Gootsteenkraan splitsen voor vaatwasser

Hi allen,

Ik ben erg nieuw met alles DIY, dus excuseer eventueel domme vragen.

Momenteel gebruik ik een mini vaatwasser (Inventum VVW520). Deze heb ik aangesloten op mijn kraan middels een omschakelventiel ). In principe werkt dit, als ik de vaatwasser gebruik zet ik de schakelaar om en kraan aan. Logische probleem hierbij is echter dat ik dat, op het moment dat de vaatwasser aanstaat, de kraan niet kan gebruiken. Hierover heb ik dus de volgende vragen:

1. Is er een mogelijkheid om beide tegelijkertijd te kunnen gebruiken, waarbij ik de keuze heb of de kraan aan staat of niet? Ik heb wel Y-splitters gezien, alleen dat zou dan resulteren in een situatie waar de kraan per definitie moet aanstaan als de vaatwasser aanstaat.
2. Als dit niet het geval is, laat ik de vaatwasser het liefste in de nacht lopen, dan heb ik hem toch niet lopen. Is dit geheel veilig? Ga er vanuit dat het inlaatventiel in de vaatwasser er voor zorgt dat de kraan niet meer doorloopt dan noodzakelijk, maar ik ben toch huiverig voor eventuele waterschade.

Dankjewel voor het meedenken, Sam
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Beter gaan splitsen in de waterleiding want je moet ook de vaatwasser beveiliging recht onder op aansluiten.
 
Hoi Henk,

Bedankt voor je reactie. Wat is deze vaatwasserbeveiliging precies? En dat aftakken lijkt lastig, is dat wel goed te doen voor een leek als ik?
 
Hoi Kaajee,

Zie hieronder



IMG_2177.jpeg
 
Ik weet natuurlijk niet hoe handig jij bent, maar daar waar die flexibele slag gekoppeld is, zou je een t stuk kunnen plaatsen,. waarna je de flexibele slang weer aankoppelt. Op de ander uitgang kun je dan een wasmachinekraan bevestigen.
Dat is wel een klusje, maar op zich wel te doen.
Je kunt kiezen voor een t stuk met 1/2" schroefdraad, waar je de kraan in kunt draaien. Je kunt ook een muurplaat voor een kraan plaatsen.

Een methode zou kunnen zijn: het koppelstuk wat je nu hebt er af halen, vervangen door een t stuk, klein stukje buis monteren aan de t stuk. Daar het afgehaalde koppel/punt stuk weer bevestigen. Dan heb je feitelijk dezelfde situatie als nu, maar dan met nog een mogelijkheid tot het aansluiten van de kraan. Daar ook weer een stukje buis en dan een muurplaat. Of zoals ik eerder noemde, een t-stuk met schroefdraad nemen en daar meteen de kraan op monteren.
Deze stukken werken met zgn knelkoppelingen. Een ring die gekneld/geklemd worden door het aandraaien van de moer/wartel. Relatief eenvoudig allemaal, maar wel een (leuk) klusje.
 
Laatst bewerkt:
Hoi Kaajee,

Dank voor je antwoord. Als ik het goed begrijp is het dus enkel een kwestie van flexibele slang loskoppelen, T-stuk plaatsen, wasmachine kraan daarop schroeven en klaar is kees? Zit in een gedeeld huurhuis dus denk niet dat ik zomaar een nieuwe muurplaat kan plaatsen

Linkjes verwijderd, zie forumregels - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ja in principe zou dat kunnen met onderstaand t stuk. Ik zou wel de huidige leiding even goed beugelen, voor wat meer stevigheid.
Eigenlijk/officieel moet je de flexibele leiding niet rechtstreeks op dit t stuk monteren, omdat deze een schuine/scherpe rand heeft en zou je je het huidige puntstuk kunnen hergebruiken (en een klein stukje 15mm koper).
Screenshot_20240903_221318_Chrome.jpg


In dat t stuk dan de wasmachine kraan met teflontape/draad monteren.
 
Nogmaals dank voor de uitleg Kaajee. Je noemt dat ik de huidige leiding dan het beste kan beugelen, waar kan ik dit het beste doen? En met een U-beugel ofzo? En je noemt dat ik hem eigenlijk/officieel niet direct erop kan draaien, is het in jouw optiek ook echt belangrijk dat hier iets tussen komt of niet zo? En zo wel, wat moet hiertussen komen dan?
 
De makkelijkere optie is om de buis onder de koppeling door te zagen. Daarna (of eerst, kan ook) de verf van de buis halen en de nieuwe koppeling die Kaajee voorstelt op de buis knellen.

Dan kan het slangetje met de huidige koppeling blijven zitten, maar komt alleen wat hoger te zitten.
Dan de kraan in de koppeling en wassen maar ;)

20240904_104657.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Kaajee
Eens @HenkL14 !
En dan vlak boven en onder het t-stuk even 2 beugels monteren voor wat extra stevigheid rondom.

En wat mij opvalt is dat jouw linker leiding dikker is dan de rechter (15 & 12mm). Logisch zou zijn dat koud water dikker, dus de 15mm is. Maar meestal wordt koud rechts geplaatst en bij jou zou koud dan dus links zijn. Wel even checken welke van de 2 koud is. Mocht het toch de rechter zijn dan heb je dus geen 15mm t stuk nodig, maar een 12mm (12x1/2x12).
Dan hou je waarschijnlijk ook niet genoeg buis over om bovenstaande toe te passen.
 
Lijkt erop dat de rechter koud is. Ik heb de kraan aan de rechterkant koud, en hij gaat er ook aan de rechterkant in. Zou ik in dit geval het T-stuk horizontaal (zoals op de foto ofzo) moeten plaatsen? Ik ben wel wat bang om in die leiding te zagen haha..



IMG_2177.jpeg
 
Deze situatie is geen gootsteen maar wastafel.
1725445814765.png

Ik zou er een t-stuk tussen zetten en de leiding verslepen naast de wastafel daar een muurplaat en daar in de kraan zodat je er ook goed bij kunt.
Naamloos.jpg
 
Hoi Henk,

Excuses.. je hebt gelijk. Dom van me. Op die foto bedoel je dat ik het koperen (?) gedeelte tussen de flexibele slang en witte waterleiding vervang door een T-stuk? Is dat enkel een kwestie van erop schroeven? De leiding verslepen lijkt wat hoog gegrepen voor een leek als ik, daarnaast is dit de beste plek om er momenteel bij te kunnen denk ik.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu