Controleren aardedraad aangesloten op zonweringsmotor

zie bijlage

tot mijn schrik zie ik dat de zonweringsmonteur (jaren geleden, bedrijf bestaat niet meer) de aardedraad vanuit de zonweringsmotor gewoon heeft afgeknipt (zie foto, kabel die van boven komt).

Nu wil ik dat weer herstellen/draad aansluiten op de schakelaar van de zonwering, maar ik vraag me af: kan ik controleren of hij de aardedraad wel op de zonweringsmotor heeft aangesloten? Ik kan er niet fysiek bij, hoogtevrees....

Kan ik dat op een of andere manier meten ofzo?

20240601_145417.jpg
 
De enige manier om vast te stellen dat de aardedraad in het snoer verbonden is met de buitenkant van de zonwering is ohms checken.

Dus dmv. een multimeter op weerstandsbereik, laagste stand en dan de ene pool aan het snoer en de andere pool tegen de buitenkant van de zonwering. Is de draad van de multimeter niet lang genoeg, dan verleng je hem, dat mag met elk willekeurig draadje. Zelfs een belkabeltje of telefoondraadje volstaat, multimeter heeft laagspanning van een batterijtje als voeding. De multimeter moet 0 Ohm aanwijzen of in elk geval een hele lage waarde. Bijv. 1 Ohm is ook acceptabel, de overgang van meetpennen naar aluminium en naar de meetdraad geeft ook een weerstand en het eventuele verlengdraadje zelf ook.

Vanzelfsprekend moet de stekker even uit het stopcontact gehaald worden als ie dat nog niet is.

En ja, daartoe zul je op één of andere manier bij de zonwering moeten kunnen komen. Misschien heb je een buurman zonder hoogtevrees, die één kant tegen de zonwering kan houden terwijl jij aan de andere kant de meetpen tegen het snoer houdt?

Andere mogelijkheden zijn er echt niet!
 
Hierbij een foto, het betreft een screen van een dakkapel. Moet ik de punt van de meetpen drukken waar ik het groen heb gemaakt? Dat is de onderkant van de buitenkant van de zonwering neem ik aan?

20240601_171642.jpg
 
Het is niet ondenkbaar, dat dit screen geheel of gedeeltelijk van kunststof is en dat de motor dubbel geïsoleerd is.
In dat geval hoeft de zonwering niet geaard te worden, sterker nog: dubbel geïsoleerde elektrische apparaten mogen niet geaard worden.

Of dat het geval is, is op een los apparaat meestal te herkennen aan het dubbele isolatie symbool:
Dubbele-isolatie.jpg

Bij zo'n screen zou het wel eens erg lastig kunnen zijn om de gegevens van het screen te vinden. Zou op een typeplaatje moeten staan, maar waar vind je dat bij een screen in een dakkapel?

Toen je de vraag stelde van het gevaar van niet geaard zijn van een zonwering, was ik ervan uitgegaan dat je op de meest voorkomende zonwering doelde: een knikarmscherm. Dat is vrijwel altijd geheel van aluminium en hangt dan ook nog eens boven een terras of dergelijke, zodat je er bij kunt komen.

Bij deze toepassing heb ik het idee, dat het allemaal wel mee zal vallen en het zou dus zelfs kunnen zijn dat de aarde niet nodig is vanwege dubbele isolatie. Maar zeker weten doe ik dat helemaal niet en voel me niet verantwoordelijk voor eventuele ongelukken indien ik het fout mocht hebben!
 
oke, dank Kees. Tsja dat is wel een dilemma dan.... Wat zou jij doen? Er bij komen wordt een heel gedoe, en dat misschien dan ook nog allemaal voor niets... Heb nu eerlijk gezegd alles geaard aangesloten, inclusief geaarde wcd.... Maar ik weet dus niet zeker of de aarde in de zonweringskast is aangesloten... Is het dan verstandig uiteindelijk toch maar gewoon weer een niet-geaarde WCD te gebruiken (zoals het tot nu toe was) of toch te doen zoals ik het nu gemaakt heb?

Wat overigens wel zo is, vanuit de zonweringskast komen 4 aders de woning in: waaronder ook een geelgroene. Als het een dubbel geisoleerde motor zou zijn zou die er toch niet bijzitten?
 
Laatst bewerkt:
Wat overigens wel zo is, vanuit de zonweringskast komen 4 aders de woning in: waaronder ook een geelgroene. Als het een dubbel geisoleerde motor zou zijn zou die er toch niet bijzitten?
Nee, inderdaad. Als dat de originele kabel is lijkt het me logisch dat de aarde er bij hoort.

Wat ik zou doen?
De aarde in die kabel/snoer doorverbinden met de aarde in het aansluitsnoer (dat naar de stekker gaat) en me er geen zorgen over maken of de aarddraad wekelijk aan het frame van zonwering vast zit. Dat wil zeggen: ik zie geen aardedraad aan dat aansluitsnoer (van onder af dus) zitten op de foto van de schakelaar. Als die er niet aan zit (dus als het een tweeaderig snoer is) dan vervang je dat door een drieaderig snoer, al dan niet met aangelaste stekker. dat mag weinig probleem zijn.

Je kunt volgens mij de schroef links onder op de schakelaar gebruiken voor het doorverbinden van de aarddraden. Zo zit het op mijn zonwering ook, zelfde type schakelaar.

Je hebt dan toch het maximum gedaan wat mogelijk is.
 
Zo heb ik het nu gedaan. Lijkt me prima toch. Ik weet inderdaad alleen niet zeker of de aardedraad in de motor vastzit maarcdaar ga ik dan maar van uit. Volgens mij is zoon snoer uit zoon motor aangegoten toch. Als dat inderdaad zo is heb ik nu aarding vanaf de behuizing tot het wcd. Ps niet goed te zien op foto maar t is een geaarde stekker

17172658477424000532448479901387.jpg 17172658835865699249882119827920.jpg
 
Laatst bewerkt:

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu