Geluidsisolatie plafond met houten balken

Beste leden,

Ik kom ergens niet uit en wil ik het graag aan jullie voorleggen. Ik ben een etage van een appartement van een gebouw van anno 1880 van drie verdiepingen aan het verbouwen en dat wil ik in één keer goed doen. Ik ben de eerste verdieping aan het verbouwen en ik wil niet de etages van de buren betrekken in mijn verbouwing. Ik ga als eerste het plafond aanpakken. De 12 balken zijn 5,75m lang, afmeting 70x220mm, hart-op-hart afstand 900mm. Geluid van de bovenburen is hier het probleem dat ik wil aanpakken. Aanpakken van de vloer wordt het volgende onderwerp!

Ik ben twee opties aan het overwegen:

Optie 1: nieuwe balken van 70x200mm h.o.h. 900mm tussen de balken plaatsen en vastmaken aan de gevels (nieuwe plafond is dus zwevend onder de vloer) van metselwerk en houten rachels van bijvoorbeeld 28x70mm h.o.h. 400mm schroeven en hieronder één brandwerende gipsplaat van 15mm monteren. Of beter om 2x 12,5m te plaatsen? En tussen de balken isolatie aanbrengen.

Optie 2: metal stud C60x27mm monteren naast de huidige balken met speciale trillingsdempers, isolatie tussen de balken en gipsplaten aanbrengen.

Vragen:

1) is optie 1 veel beter dan optie 2?

2) kan ik beter bij optie 1 metal studs i.p.v. hout rachelwerk toepassen?

3) glaswol dekens aanbrengen of Easycell inblazen?

4) twee lagen van gips van 12,5mm aanbrengen of één laag van 15mm? Of 9,5+15mm?

Alvast bedankt voor het meedenken
 
De geluidsreductie wordt vooral bepaald door de massa (naast maatregelen zoals een zwevende dekvloer). Eerst beginnen met een extra plaat tegen de vloerplanken aan en dan een plafond eronder zoals volgens je voorstel (is volgens mij om het even). Zwaarder is betere geluidsisolatie. Hou wel rekening met het extra gewicht wat er geplaatst wordt.

3) glaswol dekens aanbrengen of Easycell inblazen?
Je moet steenwol gebruiken. Dit moet op de gipsplaat liggen om het voldoende brandveilig te krijgen. Als je een ander materiaal gebruikt, moet je zorgen dat je hiervoor een testrapport voor de vereiste brandwerkendheid bij ontvangt.

Heb je al overlegd met de vve?
 
Bedankt voor je reactie.
VvE heeft nog twee leden en zijn blij dat ik geluidsisolatie wil aanbrengen.

12,5mm gips tegen de onderkant van de vloer schroeven? (Planken van de vloer zijn 25mm dik en bovenburen hebben al Fermacell platen op de grond) En rondom de gipsplaten met laterkit dicht maken? Welke dikte van steenwol moet in gebruiken?
 
optie 1 kan ook met metalstuc
er is daar veel meer voor op de markt dan alleen die kleine c profieltjes.

Als de hoogte er is dan is een los plafond een erg goede optie,

glas of steenwol maakt niet zoveel uit bij gelijke persing
Maar steenwol is makkelijker verkrijgbaar in de harde persing die je voor geluidsisolatie het beste kunt gebruiken
 
de overspanning is 5,75m. Kan ik metaalstud profielen voor die overspanning niet vinden. Houtenbalken dan?

1723651392006.png
 
zonder isolatie kan je ook prima voldoen aan de eisen van 60 minuten
Ik ken maar één testrapport met gipsplaten als brandwerend plafond, en daar zit steenwol in. Met brandwerende plaat kan het wel zonder isolatie. Kies je een andere oplossing, zorg er dan voor dat het is getest in die toepassing (je moet dan dus een testrapport hebben).

In dat testrapport valt trouwens de gipsplaat na 20 min al naar beneden :roll:
 
je hebt inderdaad gelijk dat er verschillende soorten gipsplaat bestaan.
vrijwel elke leverancier heeft documentatie wat je met een bepaald type plaat kan halen met 1 of meer lagen.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu