E15 storing Siemens vaatwasser agv labyrint

Mijn 6 jaar oude Siemens vaatwasser heeft e15 storing. Ik heb het lek gedetecteerd het zit achter het linkerpaneel aan de onderkant van het labyrint bij het verroeste elektrische element.

Hoe kan ik dit verhelpen, het labyrint ziet er vies uit.

Bij voorbaat dank voor alle hulp

image.jpg image.jpg
 
Wil je het E-nummer en het FD-nummer van de vaatwasser vermelden? Staat vrijwel altijd op de bovenrand van de deur, ingelaserd, slecht zichtbaar (zaklamp helpt).

Niet dat ikzelf echt gerichte aanwijzingen kan geven hoe dat onderdeel (waarschijnlijk het afloopventiel) te vervangen. Het is in elk geval wel vervangbaar, maar daartoe zal in elk geval het labyrint eruit moeten. Indien de lekkage inderdaad in het labyrint zit, zal dat ook vervangen moeten worden. En daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Voor eventuele andere beantwoorders dus graag die nummers.
 
  • Like
Waarderingen: Haakie
De tip van het afloopventiel zorgde dat ik merkte dat deze lekte, bij beweging spoot het er zelfs uit. Ik heb hem eruit getrokken, wel het rode dopje verloren in de actie

IMG_1309 Copy.jpeg IMG_1312.jpeg
 
Hier eerst de nummers van het typeplaatje als tekst, makkelijker om te kopieren en bij Siemens de explosietekeningen of onderdelen op te zoeken:
E-nummer: SN657X01PN/38
FD: 9802 (dat betekent dat het apparaat werd gefabriceerd in febr. 2018).

Je kunt zien hoe weinig ik ervan weet, want volgens de explosietekening, die je hier (klik) kunt downloaden. is dit niet het afloopventiel, maar één van de twee ventielen in de regenereerunit. Als ik het goed zie is het onderdeel 0425 op de tekening op blz. 15 van de pdf (tekening nr. 004a) of blz 18 van de pdf (tekening nr. 004c). Wat trouwens het verschil is tussen die twee tekeningen weet ik ook niet, ik heb ze niet heel nauwkeurig bestudeerd..

De twee ventielen die daarin zitten, zijn de volgende:
0424 Regenereerventiel (bestelnummer 00611916 )
0425 Ventiel (bestelnummers 10002811 of 10024697)

Daarvan zou dus de laatste vervangen moeten worden.
Die kost volgens de onderdelenlijsten bij Siemens (klik hier) ca 15 Euro.

Meer weet ik er helaas niet van.

PS. Ik heb alsnog de twee tekeningen met elkaar vergeleken en ik zie eigenlijk geen verschil. Misschien zit er een klein verschil in de onderdelenlijst, maar ik denk niet dat dat hiervoor belangrijk is.
 
  • Like
Waarderingen: Haakie
Dank je Kees,

je hebt mij super op weg geholpen met deze informatie!! Ik heb het ventiel besteld. Nu hopen dat deze snel komt en er makkelijk in gaat en dat hiermee mijn lekkage is verholpen.

Ik houd het forum op de hoogte of dit gelukt is!

BTW ik ga ervan uit dat deze er gewoon ingedrukt kan worden, of moet ik hier nog een smeermiddel gebruiken?
 
of moet ik hier nog een smeermiddel gebruiken?
Vermoedelijk niet, maar dat weet ik niet zeker. Ik heb wel voor andere onderdelen en dichtringen gelezen dat je gewoon een beetje afwasmiddel als glijmiddel zou kunnen gebruiken. Maar niet teveel, want als het echt gaat schuimen heb je kans dat de vaatwasser overloopt.
 
  • Like
Waarderingen: Haakie
Het probleem is opgelost als gevolg van het vervangen van het onderdeel dat je aangaf Kees. Het was uiteindelijk vrij simpel te vervangen, gewoon erin geklikt. Eerste paar beurten bleef deze wel wat vies na het wassen, maar nadat het zoutreservoir weer water bevatte en ik machinereiningsprogramma heb uitgevoerd, maakte hij weer goed schoon en is hopelijk nog jaren te gebruiken.

Dank!!
 
Beste @Haaki en @Kees,

Het lijkt erop dat ik hetzelfde probleem heb. Ik had een E15 foutmelding. Vaatwasser eruit gehaald en aan de onderkant naar de vlotter gekeken en zag daar water van een lekkage.

Alles gedroogd en toen op zoek gegaan naar de lekkage. Het schijnt nu uit hetzelfde "ventiel" te komen als die ene die bij jou verroest eruit zag. 1) Hoe kom ik er nu achter wat ik moet bestellen? En 2) hoe vervang je deze?

Mijn machine gegevens
Typenummer (E-nummer): SN878D46PE/33
FD-nummer: 9710
Aankoopdatum: 07-12-2017



IMG-20240823-WA0003.jpg

IMG-20240823-WA0004.jpg
 
Ik heb het met redelijk wat geweld eruit getrokken, maar als je het nieuwe onderdeel in je hand hebt zie je dat het een soort haakje heeft waarachter het vast zit
 
Bedankt. Heb het besteld. Nu even wachten.

Ik had het er al wel uitgehaald. Ging makkelijker dan ik had verwacht. Heb het schoongemaakt en er weer ingestopt. Er zat een laagje kalk op het rubbertje. Nu lekt het niet meer haha
 

Gerelateerde klussen

Reacties
3
Weergaven
12K
Keuken
S.oldeerbout
  • Robomcd
  • Keuken
  • 1
  • 3K
Reacties
1
Weergaven
3K
Keuken
Sleutelmeneer
Reacties
4
Weergaven
3K
Keuken
Pelikano
Reacties
3
Weergaven
2K
Keuken
marwin
Reacties
2
Weergaven
2K
Keuken
Renkie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu