Hoe kan een betonnen constructie zo gehorig zijn?

Ik woon in een jaren 80 appartement op de eerste woonlaag van de drie, en hoor werkelijk alle buren. Niet alleen de direkte bovenburen, maar ook die daarboven, en zelfs daarnaast en daar boven. Alle buren hebben gewoon geluidisolatie onder hun laminaat, maar dat lijkt niets uit te maken. Als iemand van hen een tafel verschuift, is dat te horen. Het gaat dus uitsluitend om contactgeluiden met het beton, geen muziek of praten.

Het fundament is dus van beton. De binnenmuren zijn van 7cm gips. Onder mij zit een grote winkel. Sommige andere buren horen het ook, maar lang niet zo sterk.

Is er iets mis met de constructie, kan er iets verzakt zijn waardoor geluiden zich anders verplaatsen en concentreren ofzo? Ik kan me niet voorstellen dat dit van begin af aan zo was, want ik overdrijf niet.
 
Er zal niets veranderd zijn, met de constructie zoals die was toen het gebouwd werd.
En waarschijnlijk is dit ook altijd al zo geweest.
Dat is het nadeel van het type betonbouw uit de jaren 70/80

Toen lagen de normen van geluidsisolatie geheel anders al nu is.

Tegenwoordig worden de huizen en vooral appartementen heel anders gebouwd, als in die tijden.
Nu word er rekening gehouden, met contact geluiden die overdragen worden, door muren en vloeren.
Ook worden de vloeren al geïsoleerd tegen geluid overdracht, en dat was toen niet zo.
 
Mijn vorige jaren 70 woning had er totaal geen last van. Misschien was het vanaf begin al zo, maar het is wel veel meer geluid dan 'normaal'.
 
In een appartement, zal je vaak veel meer geluidsoverlast hebben, dan in een woning uit dat jaartal.
En wie zegt, dat alle buren een goede geluidsisolatie hebben liggen, onder hun laminaat.
Het goedkope folietype of standaard groene plaatjes als isolatie is niet genoeg dempend.
En vaak mag er ook geen harde vloeren worden geplaatst in appartementen, zonder voldoende goede geluidsisolatie er onder.

Zoals ik al aangaf, worden de vloeren in appartementen tegenwoordig al voorzien van isolatie, en de afwerkvloeren worden zwevend gelegd.
Maar ook daar geld, dat als je bv een tegelvloer er op aan wilt brengen, hier nog extra isolatie voor aan moet brengen.

Bij oude appartementen is dat niet, daar ligt de afwerkvloer vaak gewoon direct op de beton.
Dus 0,0 isolatie.
 
Wat ook mee kan spelen is de "moderne" inrichting. Vroeger had iedereen vitrage, zware gordijnen, vloerbedekking en overal kleedjes op liggen. Nu zijn veel woningen bijna kaal van binnen.

Ook in nieuwbouw appartementen hoor je geluiden. In theorie iets minder dan jaren 80, maar in de praktijk valt het tegen. De norm is ook niet zo hoog.
 
Ik heb het zelfde probleem met mij maisonnette. Als ik de woonkamer zit hoor ik de bovenburen lopen terwijl m'n slaapkamers daar nog tussenin zitten.
Nu ga ik morgen kijken naar een jaren 30 bovenwoning met houten vloeren. Hoe is dat qua geluidsoverbrenging? Is dat gehoriger? En zal ik dan meer last hebben van de zij buren of onderburen?
 
Als je gevoelig bent voor geluid van bovenburen... ga NIET in een complex met houten vloeren wonen.
 
Bedankt voor je snelle reactie. Het huis waar ik morgen ga kijken is een jaren 30 hoekbovenwoning. De enige buren die ik heb zitten aan 1 zijkant en onder mij. De mensen onder mij hebben dan 1 woonlaag en ik 2 + een zolder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan