Hoe combischakelar aan te sluiten.

1000017291.jpg
Hoi,
ik wil graag weten hoe ik zo'n stopcontact met dubbele schakelaar moet aansluiten.

zou iemand mij dit kunnen/willen uitleggen.

alvast enorm bedankt.

Groetjes Berry
 
Bruin, blauw groen/geel aan stopcontact contacten (schroeven/klemmen) bevestigen. De bruine vanaf dat punt met een kort stukje bruin doorlussen naar 1 klem van de ene schakelaar en weer een stukje bruin vanaf dat punt naar de klem/schroef van de 2e schakelaar. Dan vanaf beide schakelaars (de 2 afgaande schroeven/klemmen) met de 2 zwarte draden naar de lampen.
Er vanuitgaande dat de schakelaar enkelpolig is en niet voorbedraad.
 
En het zou ook wel handig zijn, als je aangeeft welke draden je ter beschikking hebt o op die combinatie aan te sluiten.
Normaal gesproken zou je beschikbaar moeten hebben:
  • fasedraad - bruin 2,5 mm²
  • nuldraad - blauw 2,5 mm²
  • aardedraad - geel/groen 2,5 mm²
  • 2 x schakeldraad - 2 x zwart 1,5 mm²

Dus check even of de draden van die kleuren inderdaad uit de muur komen en/of maak daarvan ook foto's (dus naast de foto's van de binnenkant van de combinatie, zoals door @Boertje125 al genoemd).
 
hierbij het binnenwerk en hoe ik denk deze aan te sluiten
groen/geel rechts in het midden, blauw rechts en bruin links, daarnaast met een klein stukje bruine draad een lusje maken, zodat beide schakelaars het stopcontact aan en uit kunnen schakelen.
1000017299.jpg
 
Het lijkt me weinig zinnig, om twee schakelaars te gebruiken voor het schakelen van één stopcontact. Houd er rekening mee, dat als één van de schakelaars aan staat, je de zaak niet afgeschakeld krijgt met de andere schakelaar. beide schakelaars moeten uit staan.

Bovendien moet je er rekening mee houden, dat de schakelaars vrijwel zeker maar 10 A kunnen schakelen. Ook al gebruik je twee schakelaars, de schakelcapaciteit wordt er niet groter door (omdat je ze nooit allebei tegelijk op exact hetzelfde moment, op de millisec. nauwkeurig, kunt in- en uitschakelen.

Zoals je het beschrijft lijkt het me verder in orde, maar van de schets met allemaal blauwe draden kan ik niets maken.
 
@Boertje125
Dat is inderdaad, zoals een dergelijke combinatie normaal gesproken wordt aangesloten.

Maar @Berry_Spaan wil het stopcontact zelf schakelen met de schakelaars in de combinatie en heeft het niet over zwarte draden, die naar lampen toe lopen...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu