Condens afvoer HR ketel

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste lezer,

Wij hebben op dit moment nog een oude Vaillant ketel hangen die water begint te verbruiken (+/- 1 maal per week bijvullen). Nu willen we deze vervangen door een HR ketel. We hebben echter in het ketelhok op zolder geen aansluiting op het riool.

Om bij het riool te komen, moet ik met een buis de zolder oversteken en dan evt via de riool ontluchting naar beneden. Om de zolder over te steken moet ik echter een afstand van een meter of 16 overbruggen. Ik kan namelijk niet zomaar van de ene naar de andere kant omdat ik dan over de vloer moet (via een deur).
Ik wil nu een buis leggen vanuit het ketelhok langs de dakrand naar de verre kant van de zolder. Daar steek ik dan de zolderruimte over (via een koof) en ga ik langs de andere dakrand terug naar de riool ontluchting. Deze riool ontluchting loopt door de badkamer.

Wat voor buis en onder wat voor hoek moet deze buis minimaal aflopen ?

Mvg,
Pim.
 
Rioolpijp 32 mm rond. Afschot: een cm per meter is genoeg. Let wel op bevriezingsgevaar! Er gaat maar weinig water door de buis dus bij als 't even kan wel vorstvrij aanleggen. En sifon als stankafsluiter plaatsen.

Succes
 
Houd een afschot aan van ca. 1cm per strekkende meter. Het mag in geval van nood ook wel een halve cm. zijn. Gebruik bij voorkeur PVC 50mm, maar 40 of 32 kan ook.
 
Markus, Afstand is erg groot (16 m ).
Doordat er weinig water doorloopt met bijna geen snelheid, is het risico
van dicht koeken erg groot (zomers).
Houdt daarom een paar tee-stukken onderweg in dit traject,zodat je hem af en toe kan spoelen, bijvoorbeeld met een slang anders voorzie ik in de toekomst problemen met deze afvoer en gebruik mede hierom pvc 40.
Succes
 
Ik heb laatst in een vergelijkbaar geval de volgende oplossing gezien.
Het condens water werd in een reservoir opgevangen en door middel van een vlotterschakelaar en pompje via een slang naar de afvoer gepompt.
Het is als 1 unit uitgevoerd. Google maar even op condenswaterpomp
Het was geen goedkope oplossing maar wel redelijk snel klaar en makkelijk aan te leggen.
Je kan daarmee dus boven een deur langs in plaats van de zolder rond.
 
Gebruik anders pvc bochten met rubberen manchet. Deze trek je bij een verstopping zo weer los, en spoel je de boel schoon en plaats je weer in elkaar.
 
Ik zou toch voor de pomploze oplossing gaan. Vlotterschakelaar kan stuk, pomp kan stuk en altijd levert dat ellende op met overstroming van behoorlijk zuur water.
De oplossing van Fiesiekus is het eenvoudigst. Afschot is in dit geval helemaal niet nodig omdat het om schoon condenswater gaat. Verstopping is dan erg onwaarschijnlijk. Vorstvrij moet natuurlijk wel!

Groeten, Hein
 
Heb je wel eens gezien hoeveel rommel er uit een HR ketel komt.
En dat over een lengte van 16 mtr. dat koekt lekker aan.
 
Reken maar dat je afschot moet hebben.

Er is geen één Hr Ketel die schoon condenswater produceert.
 
De rommel die uit een HR ketel komt zakt hoe dan ook naar de bodem van de pijp, na verloop van tijd is die dichtgeslibd en ik moet nog zien hoe je die weer schoon krijgt.

Is er geen mogelijkheid de ketel te verplaatsen naar de andere kant ?
Kost misschien wat meer maar dan ontstaat er geen ellende achteraf.
 
Utreg schreef:
Reken maar dat je afschot moet hebben.

Er is geen één Hr Ketel die schoon condenswater produceert.
RVS HR ketels produceren geen of weinig rommel in je afvoer.
Maar voor wat betreft aluminium HR ketels heb je gelijk.
 
Bij de verbranding van 1 m3 aardgas ontstaat 2 m3 waterdamp. Als daarvan de helft condenseert (waarschijnlijk meer) betekent dat ongeveer 0,5 liter vloeibaar water voor elke verbrande kuub aardgas. Bij een gasverbruik van 2000 m3 op jaarbasis gaat er dus een kuub water door die afvoer. Van uitdrogen lijkt mij geen sprake; in een door een waterslot afgesloten riool is de rel. vochtigheid 100%.

Ik denk dat door menige wastafel minder water en meer bezinksel wordt gespoeld.
 
In mijn HR-ketel zit een doorzichtige syfon voor het condenswater en daarin is na 2 jaar nog geen enkele vorm van bezinksel te bespeuren.

Groeten, Hein
 
Bij een aluminium-silicium warmtewisselaar zeg ik gebruik een condenspomp. (En reinig de pomp jaarlijks, en je sifon vd ketel elke 6 mnd.)

Bij een RVS warmtewisselaar gewoon met een afvoerbuis PVC 32 op afschot.

(bij een kleinere diameter is de snelheid vh water in de buis hoger, waardoor meer troep wordt meegenomen, alleen slibt die wel eerder dicht uiteraard omdat er minder vuil in past.)
 
In mijn HR-ketel met aluminium WW zit een doorzichtige syfon voor het condenswater en daarin is nog geen enkele vorm van bezinksel te bespeuren. Ik heb trouwens op dit forum nog niets gelezen over een dichtgeslibte CV-condensafvoer.
 
Welke ketel heb je dan?
Och al vaak compleet dichtgeslibte afvoeren gezien. Vooral (merk verwijderd, mod) kunnen kilo's van die witte slib, die zo hard als steen wordt, produceren :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan