Gat voor afvoer boren in muur met aan twee zijden tegels

In een muur tussen douche en bijkeuken wil ik een gat maken waar een waterafvoer moet komen voor een wasmachine. Wat ik wil voorkomen is dat, als ik aan één kant begin met een "grote gaten" boor, de tegel aan de andere kant kapot zal gaan. Ter informatie: muur is van niet te best materiaal en meer dan 50 jaar geleden betegeld aan beide zijden...

Mijn idee: een klein gaatje boren aan beide zijden en de eerste (paar) cm met de "grote gaten" boor daar achteraan. Probleem: hoe krijg ik die kleine gaatjes precies in elkaar verlengde? Of eigenlijk: hoe krijg ik die grote gaten precies in elkaars verlengde?
Oplossing: misschien ander idee?
Alvast dank voor tips.
 
Dan neem je een lange boor met dezelfde maat als de centreerboor van de gatenboor en boort die door de hele muur heen, en heb je de gaten van beide zijden precies uitgelijnd.
 
  • Like
Waarderingen: Basvogel
Hallo Lampje45,
Dit klinkt simpel. Ik ben toch een beetje huiverig voor tegelbreuk als ik met de lange boor aan de achterkant van de 2e tegel kom.
Is boren met een laag toerental ook dan de beste manier om problemen te voorkomen?
 
Als je door de muur heen boort en de tweede tegel vanaf de achterkant gaat doorboren gaat het gegarandeerd fout. Ik zou van beide kanten boren. Je hoeft toch maar hooguit 12-13 cm of zo als het een halfsteensmuur is? En je zet er nadien nog een rozet overheen, heb je meteen wat speling. Kan niet zoveel fout gaan.
 
  • Like
Waarderingen: Basvogel
Je gebruikt hiervoor om te beginnen een lange scherpe steenboor van 6 mm waarbij je de laatste cm de boormachine niet meer op klopstand gebruikt.
Daarna kan je met eender welke boor van weerskanten naar het midden toe boren.
 
  • Like
Waarderingen: Basvogel
Helemaal geen klopstand gebruiken, dat risico is te groot. Grote kans dat je met een scherpe steenboor ook zonder klopstand wel door de tegels en muur heen komt.

Neem de dunste diameter boor die je kunt vinden en die tevens lang genoeg is. Het risico voor de tegels is dan zo klein mogelijk. Daarna kun je van beide kanten met een grotere diameter boor het gat groter maken.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu