Aarding van metalen voorwerpen in badkamer

Status
Niet open voor verdere reacties.
IN de badkamer wil ik de wapening van het beton, de waterleidingen en de cv radiator gaan aarden. Nou is daar al veel over geschreven maar ik heb toch nog een vraag.

-Ik heb waterleidingen lopen naar de douche, het bad en de wastafel. De douche is cvan kunststof met een metalen douchekolom. Het bad is van kunststof met een metalen mengkraan. De wastafel is keramisch met een metalen kraan.

Moet ik nu de waterleidingen bij de douche, en bij het bad en bij de wastafel aarden? Of kan ik willekeurig 1 van de drie punten pakken. Maakt het uit welk waterleidingpunt ik pak?

-Vanaf de radiator laat ik 6mm2 blank vertind naar het differentiaalvereffeningspunt lopen. Kan ik dat gewoon door een voeg laten lopen en weer afsmeren of moet er toch een afscherming omheen als de draad in de muur gaat.

-Ik heb ook een geaard stopcontact dat momenteel al op de randaarde van de plafonddoos is aangesloten. Moet ik evengoed een verbinding van het stopcontact naar het differentiaalvereffeningspunt laten lopen? Het stopcontact zit in een wandkast. In die kast zitten ook hoogspanningshalogeentjes.

-Vanaf het differentiaalvereffeningspunt laat ik nog een 2,5mm2 groengeel naar de plafonddoos lopen.

alvast dank
 
1. Als het koperen leidingen zijn hoef je maar 1 te vereffenen.

2. 2,5mm blank vertint moet in een buis 4mm² of dikker mag door een voeg.

3. ook de randaarde moet rechtstreeks op het centraal aardpunt zitten.
 
Beter is het om alles in het centraal aardpunt te verknopen, zo weet je 100% zeker dat je verschil tussen de geaarde delen exact 0v is ook als de verbinding tussen centraaldoos een centraal aardpunt verbroken raakt in de centraaldoos.
 
De betonwapening heb ik helaas niet kunnen vinden. Ik heb daarom nu een drietal aardingsmatten gekocht die ik over de bestaande tegels heen leg. Daarover leg ik dan de nieuwe vloertegels in de tegellijm.

De aardingsmat is gemaakt van 2 mm2 verzinkt metaal met een raster van 5x5 cm.

Hoe kan ik de verschillende stukken mat het beste aan elkaar leggen?

Moet dat weer met 6 mm2? Moeten ze overlappen en met omgevouwde flappen in elkaar haken?

Weet iemand daar iets van?

Kan ik de mat met wat schroeven fixeren in de ondergrond? Is dat toegestaan?


Verder heb ik nu de aarde van de wcd ook gekoppeld aan het potentiaalvereffeningspunt. Het pvp heeft zelf ook een directe koppeling met (dezelfde) aarde in de verdeeldoos.

Is dat nodig, mag dat wel?
 
Wat betreft de aardmat .

Ik koppel ze altijd op meerdere punten aan elkaar met een persverbinding.
Je kan ook de 6mm³ gewoon op elk net koppelen laat dan wel de draad gewoon doorlopen dus niet met losse stukjes koppelen.

Je kan de zijkanten aan elkaar verknopen zodat je mechanisch 1 groot net krijgt als je deze langs de rand vastzet met iets schuin geboorde schroeven trekt het net zich mooi strak en is het een stuk makkelijker om de vloer erin te smeren zonder dat je net steeds omhooh komt.

Wat betreft de koppelingen tusen PVP en Randaarde dat klopt als een bus.

Het gaat er nl niet om dat je aarde hebt maar dat alles dezelfde potentiaal heeft zodat er geen stroom gaat lopen.
Daarom ook alles op 1 punt bij elkaar brengen.
 
Thx.

Nog een laatste vraag (voorlopig :-)

Is het erg als de 6mm CV aardleiding ergens de mat raakt? De cv aardleiding loopt nl langs de rand van de badkamer en de mat ligt ook tegen de rand aan.

Deze aardleiding gaat overigens wel zelf naar de pvp. t'is dus niet om toch door te lussen want dat doe ik niet.


Of kan ik de mat 5 cm van de kant afleggen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via