Bosch Vaatwasser SGI09T25EU/06 wast slecht + warmt niet op

Status
Niet open voor verdere reacties.
De afgelopen twee avonden heb ik mijn Bosch vaatwasser kunnen repareren, onder andere door de handige berichten hier op Klusidee. Als bedankje een kort verslag.

Probleem
het probleem bouwde zich in een paar maanden tijd op. Steeds vaker loste het afwasblokje niet goed op, bleef hangen in de bestekbak of zelfs in het doseerdoosje. Daarnaast werd het water op een gegeven moment niet warm meer.

Oplossing
Ik had nog nooit een vaatwasser open gemaakt. Geen idee hoe zo'n ding werkte.

Stap 1: speuren op internet om te achterhalen hoe zo'n machine eigenlijk werkt. En dan kom je al snel op Klusidee. Het valt me op dat er best veel Bosch vaatwassers met dezelfde soort problemen gemeld worden. Is Bosch zo slecht of zijn er gewoon zoveel Bosch machines?
Handig vond ik de site:
https://www.bosch-home.nl/supportdetail/product/SGI09T25EU/06#/Tabs=section-spareparts/.
Daar staat een tekening van mijn model met alle onderdelen en ongeveer de locatie waar die horen te zitten. Helaas is niet vermeld waar ze precies voor dienen.

Stap 2: snelste opties uitproberen:
1) een beurt draaien met Soda. Dit wordt vaak genoemd als een van de eerste tips bij vaatwasser problemen. Deze optie hielp niet. Het zou ook niet effectief zijn omdat het water niet warm werd;
2) linker zijkant openschroeven en labyrint + vlotter + zichtbare slangen schoonmaken. Dit blijkt ook nogal eens te helpen volgens het forum. In mijn geval was er weinig vuil, alleen aanslag linksbovenin het labyrint. Deze optie hielp niet.

Stap 3: serieuzere opties uitproberen: circulatiepomp demonteren: ik las dat het niet warm worden van het water ook veroorzaakt kan worden komen door een defecte circulatiepomp. Er ontstaat dan te weinig waterdruk in het doorstroomelement (daar waar het water opwarmt) waardoor een druksensor het opwarmen voorkomt. Er bleek inderdaad weinig waterdruk aanwezig te zijn. De sproeiarmen draaiden bijvoorbeeld niet meer rond.

Deze optie was de oplossing. Er zaten resten van schoonmaakdoekjes in het centrum van het schoeprad. Water kon bijna niet meer passeren.

Hiervoor moest de witte onderkant losgemaakt worden van de wasbak.
89_AgSYydCAAExe7m_1.jpg


De circulatiepomp zit midden voor.
89_AgpIwdCUAEd2d_1.jpg


Op youtube vond ik een handig filmpje hiervoor (iets ander model):
De waarschuwing voor scherpe delen in dit filmpje is trouwens niet overbodig...

Achteraf had dit misschien ook wel met een pincet via de binnenkant van de vaatwasser gekund (via het pomphuis). Dat zou veel tijd schelen.

Ik heb overigens geen nieuwe afdichtingsrubbers gebruikt bij het weer in elkaar zetten van de onderdelen. Maar de vaatwasser draait nu de derde ronde, zonder problemen. Sproeit weer lekker hard en de vaat is aan het eind van het wasprogramma niet beet te houden vanwege de hitte.

Bij de eerste testronde kreeg ik wel water in de witte bodembak. Hierdoor sloeg de afvoerpomp aan (via de vlotter). Ik heb het water weggehaald (opzuigen met een droge handdoek). Met de laatste twee wasbeurten is alles goed gegaan. Mogelijk was dat water nog afkomstig van een leeggelopen slang tijdens de reparatie.

Dat was't. Ik hoop hier op mijn beurt weer anderen mee te kunnen helpen.

Klusze!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

  • DapopereDodo
  • Keuken
  • 2
  • 50
Reacties
2
Weergaven
50
Keuken
DapopereDodo
Reacties
6
Weergaven
371
Keuken
Kaajee
  • roos10
  • Keuken
  • 3
  • 283
Reacties
3
Weergaven
283
Keuken
Kees
Reacties
1
Weergaven
507
Keuken
Henk253
Reacties
8
Weergaven
687
Keuken
Jo!

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu