Afzuigkap vervangen.

Dag medeklussers,

Ik had het idee opgevat een kapotte IKEA afzuigkap te vervangen (model 500 497 73 / HOO 100 S, fabrikant Whirlpool).

Omdat deze nu in een Faktum keuken is gemonteerd (een keuken die IKEA allang niet meer in het assortimnt heeft), wil ik me zo min mogelijk sores op de hals halen. Vervangen van kapotte keukenkastjes en dergelijke zal niet simpel zijn en ook het netjes wegwerken van de afvoerbuis is dan nog een fijne klus

Kortom mijn vraag is:

Waar zit normaliter de afvoer van een onderbouw afzuigkap. Is dat een redelijk standaard plek, dan zou ik namelijk opnieuw het oude gat in de bodem van het betreffende keukenkastje kunnen gebruiken. Bovendien heb ik dan meteen een optie om de afvoerbuis netjes weg te werken en blijft bovendien een plank in dat kastje beschikbaar. Het zou dan ook geen ingewikkelde klus zijn,. Moet ik echter aan nieuwe gaten etc beginnen dan wordt het uiteraard nog een heel gedoe, omdat de bodem van de betreffende kast dan een gatenkaas gaat worden.

Als iemand er ideeën over heeft hoor ik ze graag.


Mvg

Joost
 
Op zich is de montage van een onderbouw afzuigkap redelijk standaard (met eventueel wat kleine aanpassingen), maar er bestaan verschillende soorten onderbouw afzuigkappen. Daarom is het handig als je om te beginnen met wat foto's plaatst van de opstelling van de huidig kap. Plaats ook even een foto met het kastdeurtje erboven geopend, dan kunnen we (hopelijk) zien wat voor type afvoer (slang/buis) er toegepast is.

Hopelijk, omdat het nogal eens voorkomt dat er een apart tussenwandje zit, waarachter die afvoer weggewerkt is. Wellicht is het ook makkelijk mogelijk dat tussenwandje te verwijderen, dan kun je zelf al zien hoe de afvoer geregeld is en opmeten wat de positie en diameter van die afvoerbuis is. Hij moet er toch ook van af ten behoeve van het vervangen van de kap!

Verder zou het handig zijn om het 12-NC/servicenummer (12 cijfers, begint met 85.....) van de afzuigkap te vermelden. Dat nummer is namelijk typerend voor specifiek jouw toestel. Het zal waarschijnlijk binnen de afzuigkap staan, te vinden achter één van de filterroosters. Alleen daarmee kan ik proberen bij Whirlpool de installatiehandleiding en/of inbouwtekening te vinden. Met de nummers 500 497 73 (specifiek Ikea nummer) en HOO 100 S (specifiekemodelaanduiding van Whirlpool voor Ikea apparatuur) heb ik niets kunnen vinden. Je kunt dat ook zelf proberen, dit is de link naar de handleidingensite van Whirlpool.

Er zal ongetwijfeld een oplossing voor te vinden zijn, maar eerst moet bekend zijn wat er nu precies zit.
 
Dank Kees voor je snelle antwoord . En Kajee: de handleiding die jij hebt opgedoken is inderdaad de juiste. ik heb die inmiddels ook gevonden, zo heb je meteen allerlei nuttige details te pakken. Ik weet nu dus zeker dat het gaat om een apparaat van Whirlpool en dat verbaast me niks. Het gaat namelijk (zoals ik al meldde) om een oude Ikea Faktum keuken van een vriendin en daarvan heb ik ook al een magnetron (eveneens Whirlpool) moeten vervangen.
Wat nu volgens mij alleen resteert (want alle gaten van de oude afzuigkapp H00 100 S zitten er immers al) is de vraag of de afvoerslang (dat is overigens een aluminium flexibele buis) van de nieuwe afzuigkap (onderbouw) op dezelfde plek door de bodem van de keukenkast gaat als die van het vorige model.
Zo niet, dan moet daar immers opnieuw gezaagd worden in de bodem van die keukenkast en dat doe ik niet heel graag (je houdt zo namelijk geen bodem over...) . Ik dacht dit nu op te gaan lossen door een nieuw Whirlpool onderbouw model afzuigkap te kopen dat exact lijkt te passen (eveneens 59,9 cm breed). Dat is de WSLK 66/2 ASX (hier te vinden). Maar als ik het goed zie leveren ze wel een mal mee waarop staat waar je gaten moet maken. Maar daar haal je volgens mij niet uit of het gat in de bodem van de keukenkast op precies dezelfde plek komt als die van de te vervangen afzuigkap. Het lijkt er wel op maar weten jullie of je daar ook achter kunt komen aan de hand van de documentatie die ik nu heb? Of is dat een kwestie van "waarschijnlijk wel, maar zeker weten doe je dat niet?". Dan moet je dus gewoon geluk hebben vrees ik/
 
Voor de afzuigkap die je op het oog hebt, vond ik op de handleidingensite van Whirlpool door middel van het invoeren van het servicenummer 859991580810 inderdaad handleidingen, waarin via de eerste link (Gebruiksaanwijzing) vanaf blz 2 installatie-aanwijzingen staan. Weliswaar summier, maar die geven enigermate een indruk hoe de aansluitingen lopen, met name van de afvoerbuis. Helaas staan er (voor zover ik kon zien) geen exacte maten bij, dus ook niet wat betreft de exacte plaats van de afvoerbuis. Een echte installatiehandleiding daarvoor heb ik niet kunnen vinden. Weliswaar staat er ook nog een link 'Installatie', maar die bevat alleen een heel algemene video hoe een afzuigkap te monteren en niet specifiek bestemd voor dit model. Op het 'Productinformatieblad' vind je wel nog nadere afmetingen, zoals hoogte, breedte diepte van de kap en de diameter van de afvoerslang (125 mm, als ik het goed gezien heb hetzelfde als je huidige kap), maar ook daar is geen exacte inbouwtekening te vinden.

Zelf zou ik zo'n model echter nooit kopen. Reden: Alles aan de onder-voorkant is recht (scherpe hoeken). Ik had ooit een dergelijke afzuigkap en daarbij kwam het regelmatig voor dat ik me nogal aan mijn hoofd bezeerde als ik in aanraking kwam met die kap. Wat bij de oude kap, die je hebt, veel minder het geval zal zijn. Je zou daar zelf nog eens goed naar kunnen kijken en eventueel toch wat verder zoeken naar een model met enigszins afgeronde hoeken, dus ook aan de onderkant.

In de door Kajee aangegeven servicedocumentatie van je huidige afzuigkap vind je in elk geval veel maten, maar hoe ver die afvoerbuis nu exact vanaf de achterkant zit, kon ik niet met zekerheid uit de tekening opmaken. Maar dat kun je gewoon opmeten bij je huidige kap. Vind je een vervangend model, let er dan op dat daarvoor een installatiehandleiding beschikbaar is met die maten en dat ze zo min mogelijk afwijken van de huidige inbouwmaten. Schroeven zullen vrijwel altijd ergens anders zitten dan voorheen, maar de plek van de slang is toch wel essentieel, tenminste wanneer je zo min mogelijk aan het kastje wilt veranderen. Meestal zit de afvoerslang bij dit type afzuigkappen wel dicht bij de achterkant, maar ergens middenin komt soms ook voor.

Daar wil ik het bij laten, want het wordt nu toch wel een beetje veel 'aankoopadvies' (en ook nog merkgericht), hetgeen we hier in principe niet doen. Ik wil je er alleen op wijzen dat er echt nog wel meer merken bestaan dan alleen het door jou gekozen merk.
 
  • Like
Waarderingen: JoostA

Gerelateerde klussen

Reacties
4
Weergaven
1K
Keuken
Sleutelmeneer
  • Schildpadjee
  • Keuken
  • 2
  • 2K
Reacties
2
Weergaven
2K
Keuken
DSR9500
  • StuartvB
  • Keuken
  • 0
  • 2K
Reacties
0
Weergaven
2K
Keuken
StuartvB
Reacties
4
Weergaven
9K
Keuken
Vand.M
Reacties
5
Weergaven
7K
Keuken
Caroline1960

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu