 
Dit is een open voeding die bedoeld is om in een gesloten regelkast te plaatsen.
Je kunt deze niet zomaar ergens op of in een kastje zetten of leggen.
 
  • Like
Waarderingen: Inezke
Je reactie bevestigt de zorg die ik al had. Hoe langer ik hier mee bezig ben, hoe meer ik twijfels heb over deze trafo. Hij is bedoeld voor in de badkamer, maar er staat op dat hij niet waterdicht is. Ik ben er dus niet gerust op. Ik heb deze aangeschaft op advies van de verkoper.

Wat is beter? Een gesloten regelkast aanschaffen of op zoek gaan naar een waterdichte trafo? Ik zoek er een die ik kan aansluiten op het lichtnet, bij voorkeur met een stekker en waar ik de schakelaar (zwarte draadje) op kan aansluiten.
 
Laatst bewerkt:
Reactie van de leverancier. Enorm balen dit.

Helaas hebben wij geen driver die water of vocht dicht zijn, u dient dit altijd of in een andere kamer of op zolder te moeten plaatsen. U mag uiteraard u product binnen 100 dagen retour sturen, met de juiste verpakking.
 
Degene die je hebt heeft een vermogen van 250Watt, dat is best veel.

Als ik zoek op: led driver waterdicht
vind ik er genoeg rond de 30 tot 50 Watt wat me meer dan genoeg lijkt, anders meerdere gebruiken.
 
Weet je heel zeker dat je zo'n 5000 Lumen aan licht in je badkamer wilt hebben? Want dat zou, heb ik even opgezocht, ruwweg de (vermoedelijk minimale) lichtopbrengst zijn van een LED-strip van 7 meter (ik had gekeken naar ca. 8 W/m en kleur 2700K). Dat is echt een uitgesproken zee van licht, zeker voor in een badkamer!

Misschien is het verstandig om die meegeleverde trafo even te gebruiken om de LED-strip tijdelijk aan te sluiten en te kijken of deze wel aan je wensen voldoet.

Tenzij de LED-strip dimbaar is, maar dan zou je er ook een dimbare trafo bij moeten nemen. Het is echter vaak erg lastig om LED-verlichting via een trafo werkend dimmend te krijgen: zowel de trafo als de dimmer moeten bij elkaar en bij de LED-lamp passen.

Let er ook op dat deze trafo 24 Volt levert. Waarschijnlijk is de LED-strip daar dan ook op gebaseerd en kun je geen (toch wel vaak voorkomende) trafo van 12 Volt gebruiken.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
Er zijn ook slimme waterdichte (outdoor) ledstrips (RGBW) met waterdichte trafo's beschikbaar.
Dan ben je ineens klaar en hoef je niet zelf spullen bij elkaar te zoeken. Ook eventueel besturen via app, bewegingsmelder, draadloze schakelaar is dan ook mogelijk.
 
Tja, ik had me laten voorlichten door de partij die @Boertje125 aanbeveelt.
Ik heb daar op vertrouwd en inmiddels alles aangeschaft. Ze hebben heel goede recensies.

De snoer had ik al geplaatst en dus in geknipt. De travo kan ik nog terugsturen, de lichtsnoer niet meer.
 
@Kees hoeveel lumen zou jij aanbevelen dan?

Ik heb nu twee opties volgens mij:
1. Een travo en bijpassende dimmer aanschaffen en de dimmer niet volledig open zetten.
2. Alles verloren beschouwen en andere spullen aanschaffen, maar wat dan wel.

Ik zie inmiddels door de bomen het bos niet meer.
 
@Kaajee er is mij een trafo geadviseerd. Mogelijk omdat ik hem rechtstreeks op een WCD wilde aansluiten, zonder stekker. Inmiddels is het wel mogelijk om hem aan te sluiten op het lichtnet met een stekker. Ik heb een lichtschakelaar waar ik hem op aan wil sluiten, dus ik moet wel de bruine, door de zwarte draad kunnen vervangen. Ik had een dimmer niet in de planning zitten, want dan moet ik dat ook weer gaan plaatsen/aanpassen. Even kijken wat nu de goedkoopste oplossing is.
 
Als er ergens (enigzins verborgen?) een wcd/stopcontact is, kun je zo'n 230v snoer daar rechtstreeks in steken. Als er ergens een centraaldoos is, waar bijvoorbeeld de schakelaar draden in uitkomen, kun je de stekker van een 230v snoer er af knippen en middels lasklemmen het ledsnoer rechtstreeks daar aansluiten.
Vaak zit er nog wel een stukje elektronica tussen stekker en ledslang, daar moet je dan ook wel een (verborgen) plekje voor vinden.

Ps ik ken je budget natuurlijk niet, maar zo'n ledstrip kost ook weer niet de wereld, paar tientjes.
 
Laatst bewerkt:
@Kees 5000 lumen lijkt veel te veel, maar in deze andere vraag gaat het licht via via de ruimte in, dan gaat er veel verloren. Wel een mooi effect.
Ledstrip en hitte | KLUSIDEE.NL
Misschien nog steeds wel veel, maar van mij mag het in een badkamer dan ook bijna donker zijn. Helemaal als ik nog half slaap.
 
@Kaajee zowel stekker als centraaldoos is mogelijk. In de centraaldoos zit ook een zware schakeldraad.

De 5000 lumen lijkt ook oke als ik @Jackd mag geloven. Het was wel als sfeerlicht bedoeld. Ik heb al functioneel licht in de badkamer. Mogelijk dat ik nog wel op zoek ga naar een dimmer.

Voor mij gaat het nu nog om het stukje elektronica ertussen.

@Boertje125 had een mooie gezien. Ik ga kijken of ik hem daar tegen kan ruilen.

Rest alleen nog de vraag hoe ik hem het mooiste en meest veilig (i.v.m. hitte) via via de ruimte in kan laten gaan. Het frame is van hout en ik weet niet hoeveel lumen een spiegel kan hebben. nu zittern er nog geen ledprofielen onder de ledstrip. Het is een ledstrip met siliconen, rechtstreeks op het hout geplakt.

optie 1: ledprofiel tegen de tegels en via de spiegel de ruimte in
optie 2: Een hoekprofiel die ik tegen de spiegel en het frame plaats

IMG_7833.jpg
 
@Kees hoeveel lumen zou jij aanbevelen dan?
Dat kan ik helemaal niet beoordelen, zeker niet met het oppervlak dat jij wilt gaan verlichten.
Zelf heb ik een véél kleinere badkamer en geen spiegelverlichting, alleen een TL buisje boven de spiegel.
(Ja nog TL, dat ding staat per dag nauwelijks aan, dus het loont absoluut niet daar een LED-buis of LED-armatuur in te zetten, temeer daar ik nog een reservebuisje heb, gaat de rest van mijn leven mee...).

Maar ik heb op mijn kantoor aan het plafond een vlak LED-lichtpaneel hangen.
Die geeft bij max. (gemeten) 25 Watt een lichtsterkte van 2200 Lumen en dat is echt een zee van licht.
Dat zou ik geen sfeerverlichting willen noemen.
Gelukkig is die met een afstandsbediening in sterkte te regelen, staat meestal op de middelste stand.
Dan is de lichtsterkte 600 Lumen, verbruik (gemeten) 7,5 Watt.

Een test zal snel gedaan zijn en als je de LED-strip toch al niet meer kunt terugsturen, lijkt het me een kwestie van even op de trafo aansluiten.

De trafo die je nu hebt, zou je in principe wel kunnen gebruiken, mits (veilig) opgesteld buiten de badkamer en niet achter een plafond.
Waarbij ik zo mijn vraagtekens zet bij dat veilig opgesteld krijgen, want de aansluitklemmen (ook voor 230V) zitten open en bloot, dat mag je zo helemaal niet toepassen zonder extra omkasting, minstens om de aansluitklemmen heen. Een geschikte trafo van pakweg max. 100 Watt in een volledig gesloten behuizing lijkt me dan toch veel beter. Verder heb ik met dergelijke combinaties weinig ervaring, behalve met een door mijzelf opgestelde drie x 1,2 Watt 12 volt met bijbehorend (niet regelbare) dichte trafo. maar dat is heel andere koek dan 60 watt totaal.

Bijkomend probleem dat je dan weer kunt krijgen is dat de langere draden wellicht storingen in de werking van trafo of LED-strip veroorzaken. Dus in elk geval los proberen met langere draden indien je dat wilt toepassen. Maar nogmaals: beter een veiligere oplossing kiezen.

Er zal bij 60 watt en 24 volt een stroom lopen van 2,5 amp, daarom zal elk VMVL snoer van 2 x 0,75 mm² voldoen (voor de laagspanning dus). Denk wel aan het aanbrengen van adereindhulsjes (geldt ook voor eventuele andere trafo's)!

@Jackd
Dat andere topic is ook van de TS van dit topic.
Ik kan totaal niet beoordelen, hoeveel licht er in warmte omgezet wordt en wat het effect van indirect verlichten is. Het was alleen maar mijn bedoeling om erop attent te maken dat zo'n LED-strip van 60 Watt een flinke dot licht geeft en het advies te geven dat eerst eens te testen voor er nog meer geïnvesteerd wordt in andere trafo's of verdere spullen.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
Ik denk ook dat het veel licht is, hoeveel er verloren gaat kan ik ook niet inschatten, ik ook afhankelijk van de kleur verf, maar ik denk dat er best veel over blijft.
 
Ik denk ook dat er veel licht over blijft, maar ga de voorgestelde test doen.
De Europese unie adviseert 200 - 400 lux in de badkamer. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter.

Is je badkamer bijvoorbeeld 10m² dan heb je 200x10 = 2000 lumen nodig om je badkamer goed te verlichten. Het aantal lumen van een lichtbron staat op de verpakking.

Mijn badkamer is ongeveer 5 vierkante meter. Dan kom ik op 1000 lumen uit.

Optie 1: Ledstrip van 85 euro vervangen door een met minder lumen en de trafo inwisselen voor een waterdichte. (goedkoopste oplossing)

Optie 2: trafo vervangen door een die geschikt is voor een dimmer, aanvullend een nieuwe dimmer/schakelaar aanschaffen (extra investering, maar strip hoeft niet weg)
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu