Dubbele fase, nul en aarde in inouwdoos

Dag allemaal,

Momenteel ben ik mijn keuken aan het verbouwen en hierbij ook de stopcontacten aan het verplaatsen. Nu zitten deze stopcontacten allemaal op een muur waar vroeger van oorsprong geen elektra of dozen aangelegd is, omdat de keuken op een andere plaats stond.
Tijdens een eerdere verbouwing door een vorige bewoner is er in deze muur vanuit de naastgelegen kelder een ABB-kabeldoos 3640 (w2) geplaatst waarvan de stopcontacten à 8 stuks totaal in de keuken worden gevoed.

Nu viel me op tijdens het weghalen, dat vanuit deze aangelegde leiding er in de eerste doos alles dubbel (dus 2 Fase, 2 Nul en 2 Aarde) binnenkomt vanuit de eerder genoemde kabeldoos en doorgetrokken is naar vier andere stopcontacten, de overgebleven vier zitten ook weer apart van elkaar met de andere helft van de dubbel geplaatste draad.

Nu is de vraag, gezien ik het toch opnieuw moet aanleggen, kan ik met in acht houdende dat zowel de vaatwasser als oven op een aparte groep gezet worden, de 'dubbele' bedrading ongedaan maken en de stopcontacten onderling met 1 Fase, Nul en Aarde opnieuw aanleggen?

In de oude situatie zaten de oven en vaatwasser nogal knullig op een stekkerdoos op dezelfde fase aangesloten.
Ik heb enkele foto's toegevoegd van de situatie.

20240520_101005.jpg 20240624_193516.jpg Screenshot 2024-06-25 195555.png
 
De groepen verklaring is niet leesbaar, die is te ver terug geschaald door de forum software.
Toevallig 2 groepen door één buis?
 
@Walker Voor de groepenindeling zie:

Ik heb de doos nog eens nagekeken en de inbouwdoos heeft ook dubbel fase, nul en PE incl. nog een 2e'verstopte' inbouwdoos (achter de andere doos en eventueel nog weg te kappen stuckwerk) te hebben. Gelukkig komt dit wel vanuit dezelfde groep (Groep 4)
Al in al, mooi staaltje knutselwerk.

Voor zoverre ik het kan zien komt vanuit deze kant dus de dubbele fase, nul en de pe. Helaas laat de forumsoftware me geen bijlagen meer uploaden, dan maar via
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Uit de muur zie ik 2xblauw 2xbruin en 1xgeelgroen. Dat is standaard voor een kookgroep.

Waarom er 2xgeelgroen de rechter flex buis in gaat??

Waar ik mee zou beginnen:
Alle groepen uitzetten,
Dan één groep aan en alles nalopen.
Dan alleen de volgende groep aan en weer alles nalopen. Ook die waar je denkt dat het (alleen) op groep 1 zit.
Enzovoorts.
Zou sluit je uit dat er groepen onderling verbonden zijn.
(ik gok dat er ooit een kookgroep vernieuwd is en de oude hergebruikt, en dat er toen iets fout is gegaan, maar daarom alles nalopen)
 
Laatst bewerkt:
@Jackd Heb de 4e groep (waar dus ook de doos aangesloten zit) uitgezet, en vervolgens nog eens gemeten. Wat blijkt is dat zoals in de foto te zien is er toch slechts 1 fase binnenkomt (vermoedelijk vanuit de centraaldoos in de keuken).
De andere fase draden gaan naar de oude stopcontacten in de keuken, en dan naar de andere verborgen inbouwdoos (weggepleisterd) via een aparte flexleiding naar de inbouwdoos in de kelder, voor de lamp in de kelder. Nu zit deze tijdelijk even met de lasklemmen aangesloten.

Ik heb het stucwerk aan de andere kant van de 2e doos opengekapt om zicht te krijgen, hieruit maak ik op dat de linkerzijde spanningvoerend is, en zeer waarschijnlijk afkomstig is uit de centraaldoos in het plafond in de keuken.

Ideale voor de situatie in de kelder lijkt me eigenlijk om de lelijke opbouwdoos te vervangen door 3 nette inbouwdozen in de kelder voor de lichtschakelaar en 2 aparte stopcontacten, en dit via het plafond in de kelder met een centraaldoos netjes aan te sluiten. Tevens via die manier de lamp en als het toegestaan is de stopcontacten voor de nieuwe keuken te voeden.

20240628_130701.jpg 20240628_130902.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu