Controle lampje - Dubbel pollige schakelaar

Hi All,

Graag wil ik voor buiten verlichting/ elektriciteit bij twee schakelaars een controle lampje, zodat ik binnen goed kan zien of verlichting stroom aan staat.
Dus lamp/ elektriciteit buiten aan, controlelampje binnen aan en vice verse.

Ik heb 4 foto's van de huidige situatie, bekabeling en aansluiting (alles betreft JUNG)
Echter ik heb geen idee hoe ik de nieuwe situatie moet aansluiten zodat ik mijn geschetste situatie werkend krijg.

Iemand een idee?

Huidig 1.JPEG Huidig 2.JPEG Huidig 3.JPEG Huidig 4.JPEG Nieuw 1.JPEG Nieuw 2.JPEG
 
Blauw op de blauwe aansluiting
Bruin op de rode aansluiting
En (beide) zwarte (schakeldraden) op de (beide) zwarte aansluitingen aan de onderzijde.

Je hebt geluk dat er blauw (nul) aanwezig is in de inbouwdoos. Dat is niet altijd het geval namelijk.
Je zult een extra stukje blauw installatie draad in de lasklem moeten bevestigen die dan maar de schakelaar gaat. Kan het niet helemaal goed zien, maar wellicht ook een grotere lasklem nemen.
 
  • Like
Waarderingen: maniak129
De tekst van dit topic is niet juist, want er is hier sprake van een serie schakelaar, en dat is toch heel wat anders als de serieschakelaar waar het hier overgaat.

Een serie schakelaar schakelt voor meerdere lampen naar willekeurige keuze.
Maar doet dit enkelpolig
Een dubbelpolige schakelaar schakelt op hetzelfde moment beide aanvoerdraden, dus zowel de fase als de nul.

Voor buiten (tuin) verlichting en wandcontactdozen zijn deze schakelaars dan ook aan te raden.
Want de nul leider ligt theoretisch in de wijkcentrale aan de aarde, maar loopt onderweg vaak wat inductiespanningen op, die hem een kleine spanning kunnen geven.

En als deze niet geschakelde nul een aardsluiting krijgt in de vochtige tuin, dan is de kans toch groot dat deze een van de aardlekschakelaars toch doet trippen.
En omdat het toegestaan is om 4 groepen op een aardlekschakelaar te zetten, is de kans groot dat dan ook je vriezer gedurende je vakantie wekenlang spanningsloos is.
En dan bij thuiskomst intussen zelf door de keuken wandelt en je hem en de hele inhoud weg moet gooien.
Want je wilt niet weten hoe vreselijk dit stinkt.
 
  • Like
Waarderingen: maniak129
De tekst van dit topic is niet juist, want er is hier sprake van een serie schakelaar, en dat is toch heel wat anders als de serieschakelaar waar het hier overgaat.

Een tikfoutje, het moet zijn:

De tekst van dit topic is niet juist, want er is hier sprake van een dubbelpolige schakelaar, en dat is toch heel wat anders als de serieschakelaar waar het hier overgaat.

En ja je zou het zo kunnen aansluiten, maar of dit verstandig is moet je zelf maar beslissen, aan de hand van de argumenten die ik je noemde.
Want er lopen hier mensen rond met jaren ervaring.
 
Dus inderdaad risico afwegen. Wellicht staan er geen gevoelige apparaten achter deze aardlek of heeft ie een aparte aardlekschakelaar. Of op zoek naar een dubbelpolige schakelaar met controle lampjes.
 
De oude schakelaar is niet dubbelpolig uitgevoerd, dus het is maar helemaal de vraag of er eenvoudig een dubbelpolige schakelaar kan worden toegepast. Het zou best zo kunnen zijn dat de bedrading moet worden aangepast om dubbelpolig te kunnen schakelen.
 
  • Like
Waarderingen: HenkL14
In de meeste huizen zijn alle groepen verdeeld over 2 aardlekschakelaars en is het risico groot dat net de verkeerde groep plat gaat en is heel eenvoudig te voorkomen, door de keuze van een goede schakelaar.
Want over het algemeen gaat dan de helft van de installatie plat.
 
Klopt, helemaal gelijk.

Maar als ik de foto van de draden zie, lijken me dat allemaal installatiedraden en zit in ieder geval een deel van de buiteninstallatie dus ergens anders aangesloten.

Dan is het best veel werk of niet mogelijk om er op deze plek zelfs twee dubbelpolige schakelaars van te maken.

Bij nieuwe aanleg vanuit bijvoorbeeld een meterkast is het prima te doen om een dubbelpolige schakelaar toe te passen.

In dit geval zou de groep waar de buiteninstallatie op aangesloten is, beter op een losse aardlekautomaat aangesloten kunnen worden en dan zorgen dat de vriezer daar niet op staat.
 
Het toepassen van dubbelpolige schakelaars moet wel redelijkerwijs haalbaar zijn. Als je een of meerdere nuldraden moet bijtrekken tussen schakelaar en lichtpunt, dan moet dat wel passen in de bestaande leidingen.

Dubbelpolig schakelen is geen vereiste meer voor de NEN 1010. Ook is het hier een bestaande situatie die geen problemen heeft opgeleverd. Dus of je dan een niet bestaand probleem moet gaan oplossen?

Als je de bedrijfszekerheid wil verhogen, dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de bewuste groep achter een aparte aardlekschakelaar te zetten.

Maar goed, de boodschap is dat je eerst een goed overzicht van de installatie moet hebben voordat er allerlei aanpassingen worden voorgesteld die wellicht niet eens haalbaar zijn.
 
  • Like
Waarderingen: HenkL14

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu