Gat zagen/boren betonnen verdiepingsvloer

Hallo,

Voor het aanleggen van wtw ventilatie wil ik het gat op de afbeelding vergroten. Daar ik onvoldoende ruimte heb voor een rond gat wil ik hier een vlakprofiel koker door de vloer maken.
Ik zou hiervoor een gat moeten maken van ongeveer 100 bij 220mm.

Mag dit zomaar ivm de constructie en hoe zou ik dit het best kunnen aanpakken ivm de beperkte ruimte die ik heb?
Het gat dat er al zit heeft een diameter van 14 cm er zal dus niet extreem veel weg moeten worden gehaald.
20240915_200216.jpg
 
Probeer de wapeningstekening van de vloer te pakken te krijgen... Laatste wat je wilt is dat je nog meer wapening weg moet halen.

Maar waarom te weinig ruimte voor een ronde opening? Wat er nu zit is ook rond.
 
Klopt het huidige gat is alleen maar 14cm en er moet minimaal een spirobuis in van 150mm ivm het luchtdebiet.
Het huidige gat zit ook nog eens gedeeltelijk onder de slaapkamermuur en op de begane grond staat er aan de andere kant van het gat direct de keukenmuur. Ik kan dus het gat niet verder opboren maar kan hem wel breder maken. Vandaar het idee van een vlakprofiel kanaal.

Mijn vriendin heeft ooit van alle constructietekeningen bij de gemeente een foto gemaakt. Hier staat niet veel over de verdiepingsvloer maar ik heb wel onderstaande afbeelding. Hij staat helaas wel op zijn kop. Misschien dat iemand hier uit kan halen wat het voor vloer zou zijn.



vloer.jpg
Afbeelding aangepast - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Omwille van een betere reiniging en ook om geluidsreden is een rond kanaal altijd het beste. Een plat kanaal zou ik dus enkel in noodgevallen gebruiken.
En hier moet het gat van 140 mm zodanig weinig vergroot worden dat het zeker niet onoverkomelijk is. Misschien een beetje moeilijk maar moeilijk gaat ook.
 
  • Like
Waarderingen: Walker
Dankjuliewel voor de reactie,
Sparing kwartslag draaien gaat helaas niet dan ga ik net als met een groter gat boren te ver richting de muur tussen de woonkamer en keuken.
Het huidige gat zit 4cm onder de slaapkamermuur dus moet ik een stuk opschuiven voor een nieuw gat plus dat het gat ook nog 1cm groter is. Dat betekend dat ik totaal 5cm in de richting van de woonkamer ga. De muur tussen de woonkamer en keuken bestaat uit 5cm dikke blokken dus dat zou betekenen dat ik door de muur heen ga beneden.
Ter verduidelijking voeg ik een foto toe met in het blauw gekleurd waar de muur tussen de woonkamer en keuken zich bevind.
20240915_200216.jpg
 
Ik heb bedacht te gaan proberen om een schuin gat te maken van 15 graden. Dan raak ik de muur van de woonkamer minder en heb ik toch een gat van 15cm naar beneden.
Helaas krijg ik daar geen diamantboor met statief tussen dus zal ik heel veel gaatjes met een hamerboor moeten gaan maken.
Als ik zou kijk naar de tekening van het huis zou het een broodjesvloer moeten zijn dus dan zou dat naar mijn idee geen probleem moeten zijn voor de constructie. Klopt dit?
 
  • Like
Waarderingen: Charel
Ik heb het geprobeerd maar helaas heb ik door de afvoer van de douche geboort. Inmiddels grotendeels uitgehakt maar is denk ik niet meer te redden.
ik vraag me wel af of de tekeningen kloppen en zo ja hie stevig de vloer is.
Ik ben nog enkele centimeter verwijderd voordat ik door de vloer ga maar die afvoer is er ook ooit zo ingekomen.
20240918_181545.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu