(bij) vloer verw. aan = andere radiatoren koud. KAN DIT?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste klussers,
Na uitvoerig dit forum te hebben uitgekamt heb ik nog geen bevredigend antwoord op mijn probleem kunnen vinden, dus wil ik het graag bij jullie neer leggen.

- Wanneer ik de thermostaat of het stelventiel van mijn bij vl.verw. iets verder open draai dan een kwartslag (pomp staat op standje 1) wordt de radiator in de keuken koud en daarna ook de vl.verw.

Sinds vorige week heb ik een remeha calanta 28c laten plaatsen en vond het tijd mij iets meer in de vl.verw. te verdiepen.(in het verleden heb ik er nooit naar omgekeken en zat er al toen ik het huis kocht.) Nu wilde ik de temp iets verhogen van 20c naar bijv.30c dmv het stelventiel uit te draaien en viel mij op dat het alleen maar kouder werd.
-Ook bijzonder vind ik het dat de retour leiding van mijn keukenradiator warm wordt en dat dit de aanvoer van mijn vl.verw. is.
De aanvoer van de keuken blijft na het t-stuk koud( zie foto),gevoels matig zitten de leidingen verkeerd om,(immers aanvoer cv is toch ook aanvoer voor de vl.verw.?)
Op de foto van het verdeelblok zit de aanvoer op de thermostaatkraan en de afvoer op het stelventiel.De pomp richting is van onder naar boven.

Ook heb ik iets gelezen over hydraulisch neutraal of actieve unit, kunnen jullie aan het plaatje zien wat mij de beste oplossing kan zijn?
ik hoop dat ik alle benodigde info duidelijk heb opgeschreven, want het is een beetje een raar verhaal.(vind ik)

Alvast bedankt voor de aandacht en evenuele oplossingen!

95206_Afbeelding_001_1.jpg
95206_Afbeelding_006_1.jpg
 
Verklaren kan ik je probleem wel: de vloerverwarmingspomp werkt de pomp van de CV ketel tegen en pompt koud water uit de vloer in de CV aanvoer, dus ook naar de keuken. Door de keuken stroomt het water de verkeerde kant op, als er ergens een beetje warm water vandaan komt, komt dit dus onderin je keukenradiator.
Als simpele leek zeg ik: zorg voor een neutrale verdeler, aanvoer en retour moeten in dezelfde balk.
Misschien zijn er wel veel betere oplossingen.
 
Aanvoer en retour zitten verkeerd om op de vloerverdeler.

of de thermostaat van de Vlv zit op de retour. ( dat zo wie zo )

Verder, installatie inregelen. Het vervangen van een aan-uit ketel voor een modulerende ketel, vergt aanpassing in het hydraulische circuit.

eh.... retour is aanvoer voor het verdeelblok???

Bij een RTL ventiel is dit juist, maar dit is hoogst ongebruikelijk.
Vandaar de toevoer op de retour aansluiting.

De pomp draait linksom dan?

Beetje hubo eerlijk gezegd...

Calenta :cool:
 
Nick, je beschrijving is duidelijk, de andere verklaringen niet echt afdoende. Dit is een setje wat door het foutief plaatsen van de pomp de verkeerde kant op perst, en daar is men verder op gaan bouwen.

Het zal nu zeker wat gedaan hebben, maar dit zit verre van ideaal. De aanvoer met thermosstatische kraan moet op de plek van de retour (nu dus boven de pomp) komen. De pomp zelf omkeren, en voor het net het motorhuis ook, dan zit het deksel weer boven. Als je deze verdeler neutraal wilt hebben, wat bij een HR ketel zeker aan te bevelen is, dan moet je de retour met voetkraan op de achterste balk links aansluiten. Zo gaat het water met dezelfde temperatuur als het uit de vloer komt weer terug naar de ketel. Maak je hem actief, dan moet ie op de voorste balk, dan is het retourwater van dezelfde temperatuur voordat het de vloer ingaat.

Helaas wordt het met deze foto's niet duidelijk waardoor je keuken radiator koud wordt, even de leidingen nalopen. Het is nu elk geval niet door de stroming van de VV pomp. Ik denk eerder leidingen gewisseld, of dat je installatie waterzijdig ingeregeld moet worden.
 
Beste manier is een vloerverdeler met een platen wisselaar.

Op deze manier maak je een gescheiden systeem en hou je de cv pomp, wisselaar en driewegklep een stuk frisser.

Een neutrale verdeler is vaak makkelijker te volgen en eenvoudig te ontluchten. Het is echter niet voor niets dat de meeste verdelers actief zijn.

Pomp omdraaien voor het net??? 230V gelijkstroom :mrgreen:

Het is echt wisselstroom hoor :lol:

Calenta :cool:
 
en voor het net het motorhuis ook, dan zit het deksel weer boven.
Flauwe opmerking over de pomp omdraaien, als je het motorhuis ook omdraait zit alles weer op de originele plaats, dat heeft niets met wisselstroom of wat dan ook te maken.
 
Dat klopt niet Jan

De pomp zuigt boven en perst onder.
Draai je die aansluitingen om dan draait de werking om.

Haal je nu de motor los dan kan je deze rechtop terugplaatsen, de motor blijft dezelfde kant op draaien, dus de zuig en perszijde blijven ook gelijk.
Zelfs al krijg je het voor elkaar de draairichting om te draaien dan blijven pers en zuigzijde gelijk, alleen de opbrengst word minder.
 
@ Jan,

Hoezo flauw?!

Ik lees beter voor het net...
Dat is toch waar onze 230V DC uitkomt?
Ik probeer enige verwarring te voorkomen.
Daarom staat er een stromings richting op het pomphuis.

Calenta :cool:
 
Hij heeft het over het omdraaien van het motorhuis om het deksel weer boven te krijgen, dat is een halve draai, niets meer en niets minder.

Dat hij de stromingsrichting van de pomp veranderd heeft hier niets mee te maken.
 
Calenta schreef:
Beste manier is een vloerverdeler met een platen wisselaar. Op deze manier maak je een gescheiden systeem en hou je de cv pomp, wisselaar en driewegklep een stuk frisser.
Op zich klopt dat voor knap oudere installaties met niet- zuurstofdiffusie dichte slangen. Een collega-instellateur die dat vandaag de dag bij een recente installatie blijft beweren is zijn eigen onbegrip over de materie aan het ventileren.
Calenta schreef:
Een neutrale verdeler is vaak makkelijker te volgen en eenvoudig te ontluchten. Het is echter niet voor niets dat de meeste verdelers actief zijn.
Ja, ook hier. De mindere broeders verkiezen deze aansluitmethode om andere fouten binnen het ontwerp te verdoezelen. Heb je echter een HR ketel of WP, dan is het zeer gepast om voor neutraal te gaan wegens lager energieverbruik. Ethisch en ecologisch wel zo verantwoord, en bij echt vakmanschap geen probleem.
Calenta schreef:
Pomp omdraaien voor het net??? 230V gelijkstroom :mrgreen:
Voor het net: Netjes ontwerpen, netjes installeren, netjes onderhouden, en netjes repareren.
Calenta schreef:
Het is echt wisselstroom hoor :lol:
Bijspijkercursus is aanstaande en erg noodzakelijk: de huidige energiezuinige pompen draaien via elektronisch gemonitorde commutatie echt op gelijkstroom. Niet dat dit bij deze casus/pomp nu direct speelt, maar het gebrek aan kennis bij een dergelijke opmerking, maakt mij niet echt vrolijk.
 
Jan schreef:
en voor het net het motorhuis ook, dan zit het deksel weer boven.
Flauwe opmerking over de pomp omdraaien, als je het motorhuis ook omdraait zit alles weer op de originele plaats, dat heeft niets met wisselstroom of wat dan ook te maken.
Helaas ook een zeer ondeskundige opmerking, zou je werkelijk goed gelezen hebben (hetgeen je bij de minimale eisen van deskundigheid en leesvaardigheid van een mod mag verwachten) dan zie je dat ik eerst adviseer om de pomp te draaien. Daardoor veranderd de stromingsrichting naar beneden, zoals het feitelijk hoort.

Als je vervolgens het motorhuis weer keert met de aansluitkast naar boven, wat aan te bevelen is i.v.m. mogelijke lekkages van de as, zal de stromingsrichting gelijk blijven. Het pomphuis veranderd bij die handeling immers niet!

Excuses of een sorry lijken mij vooral naar TS meer gepast dan refereren aan flauwe opmerkingen door gebrek aan kennis aangaande deze materie.
 
Lees zelf dan ook even goed, ik heb het over het pomphuis op dezelfde plaats terug draaien zodat idd. de elektrische aansluiting weer boven zit.
 
Controleer iig welke leiding er het eerst warm wordt Kun je de leidingen goed volgen loop je deze na wat aanvoer en retour is, de aanvoer zou de leiding moeten zijn waar nu je inregelventiel zit.
OP de aanvoer zit normaal je thermostaatkraan, maar goed dit heef niet direct invloed op je probleem. Zet de kraan wel in de aanvoer zoals het hoort in jou geval omdraaien dus.

Probleem is dat je een actieve verdeler hebt en doordat het inregelventiel te ver open staat of er te weinig voeding is van de ketelpomp krijg je een dubbele circulate waardaar er helemaal geen warm water de vvw en de radiator bereikt. Dit is het probleem van de afkoeling bij het open draaien van th kraan of voetventiel.

Met de vloerverwarming dicht hoort de radiator in de keuken goed warm te worden met een verschil van ca 20 graden (tussen aanvoer en retour) als de aanvoer 80 a 90 graden is. Inregelen is nodig voor een goede werking.
Daarnaast zal er waarschijnlijk in de installatiehandleiding van je ketel staan dat er een vloerverwarmingsverdeler hydraulisch neutrale verdeler hoort te zijn en dat is hij niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via