Bosch wasdroger serie 4 drogen losmaken/klaar knipperen

Goedendag!
Ik heb zojuist de V-Snaar van mijn Bosch vervangen. Deze was helemaal kapot en nu werkt de droger wel, maar geeft hij 3x 4 piepjes en branden de lampjes DROGEN LOSMAKEN/KLAAR.

Soms gebeurt het ook dat de droger na enkele minuten naar losmaken/klaar schiet en aangeeft dat die dus 'klaar" is.

Dit gebeurt na +- 4 minuten.

Het betreft een Bosch serie 4

WTE8417MNL/46

Type WDT2

Kan iemand mij helpen? De droger had hiervoor nooit problemen en draaide als een zonnetje.
 
Kan het zijn dat de printplaat beschadigd is geraakt? Het toestel is waarschijnlijk van 2015 / 2016 dus 8 á 9 jaar oud.
 
Doordat ik op de explosietekeningen voor dit model heb gekeken, weet ik dat deze dezelfde besturingsmodule (00747722) heeft als een iets ander model, waarvan ik de servicedocumentatie in kan zien. In die servicedocumentatie zit een foutcodelijst, die echter volgens dat document verschijnt tijdens het uitvoeren van een testprogramma. Mijn ervaring is dat veel van die meldingen ook gewoon hetzelfde zijn bij een getoonde foutcode tijdens het draaien.

Ik geef hier alleen het deel met die foutcode, want dergelijke servicedocumentatie is niet openbaar.
Ik ben daarbij uitgegaan van de vermelding:
branden de lampjes DROGEN LOSMAKEN/KLAAR

Foutcode.jpg

In principe zou die melding dus wijzen op een probleem met de temperatuurvoeler op het verwarmingselement en zou je kunnen controleren, of de verbinding tussen besturing en die voeler nog intact is (stekkertje losgetrokken, kabeltje gebroken?).

De besturingsmodule is in tekening 1/5 het onderdeel met nummer 0104.
De NTC op het verwarmingselement vind je in tekening 2/5 (pijlje naar rechts naast de tekening) en heeft daar het nummer 0207.

Omdat ik geen witgoeddeskundige ben, moet ik afgaan op mijn eigen interpretatie van de servicedocumentatie en kan ik niet garanderen dat ik dat goed heb gedaan...

Hieronder het betreffende deel van de foutcodelijst ook nog als pdf, is beter leesbaar.
 

Bijlagen

  • Foutcode.pdf
    44,7 KB · Weergaven: 8
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Stinna
Beste,

Het zou inderdaad kunnen dat het te maken heeft met het verwarmingselement (of een sensor ervan). Ik zag zo snel niet dat er een kabel gebroken was, heb ze wel een keer opnieuw vast gezet, dit hielp niet.
 
Dan zou ik het verder ook niet weten.
Indien het apparaat het verder normaal deed (dus die foutmelding niet aanwezig was) voor je die snaar vervangen hebt, moet er toch ergens iets fout zijn gegaan tijdens dat vervangen. Wat dat dan zou moeten zijn is lastig van afstand te bepalen.
 
Dat klopt. Daar heb ik inderdaad naar gekeken, maar wat blijkt? Dit model heeft de rode knop niet. Als ik goed kijk in ieder geval
1000021395.jpg

De link die je erbij stuurt is niet toegankelijk voor mij trouwens
 
Zal je waarschijnlijk aangemeld moeten zijn bij Circuitonline, maar het was een soortgelijke foto als jij nu geplaatst hebt. Dit is hoogstwaarschijnlijk toch de dader.

Clixons zijn er in meerdere varianten.
1 regelthermostaten die aan -uit gaan bij een bepaalde temperatuur
2 over temperatuur thermostaten met een knop die uitschakelen en resetbaar zijn
3 over temperatuur thermostaten die bij een over temperatuur gewoon stuk gaan en vervangen moeten worden.

Ik denk dat je de laatste versie hebt, ook gezien de prijs, die is van de andere types veel duurder.

Meet hem maar door met een multimeter en je zult zien dat de kring onderbroken is.
 
Hier komt misschien een domme vraag.....meet ik zo goed? En moet er stroom op het apparaat staan of is dat niet nodig?

En ik neem aan dat ik de weerstand (ohm) moet meten correct?

17208049083483730067811933181697.jpg 17208049394962973671835882335451.jpg
 
Domme vragen bestaan niet
Domme antwoorden echter wel

Je meet goed, de meter staat op de schaal kilo ohm
De kreet OL wordt op twee manieren uitgelegd de, een zegt overload, de ander zeg open line.

Ik houd het ook op overload, want als je op de schaal 200 volt staat dan krijg je bij het meten van de netspanning van 230 V ook een OL.

maar het betekent hier gewoon dat deze dus een oneindig hoge weerstand heeft en dus defect is.
Met het vervangen van deze clixon zal de machine het wel weer doen.

Hier nog een interessante les over de multimeter

 
Ik had in het begin al zo'n vermoeden dat het de clixon was. Toch maar voor de zekerheid even vragen of ik de meting wel goed uitvoer .

Ik ga hem bestellen en vervangen en laat weten of het gelukt is!
 
@Lampje45
Zelf had ik ook wel aan wegvallen van de ventilatie gedacht, maar was ervan uitgegaan dat het breken van de snaar geen gevolgen zou kunnen hebben voor de ventilatie. Reden? De ventilatorschoepen zitten op de as van de motor (zie tekening 5/5 van de explosietekeningen, link in #3). Dus als de snaar (spontaan tgv. slijtage) breekt, draait de ventilator verder.

Maar verder heb je groot gelijk met je advies om de beveiliging van het verwarmingselement te controleren. Dat die beveiliging inderdaad eruit is gegaan, moet dan haast betekenen, dat de snaar niet tengevolge van normale slijtage is gesprongen, maar dat de trommel vastgeslagen is. Dan zal de ventilatie inderdaad stoppen, terwijl er verder verwarmd wordt. De motor blijft (langzamer!) draaien, daarbij slipt de as van de motor over de snaar. Dat heeft hitte tot gevolg en daardoor is uiteindelijk de snaar geknapt.

Indien mijn redenatie klopt (het staat een ieder vrij dat tegen te spreken...) dan zou een nieuwe snaar na enige tijd hetzelfde lot beschoren kunnen zijn. Met wellicht als gevolg dat dan opnieuw de beveiliging van het verwarmingselement sneuvelt.

Het is dus zaak de lagering van de trommel goed te controleren. Het zou best eens kunnen zijn dat met name de lagering aan de voorzijde (ik denk dat dat nummer 0405 op tekening 4/5 is), versleten is.
 
Het onderdeel 0403 is de lagering van de as aan de achterkant. Aan de voorkant zit ook een lagering, meestal gevormd door een vilten ring. Juist die ring is er tamelijk berucht om, dat ie bij slijtage problemen kan veroorzaken. Dat komt doordat deze bij slijtage een veel grotere remmende kracht uitoefent op de trommel dan de lagering van de as (momentenstelling).

En dat kan volgens mij geen ander onderdeel zijn, dan alleen het onderdeel 0405 dat door Bosch als 'pakking' wordt beschreven. Fabrikanten gebruiken wel vaker niet helemaal correcte namen voor onderdelen. En die lagerring is tegelijkertijd een pakking, dus...
 
Aan de voorkant zit ook een lagering, meestal gevormd door een vilten ring.
Dat is helaas niet juist Kees, de lagering aan de voorzijde wordt gedaan door de trommelwielen.
De viltring is alleen een afdichting.

En als de trommel stopt dan is er veel minder doorstroming in de trommel omdat al het wasgoed op elkaar gestapeld wordt en de luchtstroom min of meer geblokkeerd wordt.
De elementen gaan zelfs gloeien.
En een brekende snaar kan zich ook ergens vast slaan waardoor de motor dan ook vastgehouden wordt.
Want de riem vreet zich vast in de V vorm van de riem.
 
Dat is helaas niet juist Kees, de lagering aan de voorzijde wordt gedaan door de trommelwielen.
Dat heb ik even nagekeken in de bij deze drogerserie behorende reparatiehandleiding (van Bosch dus) en inderdaad, hier zitten twee wielen die de trommel begeleiden.
Dat is dan in tekening 2/5 het nummer 0231, bestelnummer 00613598.
Dat neemt niet weg, dat de viltring, wanneer hij versleten is, de trommel zwaar kan laten lopen en in veel gevallen de oorzaak is dat de aandrijfriem gaat slippen. hetgeen op een ander forum al in 2012 aanleiding was om daarvoor een aparte "Reparaturanleitung" te schrijven.

Daar laat ik het graag bij, ga niet met je in discussie over wat er in detail allemaal wel of niet kan gebeuren.
 
Ook het artikel waar je naar verwijst klopt niet. Want er zitten bij drogers geen glijlagers aan de voorzijde.

En in de link waar je naar de wielen verwijst is zelfs duidelijk te zien dat de trommelwielen zelfs kogel gelagerd zijn.

Door het blindelings maar vertrouwen op wat er geschreven wordt op het internet, ga je gewoon de bietenberg op, daar komt meer bij kijken, zoals vakkennis en ervaring met deze specifieke techniek om goed te onderscheiden wat klopt en wat er niet klopt.
En daar houd ik het dan ook maar bij.
 
Laatst bewerkt:
Ik wil daar nog één ding van zeggen: degene die dat artikel geschreven heeft, is een zéér ervaren vakman op witgoedgebied, waarmee ik persoonlijk diverse keren contact mee gehad heb. Hij doet nog steeds voor zijn beroep dagelijks reparaties van allerlei soorten witgoed. Ik ben ervan overtuigd, dat hetgeen hij schrijft, niet 'zomaar' is. Daar laat ik het nu defintief bij.
 
Schermopname (3).png



Dit is een mooi voorbeeld waarom een verwarmingselement zijn warmte niet kwijt kan bij een gebroken snaar.
De luchtstroom gaat hoofdzakelijk vanuit het element door het onderste deel van de trommel en daar ligt nu vanwege de stilstaande trommel de hele bult wasgoed voor.
En is het dus heel logisch dat de temperatuur oploopt en de max thermo tript.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
2
Weergaven
726
Witgoed en Bruingoed
Henk253
Reacties
1
Weergaven
679
Witgoed en Bruingoed
Sleutelmeneer
Reacties
8
Weergaven
3K
Witgoed en Bruingoed
Kees
Reacties
3
Weergaven
908
Witgoed en Bruingoed
Sleutelmeneer

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu