Dikte balken vrijdragend verlaagd plafond

Goedemiddag,

Op zolder wil ik een vrijdragend verlaagd plafond maken. Het wordt dus niet aan het schuine dak bevestigd, maar aan de muur met balkendragers. In de lengte is het plafond ca. 2.2m, in de breedte ca. 1m. Aan het plafond komt een ventilator te hangen. Plafond wordt afgewerkt met enkele laag gipsplaat van 12.5mm.

Is het voldoende om 4 balken van hoh 25cm te nemen van 44x69mm in de lengte en dan rachelwerk van 22x50 in de breedte om de 30cm? Of I.p.v. rachelwerk osb van 15mm. Ik heb het idee dat 44x69 best nog wat doorbuigt.

Of kan ik beter voor 3 lengtematen van 44x94 met hoh 30cm gaan en dan hetzelfde rachelwerk van 22x50 om de 30cm eronder?

Ik wil voorkomen dat het plafond gaat doorbuigen en er dus scheurvorming in het gips gaat ontstaan, vooral door de kracht van de ventilator als die aanstaat.

Scheelt het nog om in de breedte wat tussen verbindingsstukjes te doen van dezelfde maat (dus 44x69 of 44x96), om het geheel wat starrer te maken?

Bedankt voor het meedenken!
 
Als je de balken netjes vlak kunt monteren op die afstand (25-30cm), hoeft er geen rachelwerk meer onder.

Dan zou ik enkel op de plek waar de ventilator komt, een plaatje hout tussen de balken maken om de ventilator makkelijk te kunnen plaatsen. Alleen aan gips is lastig en rachelwerk zit dan ook vaak net niet goed voor de schroeven.
 
Ja klopt, goed punt. Dat was ik inderdaad ook van plan!

Maar is 44x69 dan voldoende, of zou ik toch voor 44x94 moeten gaan? Doorbuiging lijkt me niet bevorderlijk voor de naden bij gips dus dat wil ik voorkomen, maar vind het ook onzin te dikke balken doen als het niet nodig is (en heb toevallig nog wat 44x69 liggen).
 
Als je er genoeg van 44x69mm hebt dan kan je de twee naast de ventilator dubbel hoog maken. Dus 44x138 (twee balkjes op elkaar met lijm en schroeven)

Balkdragers op de muur is hier waarschijnlijk niet nodig.
Een balk tegen de muur waar je de balken aan hangt werkt makkelijker. Dan heb je alles meteen op één lijn. (rest stukje op de balk en je legt die zo op de muurbalk)

edit: in plaats van dubbel hoog kan een T-vorm vorm ook, dat schroeft makkelijker en toch sterk zat.
 
Dat is een prima oplossing inderdaad, 2 op elkaar! Niet aan gedacht.

Wat bedoel je met een balk aan de muur waar ik die lengtebalken aan bevestig? Want wil die balk aan de muur niet onder de lengtebalk plaatsen. Of doel je op een balkschoen met lip?
 
Balk aan de muur, balk ertegenaan houden, paar schroeven schuin erdoor.

Als je op de balken die tussen de muurbalken komt aan beide kanten een latje of stukje balk schroeft, dan kan je die tussen de muurbalken hangen en loslaten om schroeven te pakken.
Eigenlijk net als die balkschoen met lip, alleen heb je dan alleen de lip op de balk.

Bij de bubbel dikke balk maak je de bovenste meteen al iets langer.

edit:
rachelwerk niet nodig.
Je zou het zelfs met één 260x120 gipsplaat kunnen doen. Dan geen naden, maar wel lastig om die er in één keer tegenaan te krijgen.
 
Ah, klinkt als een prima plan!

En doordat de balken dan met die latjes op de muurbalk hangen kan ik de balkdragers recht tegen de muurbalk doen bedoel je?
 
Wat ik nog niet helemaal helder heb is het volgende. Doordat de balken tegen de wand worden bevestigd en er een schuin dak boven loopt zal er wat ruimte tussen de buitenste bevestigingspunten en dus buitenste balken en het schuine dak zitten. Zo'n 15cm aan beide kanten, over de gehele lengterichting. Dat is dus ook 15cm aan beide kanten waar het gips nergens aan bevestigd kan worden.

Kan het gips op die 15cm aan beide kanten gaan doorhangen? Is het dan toch niet beter rachelwerk te plaatsen? Of gaat dat rachelwerk daar ook doorhangen, omdat dat ook op 15cm vrijhangt? Maakt een dubbele laag gips nog verschil, of gaat het dan juist meer doorhangen aan de zijkant of het midden door het gewicht?

Iemand die me uit de brand kan helpen?
 
Je kunt een mastiekklos tegen beide kanten monteren. Bij de bouwmarkt zo te koop.

20240807_093904.jpg
 
Toch rachelwerk.
Waar de grens ligt weet ik niet, maar de rachel kunnen ook balken van 44 dik zijn, dat hangt zeker niet door.
 
Je had toch nog 44x69 liggen of ook weer niet zoveel?
Waar ik meestal kom kost 22x48 70 cent en 44x69 1,40
Zoveel heb je niet nodig.
44x44 is daar ietsjes duurder. Als iemand mij dat kan uitleggen.. (zal vast met groot inkopen te maken hebben, maar dan nog)
 
Het is geen probleem om de laatste schuine balk (zoals een mastiekklos) aan de kap te hangen. Het is van belang om dit juist wel te doen, omdat anders de naad gaat scheuren (ondanks dat die sowieso gekit moet worden). Overhang in gipsplaat kan sowieso niet.

Prijzen worden vaak bepaald door de hoeveelheid werk (arbeid/tijd). Een iets kleinere balk vraagt om meer zaagwerk per kuub hout. Mogelijk is die daardoor duurder.
 
Ik heb inderdaad 44x69 liggen, maar ook niet zoveel jammer genoeg. Die prijzen vallen me alles mee, helaas bij onze bouwmarkt is het wat duurder.

Als ik die mastiekklos aan het dak vastmaak en het dak gaat werken, krijg ik dan ook geen last van scheuren op de naden? Want dan trekt het schuine dak weer aan het geheel. Als ik het alleen aan de wanden doe dacht ik dat juist te voorkomen. Maar daarnaast begrijp ik dus dat het niet erg is om een tweetal mastieklatten aan de kap te hangen, ondanks dat dit een scharnierkap is?
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu