Effect van een 160mm gat op de stabiliteit van een draagmuur.

Om de ventilatie in ons huis te verbeteren wil ik graag een 150mm ventilatiekanaal in de leidingschacht in de hoek van het trapgat installeren. Dit zal net passen als ik de overbemeten rioolstandpijp verplaats en vervang met een 75mm exemplaar. Het ventilatiekanaal komt uit de garage aan de andere zijde van een dragende spouwmuur. Er zal dus een gat van 160mm doorsnede moeten komen in deze muur dicht in de hoek direct naast de tussenmuur. In de tussenmuur ligt ongeveer 20 cm hoger dan het beoogde gat ook een raveelijzer die op het binnenspouwblad van kalkzandsteenelementen (90x60x12cm) rust. Zal een dergelijk gat net schuin onder het drukpunt van het raveelijzer problemen veroorzaken met de stabiliteit van het dragende binnenspouwblad?
39DCBEEF-457F-4875-B2F9-7252C2EE918E_1_201_a.jpeg
Untitled_Artwork.jpg
 
Ik weet niet wat je bedoelt met raveelijzer en ook niet wat dat daar dan zit te doen vermits het een blijkbaar doorlopende muur betreft.
Sowieso, als het gat kan gemaakt worden zonder beschadigingen rondom, dus optimaal door een boring met holle kern diamantboor dan kan dat zeker geen kwaad.
 
Blijkbaar draagt het raveelijzer de betonnen platen van de verdiepingsvloer. Meestal zit de trap dan ander gepositioneerd, maar soit.

Het raveelijzer zal toch ook een stuk doorlopen.
 
Het raveelijzer draagt inderdaad een gedeelte van de verdiepingsvloer. Het oppervlak hiervan is ongeveer 5m2. Mijn inschatting is dat de massa hiervan 2 a 2.5 ton is. Het raveelijzer zal dan per uiteinde iets van een kwart van dat gewicht moeten dragen. Dat is dan tussen de 500 en 600 kg wat op de muur drukt schuin boven het te boren gat
 
Normaal zit een raveelbalk of raveelijzer aan de rand van een open niet ondersteund gat, een trapgat bijvoorbeeld. Dat moet dus steun geven daar waar er geen andere ondersteuning door bijvoorbeeld een muur is.
Hier staat er wel een muur onder die de verdiepingsvloer zou kunnen steunen en het is daarom dat ik me de vraag stelde over dat zogenaamde raveelijzer en het nut daarvan in die situatie.
Ofwel zit hier geen raveelversterking, ofwel was die muur niet voldoende draagkrachtig Het zou dan bijvoorbeeld een lichte niet dragende wand kunnen zijn die later onder dat trapgat en het raveel is aangebracht.
Soit, geen probleem voor die doorboring.
 
Het klopt dat de tussenmuur onder het raveelijzer niet dragend is, gewoon een wand van gipsblokken. De langste lengte van het trapgat staat dwars op de leg richting van de kanaal platen. Ze hadden hier dus twee lange ondersteuningen van 240cm nodig in de lengterichting van het trapgat. Bedankt voor het bekijken van het vraagstuk.
 
Er is een aparte 110mm standleiding voor het toilet in een andere schacht. Hier lozen alleen wasmachine en badkamer. Als ik de aanwijzingen uit
volg is 75mm voor de standleiding ruim voldoende. Maar ik was vooral bezorgd of ik de dragende muur te veel zou verzwakken door een 160mm gat te boren net naast de loodlijn verticaal vanaf de zijkant van een dragende balk, in dit geval het raveelijzer.
 
Kleinere diameters zijn alleen voor de ontluchting (ontspanningsleiding). Daar sluit je niets op aan. Als je er dingen op gaat aansluiten is dat onvoldoende. Met alleen een wasmachine en een douche er op zal het misschien wel los lopen, maar als je er (ooit) een toilet op wilt aansluiten dan zou ik vast een ontstoppingsveer in de garage hangen.
 
De muur van gipsblokken onder het raveelijzer laat ik met rust. Het gat wordt in de dragende muur geboord direct in de hoek tussen de dragende muur en de blokkenwand. Recht onder het raveelijzer blijft de dragende muur dus intact, maar op 1 à 2 centimeter daarbuiten zit de rand van het gat al.
 
Ik kan geen chocola maken van je beschrijving.

teken eens een stukje plattegrond. waarin je wat meer ziet dan alleen de schacht in het trapgat.
het is in ieder geval nier verstandig een gat onder de oplegging van je raveelstaal te maken
 
Nu snap ik de schets uit het eerste bericht. Er is geen probleem om op deze plek een gat te maken. Dit is ver genoeg van de oplegging vandaan. Krachten van een oplegging spreiden desgewenst om het gat heen (onder 45°).

Een standleiding moet volgens mij minimaal 110mm zijn. Let op dat de huidige Y-aansluiting op de standleiding vervangen moet worden door een haakse. Dit is verkeerd aangelegd.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via