Gaten boren in beton (wapening?)

Voor het ophangen van gordijnrails moeten er gaten van 6mm 3.5cm diep worden geboord. Dit doe ik tussen de 10 en 16 CM van de muur in verband met radiatoren.
Hiervoor heb ik een 1500 watt boorhamer gebruikt in combinatie met een 4 snijder boortje van DeWalt. Het betreft een betonnen plafond en ik vermoed breedplaat (prefab) met daarop gestort beton voor de vloer erboven.

Plaatje:

1.jpg


Nu liep ik tegen het volgende aan:
Het boren in een kamer verliep het soepel (3.5CM diep / 6mm pluggen). Na ongeveer 4 gaten zat ik op de helft en kwam ik staal tegen op ~2 cm diepte. Poging gedaan om een paar centimeter verder te boren zonder succes. Daarna wat dieper in de kamer geprobeerd en ook zonder succes. Op de andere helft van de kamer zat overal staal en kon niet verder komen dan 2CM. Uiteindelijk heb ik geprobeerd om met de boorhamer iets verder te komen, maar de 4 snijder was na een halve minuut plat. Uiteindelijk de alternatieven besproken en een lat vastmaken was risicovol vanwege de hoogte en dubbelgevoerde gordijnen. Aan de muur bevestigen was ook geen optie. Uiteindelijk gekozen voor stevige messing pluggen en dit is gelukt. Staal behandeld met epoxy en een laagje verf, pluggen erin en gordijnhouders bevestigd. De bouwer kan mij geen informatie geven over hoe de zaken liggen. Ik had een dure Bosch leidingzoeker gekocht, maar uiteraard is het overal staal. Het is geen Latei, omdat die anders ook links bij het kozijn zou moeten lopen.

1.png


Nu vroeg ik mij af;
  1. Ik heb geprobeerd een gat te boren in het staal. Hier kwam ik niet ver mee. Hoe kan dit zoveel sterker zijn dan normale wapening? En kan dit impact hebben?
  2. Navraag gedaan bij verschillende aannemers en die kwamen allemaal met een diamantboor oplossing (groter gat, maar eenvoudig op te lossen)
  3. Onderbuikgevoel zegt, niet zomaar doorboren. Als het niet lukt op deze manier, dan kan het iets van de constructie zijn. Volgens de aannemer(s) kan 6mm geen kwaad.
  4. De bouwer gaf later aan dat het niet verstandig is en dat mijn oplossing netjes is.
Hier zitten wel wat mensen met kennis van plafondplaten en constructies die dit misschien herkennen. Wat denken jullie? Ik kan er namelijk ontzettend weinig over vinden en ik vind het zeker (voor in de toekomst) interessant om te weten.
 
Laatst bewerkt:
er zit niet overal staal.
de wapening loopt in een rechthoekig raster ergens tussen de 75 en 150mm uit elkaar in de overspanningsrichting

Het kan wel zijn dat je de rail presies ter plaatsen van een staaf hebt dan moet je de rail een stukje verplaatsen

de bouwer heeft overigens wel degelijk tekeningen waarop de wapening is aangegeven.
maar meestal worden deze niet aan kopers versterkt
Je zou ze kunnen opvragen bij de gemeente
 
  • Like
Waarderingen: Hanrie
Dat vind ik dus lastig te bepalen. Dieper de woning in (5CM) had ik er ook last van. Met alle gaten rechts (rode gebied) ook. Opschuiven had geen effect. Daar zitten nu allemaal kortere pluggen in.

Normaal gesproken heb je met een raster (de bekende wapening) dat je iets opschuift en verder kunt. Dat was hier niet het geval.
 
er kan inderdaad staal in de vorm van een hoek of h profiel zijn opgenomen om een overspanning zoals bijvoorbeeld een kozijn te maken, de enigste optie is dan boren tot het staal dan overstappen op een staal boor en dan weer naar een steenboor.
 
  • Like
Waarderingen: Hanrie
Ik ga de tekening even opvragen. Dat kan wat dingen verduidelijken. Ik denk namelijk ook niet direct dat het wapening is. Het is zo massief en niet doorheen te komen.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu