Cv vermogen instellen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb een hoekwoning (spouwmuren en zolderdak na-geïsoleerd, bg vloer ongeïsoleerd) uit 1966.
Op zolder een Intergas HRE 36-30 hangen. Aanvoertemperatuur ingesteld op 65 graden (ivm condenseren), pompstand 2 ingesteld.

Nu vroeg ik me af: het vermogen van de ketel is fabrieksaf ingesteld op 22 kW. Je kunt dit echter eenvoudig wijzigen.

Ik heb de volgende radiatoren in gebruik: op zolder 1 van circa 800 watt, op de 1e verd. 1 van 400 watt (sierradiator in badkamer, op slaapkamers wel radiatoren aanwezig, maar zeer zelden aan) en in de woonkamer begane grond 1 van 4800 watt en 1 van 600 watt. Bij elkaar dus grofweg 7000 watt = 7 kw. Stel dat ik ooit de radiatoren op de slaapkamers ook aan zou willen, op een extreem koude dag, zit ik in totaal maximaal aan 9 tot 10 kw aan radiatoren.

Is het nu zo simpel dat ik gewoon het vermogen van de ketel kan instellen op pakweg 9 kw?
 
Het vermogen van een ketel kan ingesteld worden.
Er is echter geen reden voor om het vermogen op de capaciteit van de radiatoren in te stellen.
De radiatoren zijn het die de ketel op een hoge of lage watertemperatuur laten branden. Bij de start van het stookseizoen hebben de radiatoren een over capaciteit en kunnen met een lage watertemperatuur de ruimten verwarmen. Bij een warmtevraag zal de ketel gaan branden en de watertemperatuur zal stijgen. De stijging van de watertemperatuur zal doorgaan tot de capaciteit van de radiatoren is bereikt. De benodigde watertemperatuur zal bij de start van het stookseizoen laag zijn en in de winter hoog.
Geen enkele regeling of instelling in de ketel kan dit proces beinvloeden en of controleren.
je kan bij het ontwerp van een installatie kiezen voor over gedimensioneerde radiatoren.
Hoe groter de radiatoren of een vloerverwarming, vloerverwarming is hele grote radiator, betekend een lage watertemperatuur. mvgr bernhard
 
Maar ik begrijp toch overal dat de meeste ketels standaard zwaar 'overgedimensioneerd' zijn en dat het vermogen voor een gemiddeld eengezinswoning best naar de 10 - 15 kw kan? En dat dan behoorlijk wat gas spaart?

Met minder vermogen zal de ketel niet meer op de hoogste stand kunnen branden hetgeen gunstig is voor het rendement?

Op Vaillant.nl staat: Ik heb een modulerende ketel, moet ik toch de cv-capaciteit instellen?
Jazeker. Als u het gevraagde vermogen van de woning weet, adviseren wij u om het cv-vermogen in te stellen.
Het toestel maakt namelijk minder branderstarts (verlenging van levensduur en milieuvriendelijker) en blijft langer in het condenserende gebied (temperatuur 60 °C). Dit geldt alleen voor HR-ketels.
 
Het heeft zeker wel zin om het vermogen te begrenzen tot het geinstalleerd vermogen.

De ketel brandt dan rustiger naar de maximale watertemperatuur toe, gevolg is lagere rookgastemperaturen en dus een hoger rendement.

Vergelijk het maar met je auto, rijd je volgas naar de 120 of schakel je wat eerder, in beide gevallen haal je de 120 (duurt wel iets langer in het 2e geval) maar je bespaart een flinke slok brandstof.

Het verhaal van Bernhard klopt wel, maar is niet van toepassing op het aanwarmen. En dat is, waar hier de winst zit. Zodra de ruimte op temperatuur is, zal natuurlijk de watertemperatuur dalen tot het niveau waarbij het cv-vermogen gelijk is aan het warmteverlies.
 
Is dit zo? Er wordt toch op de retour temperatuur geregeld. Zolang het verschil tussen die twee een bepaalde waarde heeft stookt de ketel door. Zodra het verschil kleiner wordt gaat de ketel temperen. Zo begrijp ik het teminste. En dan is er ook nog zoiets als zelf lerende thermostaten die zullen toch ook iets doen voor zuinigheid en comfort. Daarbij alles ijlt een beetje na. Is de ruimte nog niet op de gevraagde temperatuur zit en nog zat vermogen in het water om die temperatuur toch te bereiken. Dacht ik.
 
@ WGB: zie het stukje van de website van Vaillant dat ik geplaatst heb. dat zal toch ook gelden voor alle andere hr modulerende ketels lijkt me.
 
@Ronald: Probeer eens 10kw, als het te langzaam warm wordt kun je altijd weer omhoog.

@WGB: Ja, het schoorsteenverlies van een ketel op 100% is groter dan dezelfde ketel op 60%, bij dezelfde watertemperatuur. Vraag is wel hoevaak het voorkomt dat deze op 100% draait, zeker icm een goede regeling.

Maar de aanpassing kost niets, dus kan het al uit als je ook maar 1% gas zou besparen.
 
Toevallig ben ik mijn systeem ook in de gaten aan het houden ik wil dit ook wel wil weten. Maar tot nu heb ik het vermogen nog niet hoger gezien dan 54%. 100% zie ik heel even bij de start als er warmwater wordt gevraagd. :wink: Is de temperatuur in de kamer lager dan 1 of 1,5 graad gevraagd dan wordt er met 18% vermogen gestookt.
 
Het licht ook heel erg aan de ketel + regeling.

Mijn Nefit Smartline met Moduline 100 gaat direct naar 100%, ook al wil ik het maar 1 graad opwarmen. Totale onzin natuurlijk, dus die draait nu op 50% max.
 
Op Vaillant.nl staat: Ik heb een modulerende ketel, moet ik toch de cv-capaciteit instellen?
Jazeker. Als u het gevraagde vermogen van de woning weet, adviseren wij u om het cv-vermogen in te stellen.
Het toestel maakt namelijk minder branderstarts (verlenging van levensduur en milieuvriendelijker) en blijft langer in het condenserende gebied (temperatuur 60 °C). Dit geldt alleen voor HR-ketel.


Ik begrijp niet welke kant ze opwillen. Het vermogen wat je nodig hebt wordt toch door de temperatuur van buiten bepaalt. Zet je deze optie lager kom je in de winter te kort, lijkt mij. Ik neem toch aan dat de ketel dusdanig intelligent is dat deze het in een bepaald gebied van vermogen ongeveer zelf kan regelen.

Of is het tegenwoordig mogelijk met de juiste radiatoren en het nauwkeurig inregelen per ruimte dat de ketel bijna zeer nauwkeurig zoveel warmte levert als de radiatoren afgeven. Waardoor aan-en uitgaan van de ketel tot een minimum wordt beperkt. Waardoor het stukje van Vaillant zou kunnen werken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan