Circulatiepomp vervangen of niet ?

In een oud appartementsgebouw staat een gemeenschappelijke aangeblazen gasbrander die nog perfect werkt, ik weet niet of daar een circulatiepomp in zit.
In het buizenstelsel van het stooklokaal zit een oude circulatiepomp die dag en nacht op vol vermogen werkt en die we daarom zouden willen laten vervangen door een moderne energiezuinige pomp.
Onze loodgieter raadt aan om dat pas te doen als ook de stookinstallatie vervangen wordt. Hij weet nu niet of de nieuwe pomp wel zal kunnen samenwerken met de pomp van de nieuwe ketel later en vreest voor een verloren investering als we de circulatiepomp nu al zouden vervangen.
Anderzijds kan een nieuwe pomp volgens onze berekeningen een enorme energiebesparing opleveren en ligt de terugverdientijd op 5 tot 7 jaar.

Is het een goed idee om die circulatiepomp nu al te vervangen of niet ?
 
Als je niet eens weet of er ja dan nee een circulatiepomp in zit, dan lijken mij de cijfers gebaseerd op gebakken lucht.
Ook de constatering dat de gasbrander nog perfect werkt, waarop is dat gebaseerd?

Want regeltechniek op basis van vol vermogen is dat helaas niet, dat was uit het jaar kruik. Dus ook die terugverdientijd is gebaseerd op niets.
Al 60 jaar geleden had je al schakelingen die de circulatiepompen af en toe lieten draaien in de zomerdag om de pompen niet vast te laten roesten. En in de winter als de temperatuur daar om vroeg.
Dus pak je renovatie in 1 keer goed aan en voordat je gaat rekenen, zorg dat je alle gegevens bij elkaar gesprokkeld hebt.
Dan pas kun je een weloverwogen beslissing nemen. Dit is natte vinger werk.
 
Vaak zijn er meer aanpassingen nodig aan het leidingstelsel om een moderne pomp goed in te kunnen passen. Tenminste als je er een optimaal rendement van wil hebben en ook niet tegen onverwachte complicaties wil aanlopen.

Het advies van de installateur om te wachten totdat er meer delen van de installatie worden vervangen is zo gek dus niet. Een terugverdientijd van 5 tot 7 jaar is ook best lang voor deze investering, een kleine tegenvaller en je zit boven de 10 jaar.

Als je aan energiebesparing wil doen, is het waarschijnlijk veel zinvoller om naar het ketelhuis in zijn geheel te kijken. Als daar bespaard kan worden, is het wellicht zinvol om deze investering naar voren te halen. Dan heb je er langer plezier van zolang er nog gas beschikbaar is om te stoken.
 
De gasbrander werkt perfect volgens alle 2-jaarlijkse keuringen door een erkend bedrijf, verslagen beschikbaar.
De terugverdientijd is gebaseerd op het werkelijk gemeten elektriciteitsverbruik van de bestaande pomp en de claim van de fabrikanten van dergelijke pompen dat tot 75 % energie kan bespaard worden (in mijn berekeningen zelfs beperkt tot 50 %).
Die pomp is inderdaad zeer oud, Grundfos UMS 50-60 F06 B die alleen vast kan ingesteld worden op 3 standen waarvan sedert plaatsing (vermoedelijk in 1980) de hoogste stand werd ingesteld. Dat correspondeert met een vermogen van 405 Watt en aan ons tarief komt dat overeen met € 1150 per jaar volgens onze facturen, eveneens beschikbaar. Het verbruik werd nogmaals en periodiek herhaald gecontroleerd op de elektriciteitsmeter en dat lijkt te kloppen, er is bijna geen ander verbruik op die meter.
De nieuwe pomp die we op het oog hebben is een Grundfos Magna 3 50-60 F of 50-80 F met een maximaal vermogen van respectievelijk 249 of 328 Watt en waar ik later nog een tweede vraag wou over stellen als dit forum met vakspecialisten mij verder zou helpen in mijn zoektocht.
Het enige wat ik als leek op dit moment niet weet is of er nog een tweede pomp in de verwarmingsinstallatie zelf zou zitten die eventueel een storende factor zou kunnen zijn bij een latere renovatie van het volledige stooklokaal (waar we op dit moment toch nog geen budget voor hebben).
Het advies hierboven is hetzelfde als dat van onze loodgieter en we trekken dat niet in twijfel, dat zou inderdaad de beste oplossing zijn, maar het antwoordt niet op de vraag of een al dan niet bestaande tweede pomp in de stookinstallatie een beletsel zou kunnen zijn om nu al (en veel te laat misschien zelfs) de circulatiepomp van het gebouw te vervangen (omdat we daar wél budget voor hebben en omdat we dan vroeger zouden kunnen besparen op elektriciteit).
Vakspecialisten : ik probeer als leek de best mogelijke, meest efficiënte en tegelijkertijd voordeligste oplossing te zoeken voor een gebouw dat 10 tot 15 jaar niet deftig beheerd geweest is, maar heb beperkte middelen en know how, wilt u daar rekening mee houden ?
Als het noodzakelijk zou zijn om te weten of er een tweede pomp is kan ik dat nog proberen te weten te komen.
Dank u.
 
Zonder kennis van de opbouw van de rest van de installatie is echt niet te zeggen of je de pomp een op een kunt verwisselen. Zo kan het heel goed zijn dat je een minimale stroming nodig hebt over de ketel, of bijvoorbeeld een minimale retourtemperatuur voor de ketel.

Ook de opbouw van de rest van de installatie in het gebouw speelt een rol. Je wil immers voorkomen dat er woningen zijn waar door het aanpassen van de pomp koude klachten ontstaan.

Kortom, het vervangen van de pomp kan best gecompliceerd zijn. Als je het energieverbruik van de huidige pomp afzet tegen de totale jaarlijkse kosten van het stookhok, dus inclusief kosten van gas- en elektraverbruik, dan heb je het waarschijnlijk over een relatief gezien kleine besparing.

Als er nu geen klachten zijn, dan is er best wel wat voor te zeggen om voorlopig niets aan te passen. Vergeet niet dat je al snel tegen heel veel extra kosten aanloopt als er ergens in de installatie complicaties ontstaan door het vervangen van de pomp.

Ik weet niet hoe oud de ketel is, maar die zal ook niet het eeuwige leven hebben. Verder is goed beheer soms ook gewoon niets doen en de installaties rustig laten draaien.
 
Als ik je verhaal zo lees bedoel je de transportpomp in de gemeenschappelijk leiding de appartementen in als ik het goed interpreteer.
Deze kan je vervangen weet niet wat voor pomp je nu hebt zitten plaats hier eens een foto van.
En plaats eens een foto van de gehele situatie praat vaak wat makkelijker.
 
Is het de keteltransportpomp of een transportpomp van het afgifte systeem, of zelfs een gecombineerde pomp.

Ziten er al naregelingen in het systeem.

Een ketel met voorzetbrander is vrij groot in vermogen dat ook resulteerd ineen hoge minimale modulatiestand, vervangen voor een cascade met meerdere kleinere ketels geeft dan vaak al een mooie besparing en verhoogde besrijfszekerheid.

Dan kan je de afgifte strengen hydraulisch naregelen en kan het wel eens zijn dat er een kleinere pomp geplaatst kan worden.

Mijns inziens is alleen de pomp vervangen, zonder eerst de gehele installatie na te rekenen niet verstandig.
 
Het gaat inderdaad over de transportpomp in de gemeenschappelijke leidingen van de appartementen, ik ben een leek, ik ken uw terminologie niet, maar ben zeer verheugd dat ik hier veel kan bijleren op korte tijd.
Ik probeer ondertussen een schema te tekenen en te weten te komen of er in de stookinstallatie zelf ook een pomp zit en zo ja welke om het hier dan te publiceren. Er zijn geen andere regelingen of specifieke technieken.

Voor uw bijkomende informatie : voor dit gebouw uit 1980 is 2 jaar geleden een beleidsnota goedgekeurd waarin in basis de technieken zullen gemoderniseerd worden over 4 jaar met een budget van € 100.000 uit te voeren volgens prioriteit van de noodzaak en daarin staat de vervanging van de stookinstallatie zélf helemaal achteraan omdat die - van alle verouderde technieken - nog de meest performante is op dit moment. De eigenaars zijn gemiddeld meer dan 85 jaar oud, het is zeer moeilijk om deze mensen blijvend te overtuigen dat ze opnieuw moeten investeren om hun (ons) gebouw niet te laten verloederen. Daarenboven organiseren we alles zelf zonder tussenkomst van syndicus, studiebureau of architect om ook op die manier te besparen op de kosten en dat lukt tot nu toe zeer goed, onder andere dank zij de informatie die ik haal op dit en dergelijke fora waarvoor dank.

De verticale buizenstelsels naar de appartementen toe werden al vervangen (geroest en verkalkt) en dubbel geïsoleerd wat een besparing op gas van 6 % opleverde, gemeten door eveneens nieuwe energiemeters en vergeleken met historische data (dus los van de graaddagen en de gasprijs), geen natte vingerwerk dus.

De elektriciteit in de garages was nog nooit gekeurd en is op dit moment aan vernieuwing toe (was 1,5 mm² 10 A gemeenschappelijk en gaat naar 6 mm² 40 A privatief met optie voor een laadpaal).
De liften zullen gemoderniseerd worden volgende winter om ze opnieuw gekeurd te krijgen, inclusief de vervanging van de communicatie (van 2G naar 4G).
Het hoofdbord van de elektriciteit zal integraal vervangen worden (nog nooit gekeurd geweest).
Het asbest werd al verwijderd, er is inbraakbeveiliging geïnstalleerd, er wordt bijkomend geïsoleerd in de buitenschil van het gebouw, ...

Ook de dichting van de dakbedekking is aan revisie toe, er begint betonrot op te treden, ... we zijn nog lang niet thuis, dus zo lang de brander, de ketel en de boiler het niet begeven zullen die hoogstwaarschijnlijk in dienst blijven ook al beseffen we dat ook hier al heel lang besparingen mogelijk hadden geweest.

Kan ik concluderen dat het in deze omstandigheden beter zou zijn om te wachten tot de stookinstallatie het begeeft (of tot alle andere werken uitgevoerd zijn binnen een jaar of 2) of kunnen we toch overwegen om nu alleen die pomp te vervangen om ondertussen toch al gedeeltelijk te kunnen sparen op elektriciteitskosten (de nieuwe pomp voorzien van alle denkbare regelmogelijkheden kan dan later perfect gemoduleerd worden op de nog te berekenen nieuwe configuratie van de vervangende stookinstallatie) ?
 
Dit gaat over het inzetten blokverwarming, en niet over een standaard verwarmingsinstallatie voor een enkele woning.

Dat zijn volgens mij toch echt zeer specifieke vragen voor een installatie-adviseur.
 
  • Like
Waarderingen: Mn22
Als de installatie die na de te vervangen transportpomp in gesitueerd en daar is in al de jaren niets aan verandert, dan kan je het beste contact op nemen met Grundfoss zelf en aan hun de vervanging van het juiste pomp type vragen.
Dan zie je meestal een vergelijkbare inbouwmaat het zij met door Grundfoss geleverde pastukken.
Als er veel aan het gebouw is verandert (isolatie) dan zou Grundfoss uit kunnen rekenen wat voor nieuwe pomp dan mogelijk gewenst is.
Vragen staat vrij, succes.
 
u zult als het een weer een grundfoss pomp word inderdaad uitjomen op de magna 3 50/65, deze zou dan mits de opbouw van de installatie dit toelaat drukgecompenseerd kunnen instellen zodat de pomp minimaal energie verbruikt als er weinig tot geen warmtevraag is.
De regeltechniek dient wel te worden voorzien van een potentiaal vrij contact voor de vrijgave van de pomp want hard schakelen op de voeding is niet goed voor de pomp.
 
Grundfos adviseert - zoals verwacht - Magna 3 50-60 F met een passtuk. Er is in dat gebouw sedert de oprichting nog geen enkele wijziging in de pijpstructuur aangebracht en dat zal ook niet meer gebeuren. Als de oude pomp nu zou stuk gaan moeten we die onmiddellijk vervangen. Ik maakte een schets van de toestand ter plaatse.
Wat in de groene rechthoek staat werd vorig jaar vervangen : de kranen A en B gaan ieder jaar dicht tussen 1 mei en 1 oktober. De gebruikers kunnen de kranen 1 en 2 vroeger dicht zetten of pas later open zetten. Naast A en B is er ook nog een C en D en die worden op dezelfde manier gevoed, rechtstreeks van en terug naar de ketel over dezelfde circulatiepomp. In totaal gaat het over 100 radiatoren in 16 appartementen op 4 verdiepingen, maar dat doet verder m.i. niets ter zake omdat daaraan niets gewijzigd werd of zal worden. Voorbij de kranen 1 en 2 staan per appartement nieuwe energiemeters die ook centraal kunnen uitgelezen worden en daaruit blijkt dat nu al 4 van de 16 gebruikers hun kranen hebben dichtgedraaid.
Theoretisch zou een nieuwe circulatiepomp in AutoAdapt modus automatisch de toevoer moeten verminderen volgens de verminderende warmtevraag door de gebruikers zelf tot ze tussen 1 mei en 1 oktober nog alleen de boiler warm houdt eveneens volgens de werkelijke behoeften. Deze pomp valt dus nooit volledig stil en wordt dus ook nooit rechtstreeks op haar voeding geschakeld. Op 1 oktober zou dan automatisch het omgekeerde moeten gebeuren : stelselmatig de toevoer verhogen volgens de stijgende warmtevraag van de gebruikers zelf.
Geeft dit voldoende garantie dat bij de vervanging van de ketel en de boiler binnen een paar jaar dezelfde circulatiepomp kan verder gebruikt worden ?



eenvoudig schema.jpg
 
In deze tekening heeft de ketel ook geen aparte pomp, dus dan moet je jezelf ook de vraag stellen of de ketel wel geschikt is om met een lagere volumestroom te werken.

Ook is er een indirecte boiler opgenomen in het circuit. Die zal bij het opladen ook een bepaalde volumestroom nodig hebben.

Kortom het is echt complexer dan alleen een pomp verwisselen. Als het nu goed werkt zou ik het zo laten. De kans is meer dan reëel dat je allerlei vervolgproblemen op je hals haalt die de verwachte besparing te niet doen.

Deze installatie lijkt mij overigens toch al niet efficiënt. De boiler zit in hetzelfde circuit als de verwarming. Dat kan best betekenen dat het CV circuit het hele jaar op 80 graden aanvoer gestookt wordt. Als je echt wil besparen, dan moet je naar een situatie toe waar de aanvoertemperatuur van de verwarming weersafhankelijk wordt geregeld. Daarmee verklein je de verliezen in de installatie aanzienlijk.

Maar goed, dat betekent waarschijnlijk ook dat er behoorlijk wat aangepast moet worden en dat doe je niet meer in een installatie waarvan de hoofdonderdelen, zoals de ketel, richting het einde van de levensduur gaan. Het is dan verstandiger om te wachten totdat ook de ketel e.d. vervangen worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via