Boven warm, beneden koud

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik denk dat ik met ongeveer dezelfde problemen zit als in 'Cv wordt niet warm!' en 'probleem met verwarming'

Ik ben net verhuisd en in mijn nieuwe huis functioneerde de verwarming prima. Totdat we besloten 1 radiator beneden te verwijderen om plaats te maken voor de nieuwe keuken. De radiator was een eindstuk en is 'afgedopt?'.

Nu blijkt dat alleen de radiatoren boven en de radiator in de hal het prima doen, maar de grote radiator in de woonkamer doet niks meer. Het lijkt erop dat hoe dichter de radiator bij de cvketel (die beneden staat), hoe warmer ze zijn. De radiator in de woonkamer is ook een eindstuk. De radiator in de hal is ook een eindstuk, maar die doet het dus prima.

Het vreemde is ook dat we met name boven zagen dat de druk snel wegviel (daar vullen we ook bij), bij het metertje beneden (bij de cvketel) viel dit nog mee. Ik heb deze na twee dagen weer aangevuld tot 2 bar, maar staat na 1 dag weer op 1.7 bar. Beneden echter staat het bar nu op 3. Lekkages zijn nergens te vinden.

Iemand een idee ? Hoe kan het dat het metertje boven zo afwijkt van beneden? Is dit een teken van verstopping door het afzagen van de buizen? Zou ik dit zelf kunnen verhelpen? Alvast heel erg bedankt!!!

groetjes,
een meisje in grote stress
 
Waarschijnlijk lucht in de leiding.

Oplossing: draai alle radiatoren dicht behalve die het niet doet de grote in de woonkamer. Zet de thermostaat omhoog zodat de cv aangaat dan gaat hij het waarschijnlijk wel doen als hij het doet kun je de andere ook weer opendraaien.

Als het probleem zich blijft voordoen dan moet je de voetventielen van de andere radiators (dit zijn de afsluiters onder aan de radiators) wat dichter zetten . Het drukverschil zit in het feit dat hoe hoger je komt de druk minder wordt. 1 bar is 10,3 meter water kolom.

Dat betekent dat als je een buis hebt van 10,3 meter lang en die zet je rechtop dan heb je op de bodem 1 bar en op 10,3 meter 0 bar.
dus op 5 meter hoogte ongeveer 0,5 bar. Vandaar het drukverschil in de meters.

Veel succes.
 
Heb je een 1 of 2 pijps systeem?

Als het een eenpijps systeem is en je dop de aanvoer en retour af krijgen de radiatoren die er achter zitten geen doorstroming meer en dus geen warmte. In dat geval had je de aanvoer en retour moeten doorverbinden.

Als ik het zo lees dat hoe verder van de ketel hoe minder warm de cv temperatuur, is mijn vermoeden dat je een 1 pijps systeem hebt, dit is een van de normale eigenschappen van dit systeem.

De druk die zakt kan te maken hebben als je de cv gevult hebt terwijl deze nog warm was, of dat er nog lucht in zat die later via een zelfontluchter ontsnapt is. De cv ketel staat beneden zeg je, als het expansievat ook beneden staat hoef je de druk boven niet op de 1.5 en 2 bat te hebben, een 0,5 bar is boven meer dan genoeg, als van dat punt niet meer dan 5 meter cv boven dit punt zit.( lees de druk af bij de ketel, die staat beneden, als het hoogste punt van de cv niet hoger is dan 10 meter is een druk van ongeveer 1.5 bar voldoende)

Ga eerst na of je een 1 of 2 pijps systeem hebt, en ga nog niet aan voetventielen sleutelen.
 
Ten eerste heel erg bedankt voor alle tips!!

Ik dacht dat alles goed ontlucht was, maar er bleken nog twee ventielen op het hoogste punt dicht bij het plafond te zitten die ik totaal gemist had. Die opendraaien en het probleem was verholpen. Heb ik daarvoor 3 dagen in de kou gezeten..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Reacties
4
Weergaven
7K
Verwarming inclusief leidingwerk
Ninogoodlife
Reacties
18
Weergaven
8K
Verwarming inclusief leidingwerk
Chathanky
Reacties
6
Weergaven
4K
Reacties
6
Weergaven
311
Verwarming inclusief leidingwerk
Hillbillie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu