Constructie afdakje tuin

Goedemorgen,

ik ben niet heel actief op dit forum, maar ben nu druk met een projectje in mijn tuin waar ik graag advies voor zou willen.

Ik ben voornemens om een afdakje in de tuin te maken om de fietsen droog te houden. Afmeting ca. 240x180cm (zie 1e plaatje).
De palen aan de buitenzijde van het dakje zijn gelijk bedoeld als erfafscheiding. Hiervoor wil ik hardhout palen gebruiken van 68x68mm die op een paalhouder de grond in gaan.

In mijn huidige ontwerp heb ik daar tegenaan een balk bedacht van 45x95mm (zie 2e plaatje) omdat de maximale overspanning 180cm is (1.8m x 5cm per meter = 9cm benodigde dikte). Op deze balk komen de gordingen (dikte 45x145mm) waarop ik dan OSB plaat met EPDM en uiteindelijk sedum wil leggen. Mijn twijfel zit in het feit dat het gewicht van de dakconstructie nu in zijn volledigheid op de schroeven komt waarmee de balk in de paal geschroefd zit.
Idealiter ligt deze dwarsbalk OP de palen (conform 3e plaatje), maar weet niet goed hoe ik deze dwarsbalk dan op de palen kan bevestigen.

Mijn vragen zijn de volgende:
- is het inderdaad onverstandig om de dwarsbalk aan de voorzijde van de paal te schroeven met het oog op de belasting van de schroeven? Of zou dit geen probleem moeten zijn?
- hoe kan ik in dit geval de dwarsbalk van 45x95mm netjes boven op de hardhouten paal van 68x68mm bevestigen?

Ik hoop dat ik voldoende duidelijk ben geweest in mijn uitleg. Zo niet, laat het dan gerust weten. Dank voor de hulp.

schuurtje1.png schuurtje2.png schuurtje3.png
 
Voor de 1e situatie bedoel je? Dat is wel een stuk steviger, stevig genoeg voor een besneeuwd (mocht dat ooit nog vallen) sedumdakje?

Iemand nog een goede suggestie voor het bevestigen van de balk boven OP de paal?
Mijn voorkeur gaat wel naar deze laatste genoemde optie, vanwege meerdere redenen (steviger, makkelijker plaatsen gordingen en vooral de aansluiting op de schuur).
 
Een hapje uit de bovenkant van de paal wegzagen, zodat de balk wel op de paal ligt maar voor het vastmaken ook nog aan dat reststuk vastgeschroefd kan worden?
 
Valt wel mee, goed scherpe zaag gebruiken dan is hardhout goed te zagen.

Hier hebben we vorige week een Azobe hardhouten balk van 10x30cm bewerkt en dat ging met de scherpe zaag prima
 

Gerelateerde klussen

Reacties
10
Weergaven
353
Draagconstructie
Boertje125
Reacties
4
Weergaven
217
Draagconstructie
Pohostik
Reacties
1
Weergaven
182
Draagconstructie
IJkenhout
Reacties
1
Weergaven
258
Draagconstructie
Jackd
Reacties
3
Weergaven
388
Draagconstructie
Boertje125

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu