Dubbele wipper schakelaar wissel-wissel (hotel) ?

Ik denk dat ik een fout heb gemaakt met het leggen van de elektra-buizen.

Wat ik wil is dus beneden en boven in de gang een dubbele wipper maken. Eentje voor de lamp op de verdieping en de andere wipper voor boven of onder.

Zoiets.
Wipper 1 is aan/uit lamp beneden
Wipper 2 is aan/uit lamp boven
Wipper 3 is aan/uit lamp boven
Wipper 4 is aan/uit lamp beneden

Bestaat zoiets en waar moet ik dan op letten wanneer ik schakelaars koop.

Ik hoorde iemand zeggen dat ik dan een dubbele wissel-wissel schakelaar nodig had maar verder had hij ook geen kennis over hoe je dit qua draden moest aansluiten.

lampen.png
 
Je hebt dan op beide plekken twee wisselschakelaars in één behuizing nodig. Dit heet een wissel-wissel schakelaar. De schakelaar heeft 6 klemmen of schroeven, er staat een schema op welke klem voor wat is.
Over de manier van aansluiten / bedraden zijn al mooie tekeningen, je kunt kiezen tussen een ('klassieke') wisselschakeling en een aderbesparende wisselschakeling. Hier een ouder plaatje uit dit forum, met bovenaan de klassieke wisselschakeling en onder de aderbesparende wisselschakeling.
iu

Het werkingsprincipe heb je dus twee maal nodig, éénmaal voor de lamp boven en eenmaal voor de lamp beneden.
Die aderbesparende is waarschijnlijk handiger: beide 'wippers' gebruiken de bruine draad dus die hoeft maar één keer door de pijp naar de schakelaar toe.

Gezien de vraagstelling is het misschien handig dit samen te doen met iemand die dit vaker heeft gedaan.
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor de bijdrage.

Ik ga zeker even de hulp van iemand met meer ervaring vragen maar dit met dit schema komen we al een stuk verder.

Deze week ga ik eerst even de elektra-buizen en dozen uitkappen en opnieuw leggen zodat er twee buizen naar de inbouwdozen gaan. Wij willen namelijk ook nog een stopcontact onder de schakelaars en dan heb je voeding nodig - die ook uit plafond moet komen dus dat moet in een aparte buis.
 
Nee, dat hoeft niet in een aparte buis. Alleen het maximale aantal draden is van belang. Met een 19 mm buis kom je al een heel eind.
 
Klopt maar nu had ik twee van deze aan elkaar gekoppeld en één 16'er buis er aan. Dat gaat nooit passen. Er moet sowieso al voeding naar toe voor het stopcontact. Das Blauw, Bruin en Aarde en dan mag er officieel nog maar één zwarte draad door. Beter is het om het even opnieuw en goed te maken.

as.46347543.jpg
 
Ben nu bezig met aanpassingen maken.

Als ik kies voor de aderbesparende situatie. Mag ik dan ook de bruine draad van het stopcontact er onder pakken? Ik neem aan de de bruine de plus is?

Hier een voorbeeld van de situatie. Deze drie kabels zijn nu de voeding voor het stopcontact dat onder de schakelaar komt. Als het goed is kan ik dus heel makkelijk binnen deze twee inbouwdozen van het stopcontact-module met een bruine draad naar de wissel-wissel-schakelaar linken.
IMG_3124.jpeg
 
Het komt allemaal van dezelfde groep uit de meterkast.

Het werkt eigenlijk makkelijker dan ik dacht op deze manier. Vier dunne zwarte kabels door de extra 16-er buizen die ik getrokken heb en dan nog even uitzoeken hoe het aangesloten moet worden op de schakelaar

Thank.
 
Ik heb deze wisselschakelaars gekocht.

IMG_3128.jpeg

Bruin aangesloten op L1 en een bruggetje gemaakt naar L2 (beide schakelaars)

De zwarte schakel draad op 1 in en uitgang.

Nu heb ik de lamp in de gang beneden aangesloten. Het werkt ook. AAN / UIT. Alleen als ik hem beneden AAN zet kan ik hem boven niet UIT schakelen en andersom ook niet.
 
en dan nog even uitzoeken hoe het aangesloten moet worden op de schakelaar
Dat moeten anderen dus eigenlijk voor je doen? ;-)

Maar heb je alle combinaties uitgeprobeerd? En hoe is 1 en ander daar aangesloten? Toch een kwestie van goed aansluiten en proberen.
En kijk nog eens goed naar post #4.
 
De schakelaars zijn twee polig had ik gelezen op internet. L1 en L2. Ik vul dan even in dat je beide switches (links en rechts) een eigen voeding krijgen.

beneden sluit ik het zo aan.
IMG_3130.jpeg

Bruin komt van het stopcontact er onder.
2 pijltje omhoog gaat naar de schakelaar boven ook met het pijltje omhoog. 2 met het pijltje omlaag gaat naar de lamp + naar de schakelaar boven.

Boven is de schakelaar zo aangesloten.

IMG_3132.jpeg

Ook op L2 voeding van het stopcontact.

De lamp beneden. Heb ik zo aangesloten.
IMG_3131.jpeg


Ik heb de zwarte kabels al omgedraaid maar dat levert niet het gewenste resultaat op.
 
  • Like
Waarderingen: JeffreyE
Als je de aderbesparende wisselschakeling wilt maken volgens het eerdere schema:
1000062242.jpg

Moet de bruine draad niet op het L-contact.

Verbind met een zwarte draad de L2 contacten van beide schakelaars met elkaar. De andere zwarte draad gaat bij beide schakelaars op 1 van de uitgangen gemarkeerd met een pijltje en een 2 en naar de lamp. Op de vrije uitgang met een pijltje en een 2 sluit je bruin aan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu