Frequentie "reinigingswasbeurt" wasmachine???

Beste mensen,

zowat overal, ook hier op dit forum, wordt gesteld dat je je wasmachine netjes houdt door "eens in de maand", of "minimaal 1x per 2 weken", een kookwas te doen met waspoeder (met of zonder was, al naar gelang de bron).

Nu... ik doe als alleenwonende slechts zowat twee keer per maand een wasmachine draaien. Zie je 'm komen?

Die raadgevingen die ik hierboven aanhaal gaan er blijkbaar van uit dat een wasmachine zoniet elke dag, dan toch drie keer per week een programma draait? Of niet?

Kan de frequentie niet beter worden uitgedrukt als "na zoveel wasbeurten op 40 graden met een vloeibaar wasmiddel moet je eens een kookwas doen met poeder" om je machine niet te laten vervetten? Dus één op de zoveel beurten, in plaats van 'absoluut om de zoveel dagen'.

Dat zou mij veel logischer lijken, en wat beter uitkomen ;-)

Of is het zo, dat het hier echt wel om een termijn gaat, waarbinnen de vetluis en de schimmels zich vestigen, wat je ertoe verplicht je machine schoon te houden, zelfs indien je geen wasgoed dient te wassen???

Alvast bedankt!
P
 
Ja, dat kan op frequentie-basis. Sterker nog: De moderne machines (met BT en een appje) geven je keurig een melding wanneer je een schoonmaakprogramma moet draaien.
 
Nou, bedankt voor je reactie... maar daar heb ik helaas niks aan.

"Frequentie-basis" betekent niks als je geen verhouding of proportie noemt.

En die moderne shit met aangetrouwde apps, dat is ver van mijn leefwereld... ik heb doorgaans machines die jij waarschijnlijk als prehistorisch beschouwt ;-)
Ik hoef trouwens helemaal geen apparaten die mij gaan vertellen wat ik met mijn tijd moet gaan doen, wanneer zij dat beslissen. Dat komt hier niet binnen.
 
Ik ben het daar ook niet mee eens.
Want periodiek onderhoud is al vele jaren achterhaald.
En is toestandsafhankelijk onderhoud veel beter, als maar domweg geld uitgeven die er niets toe doet.
Het ontstaan van wasluis, want daar praten we over is afhankelijk van zoveel factoren die door de gebruiker bepaald worden.
De keus van was middel, vloeibaar of korrels.
De hoeveelheid wasmiddel
Deur open of dicht in rust. Want met een dichte deur blijft de omgeving vochtig.
Want we hebben het gewoon over groeiende micro organismen, die gaan stinken.
Dus het weinig gebruiken, zou zelfs wel eens een nadeel kunnen zijn, want in de techniek geldt nog steeds, dat rust roest.

In mijn gezin hebben we in ruim 50 jaar twee wasmachines versleten, en nog nooit last van wasluis gehad.

Daar zijn twee kinderen in opgegroeid en later hebben we nog twee pleegkinderen begeleid naar volwassenheid.
Dus, er is genoeg gewassen.

En ik bracht als onderhoudstechnicus, ook nog wel eens kleding mee, die stinkend smerig was.

Wel moet ik toegeven, dat ik geen wasverzachter gebruik en i.p.v. dit dure spul, het bakje vul met schoonmaakzijn, al dan niet met lavendelgeur. Kost haast niets.
Want azijn, heeft hiervoor hele goede eigenschappen, neutraliseert geurtjes, laat kleuren frisser blijven, ontkalkt, niet alleen het element, maar ook het wasgoed waardoor het minder hard wordt, omdat het kalk aan zich bindt.

Kijk het filmpje maar, eens hoe Paul een stinkend afdankertje weer tot leven wekt.
En wat er ook voor snufjes geïntroduceerd worden, soms heeft het nut, maar vaak is het meer commerciële blah blah, met als enige doel, winstmaximalisatie. En de mensen te prikkelen omdat ze anders niet voor vol worden aangezien.

En ja, niet alleen je auto heeft af en toe onderhoud nodig, maar ook je wasmachine heeft behoefte aan verzorging. En er mag ook wel eens een profi naar kijken.
Dus ga er een uurtje voor zitten en volg Paul zijn voorbeeld.

Helaas ken ik niemand die, behalve bij storingen, er ooit een monteur bij haalt.
 
Nee Jan, mis
Het waren AEG's en toen mijn inlaatventiel bleef hangen heb ik er niet eens naar gekeken en ben naar de winkel gegaan met twee eisen
Het moest een AEG zijn en het moest een borstelloze motor zijn.
Mijn kleinkinderen gilden Opa wat heb je nu gekocht?
Heb je als weduwnaar een machine van 9 KG gekocht.!
Nou, hij is geweldig en zeker als ik met de caravan thuiskom heb ik lekker geen ruimteprobleem.
 
Whaw. Leuk om te horen. Ook een voor de hand liggende reactie van je kleinkinderen. Maar ik ben het met je eens. Lekker energiezuinig en minder keren de was draaien.
 
Mijn eerste AEG heb ik het meest aan gesleuteld.
Drie maal de lagers en afdichting vervangen en daarmee geleerd dat als een seal eenmaal een slijtspoor in een as gemaakt heeft, je hem eigenlijk niet meer duurzaam dicht krijgt en de tweede keer niet zo lang meer mee gaat.
De mechanische programmaklok vervangen, door een 2e handse, ze waren peperduur. Ruim 300 gulden. En ik had een maandsalaris van rond de 700 gulden.
Bleek het omkeercontact van de motor vastgebakken te zitten en maakte de wasmachine, alleen maar natte, vast in elkaar vastgedraaide, worsten.

De 2e hands schakelklok had ook een defect, want na het aansluiten van de 10 tallen draden deed hij niets.

De schakelklok was dicht geklonken en heb toen alles maar open geboord en van 2 klokken een gemaakt en aangesloten. Deed toen nog niets.
Raadsels, het type nummer van de klok was het zelfde, de aansluitingen goed.
De hele machine, met zijn bedrading, op tekening gezet en er een stroomkringschema van gemaakt.
Dagenlang gepuzzel.
Speciaal wanneer welk contact, op welke stand, geopend of gesloten werd in de klok.
In mijn oude klok bleken inwendig doorverbindingen te zijn gemaakt, die in mijn nieuwe klok ontbraken.
Toen ik voorzichtig al die doorverbindingen heb aangebracht, aan de buitenkant, kwamen er met elke verbinding, weer functies bij.
Als particulier, kon je geen schema's bij AEG kopen, dat was toen al een bescherming van de dealers. Terwijl ik bij Philips, gewoon de complete service documentatie van mijn eerste TV kon kopen en daarmee dus ook repareren. Toen de wasmachine na 23 jaar weer ging lekken, was het tijd voor een nieuwe.

Daar heb ik, eigenlijk in de 27 jaar, dat deze machine bij ons stond, maar weinig aan gesleuteld.
Het magneetje op de as van de tacho is eens gebroken, waardoor de motor compleet vervangen moest worden en een defecte pomp. En de balg aan de zuig van de pomp raakte lek en een paar koolborstels vervangen.
En ik was erg benieuwd, hoe het verwarmingselement er na 27 jaar uit zou zien?
Want je ziet, van die vreselijk aangekoekte elementen in de reclames van de ontkalk producten.
Maar niets van dat alles, en het zag er nog alleszins redelijk uit.
Dus zeker, over deze 2e machine, was ik spinnend tevreden, vandaar mijn keuze van de nieuwe.
 
Okay. Nu begrijp ik dat ze het 50 jaar hebben volgehouden. Mijn complimenten. Jouw voetafdruk op het milieu is waarschijnlijk een stuk kleiner dan gemiddeld. Daar mag je trots op zijn.:prima:
 
Ik reageerde vooral op de aannames dat ik "prehistorische machines" afkeur, en dat alles waar maar een beetje software in zit meteen slecht is omdat dat blijkbaar je planning aan gaat sturen. Dan heb je het echt niet begrepen.

On topic: Wij hadden een Bosch wasmachine, welke ook een aantal malen door mij is gerepareerd. Maar na 20 jaar was het echt op: De schokdempers waren stuk en hadden nevenschade veroorzaakt.

Em die reclames met al die zwaar aangekoekte verwarmingselementen: Alsof men deze eerst in een bak met stucmiddel heeft gedoopt..

Voor de vaatwasser is het trouwens wel handig om regelmatig een heet programma met een vuiloplosser te draaien. Dat voorkomt dat je labyrint verstopt raakt....
 
Voor de vaatwasser is het trouwens wel handig om regelmatig een heet programma met een vuiloplosser te draaien. Dat voorkomt dat je labyrint verstopt raakt....
Walker, daarin heb je gelijk, want dit is gewoon een vereiste van onderhoud, maar ook weer zo afhankelijk van de gebruiker.
Er zijn gebruikers die spoelen de vaat voor en er zijn gebruikers die de vuile vaat met grote voedselresten maar in de machine mikken.
Maar dit is dan ook een veel complexere constructie dan een wasmachine.
En behoort een reinigingsbeurt toch echt bij het onderhoud wat noodzakelijk is.
En ja na zo'n beurt ruikt de machine weer helemaal fris.
Het is gewoon een kwestie van aanvoelen. Ben je slordig dan moet je vaker, ben je zorgvuldig dan kan het minder.
Maar een ding is zeker, als je de machine de kans geeft tot verstoppingen dan ben je aan de beurt.
Dan moet er met grof geschut wat gedaan worden, net als bij het riool.
 
Wij hadden een Bosch wasmachine, welke ook een aantal malen door mij is gerepareerd. Maar na 20 jaar was het echt op: De schokdempers waren stuk en hadden nevenschade veroorzaakt.
Ja, maar dat behoort ook tot het onderhoud, schokbrekers tijdig vernieuwen, voordat ze schade kunnen berokkenen.
Dat heb ik in een andere draad al proberen duidelijk te maken. Vanwege de gyroscopische krachten, die je echt niet tegen kunt houden. En de krachten juist alle kanten uitvliegen, naar hoeken waar je ze niet verwacht.
Want zelfs de zware betonblokken zijn dan niet meer in staat, om de machine op zijn plaats te houden.
En juist door het toenemen van de diameter van de trommels en ook het toerental gaan de krachten als een vermenigvuldiging omhoog.
Dan heb ik het nog niet over de discussies over een verende planken vloer, waar men een wasmachine op wil zetten.

FOUT, FOUT, FOUT!!!

Ik begrijp dan ook niet dat de gemiddelde kwaliteit van de schokdempers, zo verschrikkelijk slecht is.
Het is niet meer dan een stuk plastic in een buis of een strip metaal wat schuift langs een stuk leer wat uit een oude riem geknipt lijkt te zijn.

Zet er eens hydraulische schokdempers in, maar ja, die zijn vast 50 cent duurder en dan blijven de machines te lang leven.
Dit allemaal in het rijtje van te goedkope spanningsomzetters (LNK/TNY) te goedkope relais, gelaste kuipen,
Zodat reparatie extreem duur wordt en de omzet en daarmee de winst op een maximaal niveau terecht komt. En de aandeelhouders dikke nekken krijgen.
 
Laatst bewerkt:
En net daarom loop ik zo ver mogelijk weg van al die "moderne" of recente rommel!
Besparingen op onderdelen, verkorte levensduur, hopen overbodige of tenminste niet écht noodzakelijke electronica... enzovoort enzoverder.

Ik hoop maar dat ik er niet te snel spijt van krijg dat ik nu een Softtronic in huis heb gehaald. Het liefst had ik een Novotronic 900-reeks gehad, daar was ik zo blij mee, maar ik vond er geen hier in de buurt, de Hydromatic 711 was dood en de was nog niet ten einde, dus 't moest snel gaan, 't was in de buurt en helemaal niet duur (150)... bovendien pico bello machine, dus lijkt me wel rationeel gezien de situatie.

Een voorbeeld uit een andere sector: ik rij met een VW T4 uit 2001, die nog gerust 200.000km kan rijden, of met mijn gebruik zo'n 20 jaar. Binnen twee jaar mag ik hem op 't oud ijzer zetten, omwille van de milieuwetten. En vervangen door iets veel recenter, bomvol electronica.
Het enige probleem dat ik ooit had met die bus, was het enige stuk electronica dat er in zat (de startonderbreker), en dat was levensgevaarlijk (stilvallen op de snelweg bv...) Sinds dat overbodige onderdeel eruit is, nooit meer één probleem gehad.
Al mijn vrienden die met recente wagens rijden, hebben al fortuinen uitgegeven aan reparaties van electronische problemen. Aan onderdelen die een auto basically niet nodig heeft, dat is 't ergste nog.

Ik herstel mijn autos al dertig jaar zelf, ik heb nooit genoeg loon verdiend om een garage te kunnen betalen (en ik ben monteur, gediplomeerd in fietsen en motorfietsen). Binnenkort is dat afgelopen, en kan ik mijn miezerig pensioen aan de garagist geven.

En begrijp me niet verkeerd, ik ben een verschrikkelijk donkergroene jongen, en heel erg anti-auto-lobby... Ik heb ook heel lang niet met diesels willen rijden omdat ik ze als kankerfabrieken zag, lang voor dat VW de olifant in de porseleinwinkel losliet...
Maar mij maken ze niet wijs dat het ontwerpen, het opzetten van een heel nieuwe productielijn en het produceren van nieuwe modellen om de twee, drie of vier jaar, minder vervuilt dan een functioneel model zijn volledige natuurlijke levensduur te laten rijden... Dat geloof ik dus absoluut niet. Pure greenwashing. De enigen die daar wel bij varen, zijn de auto-producenten.


Lampje, heel erg bedankt voor jouw zeer constructieve bijdrages aan mijn onderwerpen van de laatste dagen! (dat andere topic dat je hierboven aanhaalt was ook van mij; waar je over de fysica van de tol begon )

Jan, zoals je ziet, alles goed ja dank je! 't Was zondag hé, madam is hier, we werken in de tuin, ik maak gebruik van haar aanwezigheid om dingen te doen waar je meer dan twee handen voor nodig hebt, zoals planken schroeven op twee meter hoogte verticaal, en wat nog... Gisterenavond moest ik koken, ja...

En Walker, tja, aannames... nee, niet zozeer, maar ik vond jouw eerste reactie een beetje ernaast.
Ik vraag hoe dikwijls ik mijn machine moet reinigen, jij praat me zowat een cyber-wasmachine aan.
Zeg nu zelf...
Ik ben niet radicaal anti-technologie hoor, ik kan al lang niet meer zonder computer, en ik ben dolblij met m'n smartphone. Maar ik hoef geen koelkast die me overdag belt om te zeggen dat ik yoghurt moet meebrengen, of een wasmachine die me sms't om te zeggen dat ik sneller van kousen moet wisselen ;-)
 
Ja Pascal,
jij bent echt iemand die zijn roots heeft in de motorvoertuigtechniek.
En dat is nu juist de crux.
De elektrotechniek is altijd binnen deze cultuur, niet de meest geliefde vakrichting geweest.
Dat lijkt zelfs in het DNA te zitten.
Ik zelf ben zeer vroeg in de automatisering terecht gekomen, zo rond 1966, toen de ringkerngeheugens nog met de hand gemaakt werden. En ben in de vroeg 70er jaren betrokken geweest bij de automatisering van zeer grote installaties, die volledig geautomatiseerd werden.
En daar kwamen de kinderziektes voorbij. Daar hebben we veel ervaring opgedaan en veel geleerd.
Ik kocht toen een Opel Ascona, daar zat een spanningsstabilisator in voor de benzinetankmeting, die werkte nog op een bimetaalschakeling. Deze techniek was op dat moment vreselijk ouderwets en niet efficiënt.
Er waren al zoveel betere en betrouwbaardere componenten op de markt.
Maar de auto-industrie was met electronica achter en bleef achter.
De storingen van magnetische interferentie, die wij in 1975 oplosten en onze automatisering zeer bedrijfszeker maakte, waren door de auto-industrie, 20 jaar later, in 1995 nog niet opgelost.
Ik reed toen als chauffeur op een Mercedes touringcar, en stond er bij de ingangen een bordje "verboden mobiele telefoons te gebruiken".
Ik was daarover hogelijk verbaasd, maar kwam er al vlot achter, wat dit voor problemen gaf.
De automatische versnellingsbak ging in stand 2, dus sukkelde ik met max. 10 km door de IJtunnel in Amsterdam. En pas te resetten door de bus aan de kant te zetten en de gehele installatie van de bus met de hoofdschakelaar af te schakelen
Was het niet de versnellingsbak, dan was het wel de airco die op tilt ging.
Helaas is de auto-industrie, op dit gebied, hopeloos op de ontwikkelingen in deze techniek achter blijven lopen.
Maar aan de andere kant, kijk eens naar de elektronische ontsteking van de huidige motoren. Niet iedere 10.00 km je bougies vervangen en je contactpunten vervangen.

En ja, men bouwt bewust componenten in, die erg krap in hun specificaties zitten. Want het verdienmodel is nog steeds heilig.
En dan gaat het om componenten die, als ze in een zwaardere uitvoering waren geplaatst, nooit problemen zouden hebben gegeven. En dan gaat het om een prijsverschil van 10 cent op de consumentenmarkt. Voor de industrie misschien een paar cent.
En dat is ook voor de witgoedindustrie, maar die lopen gelukkig niet achter.
Maar hebben wel ook hun verdienmodel.
 
Laatst bewerkt:
Ja Lampje, wij begrijpen elkaar ;-)
Al komen we uit verschillende vakgebieden, en snap ik geen snars van al die vreemde dingen die jij duidelijk met je ogen dicht kan ontleden!

Enige bedenking bij je betoog hierboven: hoe comfortabel ik een electronische ontsteking ook vind, als ik morgen beslis om heel Afrika te doorkruisen met de motorfiets, dan kies ik toch een fiets waar ik nog contactpunten voor kan vinden, en dan neem ik lekker vier sets verse contactpunten en vier of vijf nieuwe condensators mee, liever dan een fiets met CDI, die ik in the middle of nowhere nooit kan herstellen indien die electronica/epoxy-doos het laat afweten ;-)

You know what I mean.

En mijn idee over wasmachines, of om het even welke andere technologie, is net dezelfde.
Mensen moeten meester blijven over de techniek, niet andersom. Wanneer de technologische hoogvliegerij ons petje te ver te boven gaat, worden we afhankelijk en weerloos, en daar azen die aandeelhouders (zoals jij het zelf stelt) net op!

Ik pleit voor "toegankelijke technologie", en zet me al heel mijn leven in om dat ook waar te maken, door in de non-profit sector mensen op te leiden in fietstechniek bv. (of motortechniek ook wel soms, maar dat vind ik zo'n beetje "out of time").
 
Sorry hoor Pascal,
Als je niet mee wilt gaan in de ontwikkelingen van de techniek, dan is dat jouw probleem.
De huidige oplossingen kunnen veel betrouwbaarder zijn als jouw ouwe meuk.
Maar, dan moet je wel zaken met een goede kwaliteit kopen en daarvoor willen betalen.

Je had het erover, dat mensen meester moeten blijven over de techniek, natuurlijk heb je daar gelijk in, maar dan moet je wel mee ontwikkelen met de voortschrijding van die techniek, anders blijf je steken in het tijdperk van paard en wagen.
Want vier sets contactpunten meenemen is natuurlijk waanzin, als je het met een reserve unit ontsteking van het moderne type ook kunt redden.
Die je, hoogstwaarschijnlijk, nooit nodig zult hebben, omdat ze zo betrouwbaar zijn.
Je gaat toch op reis, met zo weinig mogelijk, onnodige, ballast?
Ik heb over de hele wereld gezworven en we hadden duizenden onderdelen altijd mee.
Maar regelmatig bleek, dat juist net dat onderdeel, wat stuk ging, niet in de reserves lag.
En ja, dat is pech en moeten de inventieve geesten aan de bak.
Want je kunt niet alles maar meenemen en zeker niet, in de veelvouden, die jij noemt..

Want juist die ontstekingsonderdelen, hebben intussen al lang bewezen zeer betrouwbaar te zijn.

Trouwens wat schiet je er mee op dat je mensen op wilt leiden in een techniek, die nauwelijks meer bestaat?
Dat is nutteloos, leer ze een vak waar ze wat aan hebben.
Maar dan moet je eerst zelf bijscholen, net zoals ik dat mijn hele leven gedaan heb.
Want ook puur mechanische fietsen worden verdrongen, door de elektrische, dat is gewoon een kwestie van tijd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan