Diameter leiding naar douche (1e verdieping)

Voor mijn verbouwing heb ik een perstang gekocht van 1 bepaald merk, waar ik dus voor nu ook aan gebonden ben en bij wil blijven.
Ik heb hierbij een grote rol 16x2.0 mm buis gekocht voor diverse werkzaamheden

Er ligt nu een 15 mm koperleiding vanuit de meterkast direct naar de badkamer (voor 1 douche, wasbak en toilet op de 1e verdieping).
Nu wilde ik in eerste instantie de 15mm koper leidingen naar de 1e verdieping laten zitten.
Echter komt er dan een knel overgang (15 koper naar 16 pex) op die oude koperleiding achter een voorzetwand.

Ik twijfel nu dus of ik toch niet de waterleiding compleet moet vervangen vanuit de meterkast naar de 1e verdieping.
Ik kan dan een overgang van meerlagenbuis naar koper maken met een knelverbinding in de meterkast.

Alleen heb ik dus enkel die 16mm buis liggen en reeds een godsvermogen aan buis - koppelingen en persgereedschap uitgegeven.
Is het heel onverstandig om die leiding naar de 1e verdieping in 16mmx2.0 uit te voeren? Ga ik dat verschil echt merken tov 15mm koper? Er komen ook 2 t-stukken tussen te zitten.
De uiteindeluijk aansluiting op de doucheplaat is sowieso 16 mm (die worden ook enkel in 16 mm verkocht). Dus het gaat dan vooral om die 3 meter stijg-leiding (warm en koud) die iets kleiner wordt.

Er komt een regendouche op, maar de waterdruk in mn nieuwe woning is vrij hoog tov mn vorige woning (niet gemeten, maar alle kranen stromen echt veel harder).
Is 16mm voor de stijgleiding echt zwaar af te raden, of valt het wel mee en ga ik het verschil in de praktijk niet merken?
 
Besef even dat de doorlaat 16mm kunststof kleiner is dan van 15mm koper, met name in de koppelingen. Bij regendouches adviseer ik altijd 20mm buis, ook omdat het voor een behoorlijke snelheid in de leiding zorgt wat weer geluidsklachten kan geven. Zorg dat je de buis ten alle tijden goed beugelt, het liefst met een rubber inlage.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu