Deurdranger advies gevraagd

In ons huis klappen 2 deuren in de woonkamer soms echt ontzettend hard dicht door tocht.
Met kinderen in huis voelt dat niet zo goed. Een kindje had bijna de deurkruk tegen haar oog als ik niet op tijd had ingegrepen.

Ik ben op zoek naar deurdrangers die:
  • deur zachtjes laat dichtgaan (zeker bij tocht trek);
  • stopt als er vingers bij de deurpost tussenkomen;
  • je de deur nog wel op een kier kan laten evt;
  • Aan de binnenkant van de draairichting kan;
  • Een slider ipv een knikarm (iig eentje als de deur dicht is, er geen arm uitsteekt).

Heeft iemand ervaring met een model dat aan deze wensen voldoet?

De fotos zijn van de trapdeur.

IMG_6670.jpeg IMG_6671.jpeg
 
Ik denk niet dat het aan alle wensen kan voldoen maar misschien voor een deel,
zoek eens op commandeur of dictator voor deur.
 
  • Like
Waarderingen: Nth
Indien je met 'deurdranger' doelt op een apparaat waarmee de deur automatisch gesloten wordt, dan wil ik daarvoor ten zeerste waarschuwen!

Indien er een keer een kind uit macht der gewoonte zijn of haar vingers langs de spleet bij de achterkant van de deur haalt en de deur gaat automatisch dicht, dan zitten de vingers ertussen. Zeg niet dat het nooit gebeurt, want ik heb dit zelf van nabij meegemaakt. Dus ook t.g.v. zo'n deurdranger. De middelvinger was totaal door tweeen. Een zeer kundige chirurg heeft het uiteindelijk weer aardig weten te redden, maar toch...

Daarom: in een woning binnenshuis nooit automatische deursluiters gebruiken!

Een betere oplossing is een deuropvanger zo'n ding met zo'n knikkebol bovenop, dat kan ook zo'n ding zijn dat je vindt met zoeken naar 'dictator' (met dank aan de bijdrage van @Ronny ). Die doet precies wat de bedoeling is: hij vangt de deur op, op het laatste moment dat hij dichtvalt.

De commandeurs niet. Want zover ik vond, zijn dat die ondingen die de deur automatisch doen sluiten en dat moet je, zeker met kinderen in huis, beslist niet hebben.
 
  • Like
Waarderingen: Nth
De deuropvangers die ik bedoel, vangen de deur op en sluiten hem alleen het laatste stukje. Dan is de kier achter de deur eigenlijk al dicht. Dat is toch wat anders dan zo'n echte dranger met een veer die de deur dichttrekt. Of ze die van dictator óók hebben weet ik eigenlijk niet (dictator is eigenlijk een merk), ik dacht dat dat alleen de deuropvangers waren. Zou best kunnen hoor.
 
Een diktator sluit de deur met een behoorlijke kracht op de laatste 5 cm dan trek de bol in de beugel de deur dicht.
Een diktator wordt gebruikt om de deur die met volle vaart wordt dicht gegooit zachtjes te laten sluiten.
 
Aan de scharnierende kant helpt alleen een vingerbeschermer. Of je laat de kinderen zien wat er met een knakworst gebeurt.

Deurdrangers zijn er ook met zones. Het grootste deel snel en dan de laatste 10 cm langzaam, eventueel de laatste cm's weer snel om een deur in het slot te laten vallen.
Perfect ga je het misschien niet krijgen, maar een stuk beter dan een dichtslaande deur door wind.
 
Wij gebruiken deze veer. Eenvoudig valt haast niet op.
Ik boor een klein gaatje in het kozijn waardoor de veer met minder veerspanning zijn werk doet.
De binnendeuren vallen niet in het slot met je voer duw je de deur open. Prettig als je handen bezet zijn.

Scharnier met veer  zonder spanning.JPG
 
Prettig als je handen bezet zijn.
En levensgevaarlijk voor kinderen, die met hun handen langs de achterkant van de deur gaan, in de kier tussen deur en kozijn... Zo'n veer hadden we in eerste instantie op de deur zitten, met het gevolg dat op zeker moment de vinger van een van de kinderen ertussen gekneld werd. Op die dichtgaande kier staat een enorme kracht, ook al is het maar een kleine veer.

Want de deur krijgt vaart en het gevolg is desastreus! met (kleine) kinderen in huis moet je dat niet willen! Tenzij het echt zodanig afgesteld is, dat de deur maar net sluit en de minste weerstand al genoeg is om de deur tegen te houden. De meeste veren zijn helaas veel te zwaar uitgevoerd.

PS. Het dichtslaan door tocht heeft een zelfde werking helaas, alleen tegen te gaan door een echte deursluiter met hydrolische werking. Maar dit betrof een deur van gang naar de kamer, die van windkracht geen enkele last had. Maar het was wel lekker makkelijk om hem open te kunnen duwen, zo'n veer. Dat hebben we geweten!
 
En levensgevaarlijk voor kinderen, die met hun handen langs de achterkant van de deur gaan, in de kier tussen deur en kozijn... Zo'n veer hadden we in eerste instantie op de deur zitten, met het gevolg dat op zeker moment de vinger van een van de kinderen ertussen gekneld werd. Op die dichtgaande kier staat een enorme kracht, ook al is het maar een kleine veer.
Je hebt gelijk we moeten de kinderen en later je kleinkinderen leren weg bij die deur. Levensgevaarlijk nou. De veer van de foto gaat bij ons heel langzaam dicht en vooral hij blijft heel dank zij dat gaatje wat ik in het kozijn heb geboord.
 
Aan de scharnierzijde kun je een veiligheidsstrip plaatsen. Volgens mij zijn deze zelfs verplicht in kinderdagverblijven. Maar het wordt er allemaal niet mooier op:



Dictator is een merk voor een bepaalde oplossingsrichting.

Maar wellicht zoek je gewoon een "Deurdranger met glijarm". Hou er rekening mee dan standaard boarddeuren te weinig "vlees" boven in hebben om de deurdranger vast te schroeven. Wij lieten deuren voor deurdrangers daarom altijd uitvoeren met een dubbele bovenregel.
 
Die giraffe is top, maar je wilt kinderen soms ook even niet of iets minder horen.
Dus dicht die deur, als ze de deur wel zelf open kunnen doen..
 
Deurdrangers kun je in allerlei soorten kopen, van eenvoudig tot heel luxe. Bij de luxere varianten kun je de openingssnelheid, de sluitsnelheid en bijvoorbeeld de snelheid en kracht waarmee de deur het laatste stuk in het slot wordt getrokken, afzonderlijk afstellen.

Een dictator heeft geen toegevoegde waarde als je een deurdranger hebt met uitgebreide instelmogelijkheden. Ze zijn overigens wel prijzig, dit soort drangers.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Jackd
Dank voor de vele reacties!

Een sluitvertrager met zo'n wieltje erop zou idd een oplossing kunnen zijn. Zolang de deur maar geremd is 20cm voor de post. Ook ivm de katten. Ik denk dat die dan net te kort komt.

Deurdrangers zijn er ook met zones. Het grootste deel snel en dan de laatste 10 cm langzaam, eventueel de laatste cm's weer snel om een deur in het slot te laten vallen.
Ik ben op zoek gegaan hiernaar en ik denk dat dit idd een oplossing is. Ik heb er een gevonden die de sluitsnelheid en en eindsnelheid apart kan aansturen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu