Centraaldozensysteem: toch nog vraagje...

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hi.

We moeten in ons huis opnieuw bekabeling aanleggen. Ook de buizen waar deze in komt te liggen. Om volgens de laatste normen te werken gaan we volgens het centraaldozensysteem te werk. Omdat ik zelf dit nog nooit gedaan heb zal ik in ieder geval advies van een vakman vragen dan wel de kabels trekken laten doen door deze vakman. Echter de buizen kan ik wel zelf aanleggen (mag ik hopen).

Mijn vraag:

Door de opmerking dat bij dit systeem 'per groep' gewerkt wordt, onstaat bij mij de twijfel of ik tussen de meterkast en een centraaldoos een t-stuk mag plaatsen. Oftwel, meerdere centraaldozen op een groep. Het ljikt mij van wel maar ik vraag het maar voor de zekerheid (dat alles later netjes volgens de richtlijn gedaan is).

Waarom wil ik dit weten en vraag ik het niet aan de specialist? Die krijg ik niet zo gemakkelijk te pakken en ik zou graag alvast 'inkopen doen' en evt beginnen met buizen leggen.
Code:
<i>
</i>Optie 1&#58;

                    meterkast &#40;groep 'XYZ'&#41;
                              |
     C.D. slaapkamer 1 ---'t-stuk' --- C.D. slaapkamer 2
                           met las


Optie 2&#58;

                    meterkast &#40;groep 'XYZ'&#41;
                              |
                     C.D. slaapkamer 1
                              |
                              |
                     C.D. slaapkamer 2

Optie 3&#58;

                    meterkast &#40;groep 'XYZ'&#41;
                            |   |
       C.D. slaapkamer 1 ---     --- C.D. slaapkamer 2
(optie 2 lijkt mij een soort normaaldozen systeem en dus niet de bedoeling...)

(C.D. = centraal doos)
(groep 'XYZ' = 1 groep)
 
Om je alvast van een snel antwoord te voorzien het volgende:

Ik begin met optie 3, dat lijkt me voor twee slaapkamers aardig overdreven.

Optie 2 is de methode, zoals (voor zover mij bekend) het meestal gedaan wordt. Van de groepenkast naar de dichtstbij liggende centraaldoos. Van die centraaldoos naar de andere centraaldoos.

Van beide centraaldozen naar de diverse schakelaars, stopcontacten en lichtpunten in de kamer, waarbij de zwarte draad van schakelaar naar lichtpunt (vaak) ook via de centraaldoos loopt.

Optie 1 is in mijn (oudere) huis op diverse punten toegepast, uitsplitsen in een (goedgekeurde) aftakdoos, ik neem aan dat je dat met een T-stuk bedoelt. Ik neem aan dat dat nog steeds toegestaan is, maar zo'n doos moet altijd bereikbaar blijven.

En dat is waar het hem wringt: zit zoiets in een kelderkast, geen probleem. Maar je wilt zoiets niet ergens in een gang of in een slaapkamer in het zicht hebben. Je kunt hem nou eenmaal niet achter een stucwandje wegmoffelen.

Daar heeft een centraaldoos een voordeel: je kunt er altijd bij, terwijl het ding niet in het zicht zit. Mits je er geen verlaagd plafond onder maakt.

Eventuele correcties op mijn verhaal hoor ik graag...
 
Het is zoals Kees schrijft. Wat ook toegepast mag worden is het zogenaamde gemodificeerde centraaldoos systeem. Dus dat is dan volgens jouw optie 2, maar je mag dan in bepaalde "logische" gevallen ook doorlussen vanuit een inbouwdoos.

Een ander voorbeeld is bv vanuit de centraaldoos naar een inbouwdoos vanaf waar je doorlust naar een 2e inbouwdoos aan de andere kant van de muur, die dan wel enigszins op de zelfde plaats zit. Het is dus niet de bedoeling dat je kriskras door heel de muur leidingen legt.

Ik zou je toch adviseren om ook het leidingwerk iov met een deskundige/installateur te doen, zeker ivm de indeling. Het zou een beetje jammer zijn wanneer je alle leidingen hebt gelegd en de muren zijn afgewerkt, er iets niet blijkt te kloppen of ontbreekt. Tevens kan je bij een installateur ook wel je inkopen doen.
Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via