Atag Afzuigkap probleem

Hallo allemaal.
Wij hebben al 15 jaar een Atag WS1292MMUU/A02 afzuigkap.
Regelmatig, zodra de afzuigkap dit aangeeft met rode lampjes op het display aan de voorkant, maken we de vier (vet)filters schoon in de vaatwasser.
Tot op heden ging dat altijd prima: schoonmaken, laten drogen, terugplaatsen, afzuigkap resetten, klaar!
Maar sinds de laatste schoonmaakbeurt blijft de afzuigkap aangeven dat ze schoongemaakt moeten worden (rode lampjes op het display).
Nogmaals schoongemaakt, maar helaas, de lampjes op het display blijven rood.
Er zit, zover ik weet, geen koolstoffilter in de afzuigkap omdat hij rechtstreeks naar buiten afvoert (het is geen recirculatie afzuigkap).
Toen dacht ik dat wellicht de (vet)filters na 15 jaar hun beste tijd wel hebben gehad, maar waar vind ik een vervanging voor die filters?
Ik heb al aardig wat tijd gegoogeld maar kan ze nergens vinden.

Iemand een idee of er een betere schoonmaakbeurt bestaat waardoor de filters (nog) beter schoon worden en de afzuigkap geen melding meer geeft, of weet iemand een (internet) adres waar deze filters te koop zijn?
Andere tips zijn uiteraard ook welkom
 
Je vindt hier de onderdelenlijst van je afzuigkap (klik) (en ook nog andere documenten).
Als je dan op het Internet zoekt met het bestelnummer van het vetfilter:
400169 0,001 FILTER AIRLOGIC 295X295MM CAS
Dan kom je tot ontdekking, dat dit alleen voor een idioot hoge prijs geleverd kan worden. Voor de prijs van twee filters, zo'n ruime 200 Euro, kun je al een deel van een nieuwe afzuigkap betalen... Dat betekent in de praktijk, dat de fabrikant liever niet heeft dat je dit filter nog vervangt.

Wij hebben (van een ander merk) ook een afzuigkap met dergelijke vetfilters. Die vetfilters maken we met regelmaat (en met succes) schoon, door ze inderdaad in de vaatwasser op een programma met de hoogste temperatuur te zetten. Maar we wachten daarbij niet tot de afzuigkap aangeeft dat de filters vol zitten, want dat is eigenlijk al veel te laat.

De afzuigkap zal waarschijnlijk detecteren dat de filters te vol zitten door de motorstroom te meten en als die te hoog is, aan te geven dat de filters gereinigd moeten worden. Indien dat inderdaad zo werkt (weet ik dus niet zeker, maar ik kan eigenlijk geen andere methode bedenken), dan betekent dat, dat een stroef lopende motor precies hetzelfde effect geeft. Dus veroudering van de motor of diens lagers of vuil tussen de schoepen van de ventilatorvinnen kan heel goed een dergelijk effect geven.

Ook een (gedeeltelijk) verstopte afvoerbuis kan problemen voor wat betreft de luchtstroom geven, die tot een dergelijke foutwaarschuwing leiden.

In de laatste twee gevallen, dus vastzittende motor of verstopte afvoerbuis, heeft het geen enkele zin om de filters te vervangen door betere. Want daarmee zou je dan de oorzaak niet wegnemen. Zaak is dus om eerst te checken of de lucht wel ongehinderd afgevoerd kan worden. Dat is vanzelfsprekend geheel afhankelijk van de situatie, want in de ene keuken gaat de lucht via omwegen naar buiten, bij de andere zit de afvoerkap tegen een muur aan met erbuiten meteen de afvoer. Vervolgens zou je ook nog kunnen kijken of de schoepen van de ventilator wel soepel draaien (wel eerst de spanning ervan af zetten). Die hebben meestal wel wat weerstand, door het principe ervan. Lastig is natuurlijk om te beoordelen of ze minder soepel draaien dan voorheen, omdat je dat vast niet al eerder gevoeld hebt.

Zelf zou ik nooit een groot bedrag besteden aan vetfilters voor een oude afzuigkap, maar zou ik ze eerst met een of andere ontvettingsmiddel volledig schoonmaken. Dat hangt dan ook weer af van de samenstelling van dat vetfilter, je hebt heel eenvoudige en exemplaren met een aantal tussnlagen...
 
Het lijkt mij waarschijnlijker dat de lampjes gaan branden op basis van tijd, dus na zoveel draaiuren. Een soort van meting van het drukverschil zou in de praktijk te ingewikkeld worden en ook gevoelig voor valse meldingen.

De oorzaak van het niet kunnen resetten van de afzuigkap zal waarschijnlijk in de electronica zitten. Bijvoorbeeld rotte elco's o.i., of de resettoets werkt niet mee.
 
Inderdaad je kan schoonmaken wat je wilt hierdoor zal het lampje niet uitgaan , lampje brandt door het aantal draaiuren te tellen.
Haal de spanning eens 10 minuten van de kap en probeer het dan nog eens.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
19
Weergaven
473
Keuken
S.oldeerbout
  • PimKlus
  • Keuken
  • 1
  • 318
Reacties
1
Weergaven
318
Keuken
S.oldeerbout
Reacties
6
Weergaven
425
Keuken
Lize
Reacties
2
Weergaven
663
Keuken
Bertje73
Reacties
4
Weergaven
1K
Keuken
Sleutelmeneer

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu