Ganglamp werkt niet meer na plaatsen (Eufy) slimme deurbel

Van de week heb ik de beltrafo vervangen t.b.v. een (Eufy) deurbel. Sindsdien werkt de plafond lamp niet meer in de gang (deze bevind zich hemelsbreed 1 meter van de meterkast). De trafo is van Ezviz (8-24V). In de lamp zitten 2 lampjes met een kleine fitting. Het leek mij al onwaarschijnlijk dat toevallig alle lampjes het tegenlijk begeven maar heb voor de zekerheid gecontroleerd of het niet aan de lampjes zelf ligt. De lampjes werken gewoon. Daarna heb ik een spanningszoeker op alle draadjes gehouden bij het kroonsteentje in de plafondlamp. Het lampje van de spanningszoeker blijft bij alle draden uit. Voor zo ver ik kan zien heb ik bij het plaatsen van de trafo ook geen draad losgetrokken. De plafondlamp zit op groep 1 en verder werkt alles wat op groep 1 zit. Alle schakelaars in de groepenkast staan omhoog.

Heeft iemand enig idee waarom mijn lamp het niet doet? Zelf werk ik niet in de bouw ofzo en mijn ervaring met stroom zou ik schalen op 5 uit 10.

Op foto 1 zie je de oude trafo die op z'n kop is geplaatst door de elektricien van de aannemer.
Op foto 2 en 3 zie je de nieuwe trafo die ik (niet op zijn kop) heb geplaatst. (De deurbel werkt overigens ;))

Alvast bedankt :)

1.jpg 2.jpg 3.jpg
 
Laatst bewerkt:
Heb je de spanningszoeker ook getest?

Als er geen stroom is bij de lamp,
dan testen bij de schakelaar.

Daarna testen op de plek waar de bruine draad bij de schakelaar vandaan komt. Dat is waarschijnlijk de centraaldoos waar de lamp onder hangt, maar dat hoeft niet.

De plek daarna om te testen zal de groepenkast zijn.
 
Ja de spanningszoeker werkt, had hem getest bij het stopcontact naast de schakelaar van de lamp.

Nu net de whipper van de schakelaar gehaald en op de bruine draden zit spanning en op de zwart draad met witte streep ook. Op de zwarte draad met rode streep niet (denk dat dat zo hoort). Vermoed dat niet op alle draden spanning staat. Op de bruine draad bij groep 1 in de groepenkast staat ook spanning (maar dit had ik wel verwacht aangezien de rest van groep 1 gewoon functioneert). Is mijn conclusie goed als ik zeg dat er nu iets mis gaat tussen de schakelaar en lamp? Ik heb daar helemaal niet aangezeten. Als er nu iets verkeerd zou zijn aangesloten in de meterkast dan zou ik het nog kunnen verklaren..
 
Als je op bruin bij de schakelaar spanning hebt, en geen spanning bij de lamp dan is er tussen de schakelaar en de lamp iets niet goed.
Welke van de twee zwarte draden gaat naar de lamp?

Het klinkt trouwens als een wisselschakeling (hotelschakeling), klopt dat? Of is het een dubbele schakelaar die ook een 2e lamp kan (of kon schakelen)

ps. omdat je bij de schakelaar spanning hebt en niet bij de lamp, zou ik (voorlopig) niet verder in de groepenkast gaan zoeken.
 
Het werkt weer! De oplossing was heel simpel en knullig.

@Jackd bedankt voor de gouden tip: "Het klinkt trouwens als een wisselschakeling (hotelschakeling), klopt dat? Of is het een dubbele schakelaar die ook een 2e lamp kan (of kon schakelen)".

Oplossing: 2 meter verder in de gang zit ook een schakelaar voor dezelfde lamp. Deze gebruiken we nooit maar de schakelaar stond de verkeerde kant op (misschien iemand tegenaan gelopen). Nu ik er zo over nadenk denk ik dat er iets verkeerd is aangesloten want boven op zolder hebben we ook 1 lamp met 2 schakelaars en daarvan maakt het niet uit welke kant de schakelaar opstaat (logisch want anders heeft 2 schakelaars voor 1 lamp ook geen zin als je toch elke keer naar 1 van de schakelaars moet lopen).

Het belangrijkste is dat het probleem is opgelost. Bedankt voor het meedenken allemaal!
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
Goed bezig en ja er zit inderdaad iets verkeerd.
Of er is iets kapot in een van de schakelaars, maar ik gok dat er ergens iets los zit bij één van de schakelaars.
 
Ik zou nog eens een blik kunnen werpen op de schakelaar die we nooit gebruiken als het me gaat irriteren, maar waarschijnlijk is het al zo vanaf het begin en we wonen er al 7 jaar. Het enige nadeel is dan dat als me dit over 7 jaar nog een keer gebeurd ik dit alweer ben vergeten en opnieuw zal moeten gaan zoeken XD
 
Owja dah! XD t probleem met de schakelaar is ook opgelost. Beide werken ze nu gewoon. Ik denk dat die ene schakelaar op een soort halve stand stond ofzo aan beide schakelaars heb ik niets hoeven te veranderen om het weer goed werkend te krijgen.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
5
Weergaven
1K
Reacties
4
Weergaven
76
Elektrisch, verlichting en ventilatie
Joske81
Reacties
12
Weergaven
140
Elektrisch, verlichting en ventilatie
Lampje45
Reacties
19
Weergaven
452

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu