Afwerking boven inzethaard

Sinds anderhalf jaar hebben wij een inzet houtkachel in huis, in de plaats van een open haard. Boven de kachel zit een overhang, en daarboven de TV. We hebben eerst een winter aangekeken of deze overhang geschikt is. Antwoord nee: de TV werd te warm. Met een staalplaat op de overhang, 1m breed en 20cm diep bleef de TV op normale temperatuur. Ondertussen na een tweede stookseizoen brokkelt het stukwerk vd overhang ook af. Tijd voor een definitieve oplossing dus. De temperatuur van de onderkant van de overhang heb ik eens gemeten met een IR thermometer en die was ~120-130 graden.

Ik zoek even ideeën die hout snijden mbt warmtebestendigheid en die er een beetje uit zien. Ik heb nu dit idee:
- De hele overhang gaat er eerst af, en dan weer glad stuccen tot 2cm boven de inzet haard.
- Over de volle breedte vd schouw een plaat met zetting 180x60 bevestigen met ankers in de muur, de zetting wijst naar onder
- Op de staal plaat een composiet blad lijmen met dito afwerking aan de voorkant en rechterkant. Links loopt door tot dat kolommetje wat je in de foto ziet. Hoogte rand afwerking 8cm. Reden voor deze keuze is dat het zwarte plateau wat je in de foto ziet ook composiet blad is, en het dus gelijk getrokken wordt. Tevens wordt de overhang nu zo snel vies vd roet, dus de zwarte kleur zou dat behoorlijk maskeren.
- Onder de staalplaat de ruimte opvullen met promafour tot de dikte vd composiet blad. Ter plaatse van de kachel steek ik deze nog een stuk naar binnen. Die ruimte om de inzetkachel is verder vol gepropt met glaswol, maar om de directe hitte naar het bovengelegen metsel/stucwerk te blokkeren.

Is dit wat?

PXL_20240529_200959368.jpg
 

Gerelateerde klussen

Reacties
11
Weergaven
2K
Verwarming inclusief leidingwerk
Broodjekroket
Reacties
5
Weergaven
6K
Verwarming inclusief leidingwerk
KlasseKlus

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu