Hoe 2 omvormers op (PV-)verdeler in garage aansluiten?

Beste allemaal,

Huidige situatie
In mijn garage heb ik een SolarEdge SE5K-RWS StorEdge omvormer met 9.2kWh SolarEdge Home Battery (maximale op/ontlading: 5kW)
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/J-HEYllDFPw2kJyGBLcxzyhTEko=/x800/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/3gTdH8GkjMQxClvgUg0Ee5Jv.jpg?f=fotoalbum_largeAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Vowu14pCt7AJ_w__gpoL11DDRCQ=/x800/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/ij1GEPTpSSQa78BST3l2y3Bg.jpg?f=fotoalbum_large
Vanaf de werkschakelaar in de garage loopt een 5x2.5 YMVK-as grondkabel naar de groepenkast in het woonhuis, alsmede een UTP-kabel naar de SolarEdge Home Inline Meter.

De samenstelling van de groepenkast:
Huidige Groepenkast.jpg


Gewenste situatie:
Mijn verbruik is toegenomen door een warmtepomp en binnenkort ook elektrische auto. Ik wil een additionele set zonnepanelen op de garage leggen. Plan is om deze aan te sluiten via een SE3K-RWB Home Short Strings omvormer (3,7 kW Wp op Oost/West). Het is niet eenvoudig mogelijk om de bestaande 5x2.5 YMVK-as grondkabel te vervangen of een additionele kabel te trekken. Ik wil deze kabel dus ook graag gebruiken voor de 2e omvormer, middels een (PV-verdeler) in de garage. Hierop komen enkel de 2 omvormers, geen andere gebruikers.

Na het lezen van de vele (vaak tegenstrijdige) berichten over dit onderwerp ben ik tot onderstaande samenstelling van de groepenkast en verdeelkast gekomen:
Aanpassingen Groepenkast.jpg
PV Verdeler.jpg


Ik ben benieuwd naar jullie mening en adviezen hierover. Alvast bedankt voor de reacties!
 
Dit zou zo kunnen, zelfs met B16 krachtautomaten voor de omvormers ipv aardlekautomaten. De aardlekbeveiliging zit al in de hoofdverdeler. Theoretisch is zelfs het toegestaan de PV verdeler te vervangen voor een lasdoos.
 
Twee dingen:
  • Waarom plaats je aardlekautomaten in de PV-verdeler? De 300mA voorbeveiliging zou genoeg moeten zijn, nu zit de bestaande omvormer ook niet achter 30mA.
  • Waarom vervang je de B16 aardlekautomaat in de hoofdverdeler voor B20? Je hebt straks toch maximaal 5+3=8kW levering? Oftewel 3x ~11,6A. Dit kan prima achter de bestaande aardlekautomaat.

Ik zou alleen een PV-verdeler met hoofdschakelaar en 2x installatieautomaten plaatsen. Hiervoor zou je zelfs B10 automaten kunnen kiezen om nog enige selectiviteit te hebben.
 
  • Like
Waarderingen: Hans79
Bedankt voor de reacties 👍

Zoals aangegeven heb ik de indeling gebaseerd op de antwoorden die ik het vaakst zag terugkomen op fora en wat ook bevestigd werd door het filmpje 'Selectiviteit in de meterkast, met zonnepanelen' van Ketel Klets op youtube. Maar blij met jullie reacties die een ander perspectief schetsen!

Dus er lijkt consensus dat aardlekautomaten in de PV-verdeler niet nodig zijn en dat de 300mA aardlekautomaat in de hoofdverdeler afdoende is. Dus enkel een hoofdschakelaar en 2x installatieautomaat in de PV-verdeler.

T.a.v. de B16 vervangen door B20 in de hoofdverdeler. Ik las dat dit nodig was i.v.m. de selectiviteit, dus dat je moet gaan van 25 -> 20 -> 16. En dat dit eigenlijk al niet voldoet aan de '1,6x norm', maar beter is dan er helemaal geen rekening mee te houden.

En t.a.v. de PV-verdeler dat B10 weer niet acceptabel is, omdat je de automaat moet kiezen op de draaddiameter, niet op hetgeen dat erop aangesloten is, omdat dat in de toekomst kan veranderen.
 
Selectiviteit kan je bijna niet bereiken met automaten, wel met een smetzekering die een paar stappen hoger is. Dan kom je dus op de B16 hoofdverdeler en B16's op de onderverdeler, die dan eigenlijk geen nut hebben. Daarom kun je de onderverdeler net zo goed weglaten.
 
En t.a.v. de PV-verdeler dat B10 weer niet acceptabel is, omdat je de automaat moet kiezen op de draaddiameter, niet op hetgeen dat erop aangesloten is, omdat dat in de toekomst kan veranderen.
Er is geen enkel bezwaar tegen lager afzekeren en je baseert de automaat juist wel op hetgeen wat er op aangesloten is. Als je 6mm² zou leggen naar de PV-installatie om spanningsopdrijving te voorkomen plaats je toch ook geen 40A automaat? Je moet nu toch ook niet alle B16 automaten in je woning vervangen naar C20 omdat de leidingen daar toevallig voor geschikt zijn? (Nee, je mag dus niet zwaarder afzekeren dan 16A vanwege hetgeen wat er op aangesloten is, zoals contactdozen geschikt voor 16A.)

Het enige relevante regeltje is IB ≤ IN ≤ IZ. Oftewel de bedrijfsstroom moet lager zijn dan de nominaalstroom van het beveiligingstoestel en die moet lager zijn dan de stroom die je leiding aan kan. Dat mag ook prima veel lager zijn.

B10 automaten zijn prima. Je belast ze met de 5kW omvormer ook maar voor 72% (dus netjes onder 80%) en je voldoet zelfs aan de "1,6x norm" (niet dat je daar bij automaten absolute selectiviteit mee bereikt).
 
Ik ben het niet eens met de analyse van @XanderH , hij negeert namelijk de home battery. Hoewel het redelijk onlogisch zou zijn dat zowel de PV installaties als de home battery beiden hun volle energie richting huis/grid sturen, is dit zeker wel denkbaar met een EV die oplaadt, of een ongelukkige instelling, etc. Dan kan er tot 5 + 3 + 9 = 17kW gaan lopen door die 5x2.5 grondkabel. Da's 25A per fase(!).

Herstel, niet 17 kW maar 13 kW (5 + 3 + 5). De opslagcapaciteit is 9.2 kWh, maar levering max 5 kW. Hoe dan ook, 13 kW is substantieel hoger dan 8 kW. Hier moet rekening mee gehouden worden.
 
Laatst bewerkt:
Als ik het goed begrijp is er nu maar één hybride solar / accu omvormer met een maximaal uitgangsvermogen van 5kW en komt hier een nieuwe omvormer van 3kW bij.
 
Kijk even naar die combi-omvormer, die geeft inderdaad 5 kW.
Die 9 kWh is geen factor.

Kunnen die twee dan niet simpelweg direct op die kabel.
Helemaal geen PV-verdeler of wat dan ook.

Wel een 2e werkschakelaar erbij, hoeft niet, maar wel fijn als je aan één van de twee wilt werken.

ps. ik heb het snel doorgelezen, dus mogelijk mis ik iets.
 
Bedankt voor de aanvullingen.

Zoals ik het begrepen heb is het inderdaad een hybride omvormer en batterij die samenwerken en is de maximale levering aan het net bij deze specifieke combinatie 5kW.

Ik vind het zelf wel een fijn idee dat ik beide installaties los van elkaar kan uitschakelen, dus wil wel een verdeler plaatsen.

2x een B10 automaat lijkt dan voldoende als ik het goed lees. Is B16 (daar heb ik er nog 1 van liggen toevallig) dan een slechtere keuze, of mag dat ook?
 
Ik vind het zelf wel een fijn idee dat ik beide installaties los van elkaar kan uitschakelen, dus wil wel een verdeler plaatsen.
Daarvoor heb je geen verdeler nodig,
simpelweg een 2e werkschakelaar.
Een verdeler verandert niks aan de belasting van de kabel.
Maar ik maak wel een denkfout :!: Bij een bijna kortsluiting in één van de apparaten kan er een te hoge stroom gaan lopen vanaf de werkschakelaars doordat de andere omvormer blijft leveren en de automaat net niet uitschakelt.
Vraag ik me nog wel af, of dat in dit geval een probleem is, maar zo duur een PV-verdeler toch niet.

Een andere optie:
De SolarEdge SE5K-RWS StorEdge omvormer verkopen en één zwaardere ophangen.
 
NEN1010 schrijft trouwens wel:
551.7.1 Wanneer een opwekeenheid wordt gebruikt als een aanvullende voedingsbron parallel aan een andere bron moeten de bescherming tegen thermische effecten volgens hoofdstuk 42 en de bescherming tegen overstroom volgens hoofdstuk 43 onder alle omstandigheden effectief blijven.
Een dergelijke opwekeenheid moet zijn geïnstalleerd aan de voedende zijde van alle beveiligingstoestellen voor de eindgroepen van de installatie, behalve wanneer een ononderbroken voeding (UPS) is voorzien om specifieke apparaten te voeden binnen de eindgroep waarmee deze is verbonden.

OPMERKING Dit betekent dat ook PV-installaties moeten worden aangesloten op aparte eindgroepen.
Dus PV-installaties moeten worden aangesloten op aparte eindgroepen. Ik geloof alleen niet dat ergens in NEN1010 staat dat een "PV-installatie" maar 1 omvormer mag bevatten, anders zou je ook bij bijvoorbeeld systemen met micro omvormers in de knoei komen.

Ik denk dus dat er inderdaad geen bezwaar is om gewoon een lasdoos en een extra werkschakelaar te plaatsen. Maar ik zou persoonlijk een verdeelkastje met hoofdschakelaar en 2x B10 automaten plaatsen denk ik, dat zou je in de toekomst eventueel ook nog kunnen uitbreiden met een groep voor een verbruiker. Werkschakelaars heb je dan niet meer nodig als de omvormer en deze verdeelkast allemaal bij elkaar hangen.

B16 kan ook, dan weet je zeker dat het niet selectief is. :wink: Maar het ergste wat er kan gebeuren is dat er bij sluiting in een PV-installatie méér uitschakelt dan strict nodig. Mag je zelf inschatten hoe spannend je dat vindt.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
Helemaal helder, dankjewel!

Dan verander ik niets aan de groepenkast en ga ik voor een verdeelkastje met 2 B10 automaten en een hoofdschakelaar.

Laatste vraag: is het ook toegestaan om het hoofdschakelaar component in de verdeelkast weg te laten en de bestaande werkschakelaar (zie foto) als hoofdschakelaar voor de verdeelkast te gebruiken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via