Glad pleisterwerk

Status
Niet open voor verdere reacties.
We gaan een kantoortje maken in een boerenschuur en willen de sfeer daarvan behouden. Om die reden hebben we onze bouwvakker gevraagd om een volledig gladde witte muur te stucen, zoals je dat vroeger zag. Hij is het daar echter niet mee eens en adviseert spachtelputz. De reden die hij opgeeft is dat pleisterwerk erg snel beschadigt. Als je er tegenaan stoot vallen er al stukjes af.
Het is fijn dat hij meedenkt natuurlijk. Toch vinden we het enorm jammer dat hierdoor naar ons idee een stukje authenticiteit verloren gaat. Wie kent er eventueel een mogelijkheid om glad te stucen zonder dat het snel beschadigt?
 
Er zijn wel oudere stucadoors ,die met een dunne cement specie kunnen pleisteren. Dit werd ook veel in stallen gedaan. Dat werd spiegelglad, en enorm sterk . Maar dan moet je op zoek naar een stucadoor die dat kan.
Sucses JohanL
 
We hebben binnen normale stuc. En dat is idd vrij gevoelig. Echter zoals boven mij beschreven heb je ook hele sterke varianten(hebben wij voor buiten) Net zo hard als baksteen(nou ja bijna dan)
 
Stucwerk oude boerenschuur.
Als het een echte oue schuur is (>100 jaar) zit er waarschijnlijk geen cementstuc op de muren. Ik ken die muren goed, heb er 20 jaar "tussen" gewoond. Deze waren gemetseld met een kalkmortel, soms gemengd met tras. Ook de muren werden aan de binnenzijde zo gestuct. Bij grote schoonmaakklussen werden deze muren gewit met kalkmek.
Pigion
 
U heeft helemaal gelijk als u zegt dat spachtelputz niet thuis hoort in een oude boerenschuur.
Vroeger werden deze idd veelal met kalkmortels aangesmeerd en door natte kalk werd deze steeds gladder en mooi mat wit geverfd. Een goed (modern) alternatief is stucen met gips. Dit is een goede, redelijk duurzame, en goedkope oplossing. Bovendien is ze glad af te werken.
Gips is wel wat kwetsbaar, maar bij normaal gebruik zal dit niet veel beschadigingen opleveren. En het laat zich eenvoudig repareren.

Er zijn betere (en duurdere) alternatieven te bedenken zoals het zg glitten met een cementpapje (wat Johan bedoeld)
Het toepassen van een betonreparatiepleister raad ik sterk af omdat deze te hard is ten opzichte van de ondergrond (met als gevolg spanningsverschil)
Als de oude muren zwaar belast zijn met zouten moet je misschien aan sanneerpleisters gaan denken.

als je vragen hebt hoor ik het wel
succes :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via