Dikte dragende HSB muur ivm kozijn

Hi Allen,

Ik ben bezig onze zolder te verbouwen. Er is net een dakkapel op het dak gekomen aan 1 kant.
Doel is om de zolder in 2en te splitsen (waskamer/slaapkamer)
- muur komt op 1.90 meter diep vanaf de buitenmuur.
- Slaapkamer wordt 3,20 meter achter het muurtje tot aan de andere buitenmuur.
- Ik bouw een kleine rommel vliering, het komen wat bakken met rommel geen grote gewichten ivm beperkte ruimte (alleen kruipend erin, je kan niet omdraaien)

Ik wil het skelet van het muurtje dragend maken ivm de overspanning voor de balken van de vliering, volgens mijn info moet dit prima kunnen.
Afwerken met gipslaat (12,5mm?)
Plafond hoogte wordt 2,30 meter..

Nu de vragen:
1. De vliering komt over de gehele diepte van de zolder, ik leg de balken aan beide kanten van de muur op de muur ter ondersteunen. Balken over de volledige lengte van de zolder zijn niet boven te krijgen. Vandaar het bouwen van de vliering in 2en. Welke dikte balken moet ik gebruiken voor de skelet wand?
2. Er moet een kozijn met een deur in komen, nu zie ik dat de standaard kozijnen een standaard maat hebben voor wanddikte. (70mm of 100mm) Hoe kom ik aan een wanddikte van 70 of 100 mm? Ik gebruik 2x 12,5 mm gipslaat, dan blijft er 100-(2x12,5)= 75mm over. voor de 70mm optie: 70-(2x12,5)= 45 mm. Balken worden alleen in 44mm geleverd. Ik vrees dat balken van 44 mm te klein zijn. Balken in 70mm kan ik niet vinden (wel speciaal bestellen maar niet bij de winkels niet nodig - mod) hoe werkt dit?
3. Als ik dan toch voor de dikte balk van 69mm ga omdat dit wel past (totaal dikte muur 99mm) wordt dit sterk genoeg als dragende muur voor de vliering balken? De vliering balken worden aan beide zijde aan de betonnen muur bevestigd.
4. Als extra vraag mbt vraag 3; Als balken van 69mm breed voldoende zijn, volstaat dan de balk 69x169 mm voor de totale constructie van de wand?
5. Dikte raggelwerk: voor het plafond wil ik plafond platen (soort laminaat aan het plafond) monteren. Wat wordt aangevolen voor de dikte van het regelwerk onder de houten balken?
6. Het dak van de dakkapel heeft geen regelwerk maar is afgewerkt met houten platen, kan ik hier rechtstreeks de plafondplaten op vastmaken zonder regelwerk?

Alvast hartelijk dank
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Haal de balkmaat voor de zolder uit de balkenschuif. Als je de naad naast de wand legt, wordt het kwa sterkte nog wat gunstiger, dan kan een maatje minder ook wel.
Een wandje van 2x3tjes met multiplex kan al dragend zijn. Is het een betonvloer? Anders controleren of de vloer het extra gewicht aan kan (incl. de bergzolder).
Kozijn maak je gewoon pas. Ik heb zelf kozijnen 67x114 gebruikt die passen met de kalksponning precies om een hsb-wand met 2x3tjes met aan beide kanten gips. Als het niet past, schaaf je bv. de kalksponning aan één kant eraf.

Rachelwerk minimaal 20x45. Zelf gebruik ik liever 22x50. Dat splijt minder snel. Vraag bij de dakkapelboer na hoe de opbouw is en of er rachels tegenaan geschroefd kunnen worden.

7. Hoe wordt de ventilatie van de nieuwe kamers geregeld?
 

Gerelateerde klussen

Reacties
18
Weergaven
317
Reacties
17
Weergaven
290
Binnenmuren, wanden en plafonds
IJkenhout
Reacties
5
Weergaven
745
Binnenmuren, wanden en plafonds
Marcn.88
Reacties
6
Weergaven
1K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu