Folie onder rachelwerk? ...

Status
Niet open voor verdere reacties.
Heren, Dames,

Even een korte vraag; Mijn woning heeft een geventileerd plat dak, dat binnenkort aan de buitenzijde zal worden geïsoleerd. Bij harde windstoten komt er wat wind tussen de naden en aan de randen van de gipsplaten door.

Kan ik, zonder rottingsproblemen te veroorzaken, de onderzijde van het rachelwerk voorzien van een bouwfolie voordat de gipsplaten er op gaan?

Bij voorbaat hartelijk dank!
Groet,
Hans
 
Dit is een lastige situatie. Maar als er op een bestaand platdak isolatie wordt aangebracht moet de ventilatie ongedaan worden gemaakt. In principe moet de ruimte tussen plafond en dakvloer zo warm mogelijk gaan worden. Kan je vertellen hoe of wat voor een platdak je hebt.
*wgb*
 
Bij harde windstoten komt er wat wind tussen de naden en aan de randen van de gipsplaten door.

Kan ik, zonder rottingsproblemen te veroorzaken, de onderzijde van het rachelwerk voorzien van een bouwfolie voordat de gipsplaten er op gaan?
Zitten de gipsplaten er wel of niet op, ik bespeur enige tegenspraak in uw info.
 
Het platte dak bestaat van buiten naar binnen uit bitumen, dakbeschot, balken, rachels en gipsplaten. De laatste twee gaan er op dit moment allemaal af in verband met een renovatie van mijn woning.

Groet,
Hans
 
Nog een vraag van welk jaar is uw woning. Is het tocht of ventilatie. Het effect van het isoleren is in ieder geval minder. Zoals eerder opgemerkt moet de ruimte tussen plafond en dakvloer zo warm mogelijk worden.
*wgb*
 
Hoi Wgb,

Mijn woning is van 1985. Aan de voorzijde en achterzijde van het platte dak is er onder de boeiborden door een ventilatieopening gemaakt.

Inmiddels heb ik de aannemer hier eens even over gepolst en die verteld exact het zelfde verhaal als wat jij verteld. Na verwijdering van de dakbedekking en na isolatie aan de buitenzijde van het dakbeschot (isolatieplaten), moet de dakconstructie niet langer geventileerd worden en degelijk geïsoleerd. Dit uiteraard om het isolatierendement zo hoog mogelijk te maken.

Aan de onderzijde van dakconstructie, net boven de gipsplaat moet een dampremmende folie worden aangebracht, voor zover de onderste isolatielaag van het dak hier niet in voorziet.

Bovendien moet mijn woning (uiteraard) worden voorzien van mechanische ventilatie om het nu binnengehouden vocht af te voeren. Dit was overigens al onderdeel van mijn plannen.

Groet,
Hans
 
Wat mij opvalt is dat uw woning uit 1985 nog een kouddak heeft. Of is het bij de bouw niet als woongedeelte ontworpen?. Normaal zou het dak van een laag isolatie zijn voorzien. Deze is heden ten dagen wel onvoldoende. Waarschijnlijk zit er ook een damprem onder de isolatieplaten. Dit zou ik zeker eerst even controleren. Ik zelf zou geen damprem boven de gipsplaten aanbrengen. Het opdrogen van de dakconstructie in de maanden april/mei tot en met oktober/november wordt hiermee belemmerd. Wees voorzichtig met het aanpassen van een woning met de inzichten van 1985 gebouwd naar 2008.
*Wim*
 
Hoi Wim,

De woning is volledig ontworpen als woongedeelte en heeft inderdaad een koud dak. Dit houdt waarschijnlijk verband met de slecht ventilatie van de woning. Boven is er enige natuurlijke ventilatie. Beneden al helemaal niet. Ook dit wordt bij de aanstaande verbouwing grondig aangepakt.

Verder zal ik mij door mijn aannemer laten adviseren voor wat betreft de samenstelling van de dakconstructie. Feit is, dat er aan de buitenzijde in ieder geval isolatieplaten gemonteerd zullen worden en daarna opnieuw dakbedekking zal worden gelegd.

Ik ben nu bezig om ruimte voor ruimte op de bovenverdieping af te breken, waarbij stukje bij beetje duidelijk wordt hoe alles in elkaar zit. Ik ben in ieder geval blij dat het opheffen van de ventilatieopeningen aan de voor- en achterzijde van de woning de toegang voor wespen zal versperren. Ik tref bijna in elke ruimte een oud wespennest aan onder de plafonds.

Groet,
Hans
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Reacties
3
Weergaven
103
Binnenmuren, wanden en plafonds
IJkenhout
Reacties
4
Weergaven
10K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Walker
Reacties
1
Weergaven
3K
Binnenmuren, wanden en plafonds
StefanD
Reacties
15
Weergaven
28K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Michiel_H
Reacties
5
Weergaven
262
Binnenmuren, wanden en plafonds
BasGoed

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu