Aarding badkamer splitsingen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste specialisten,

Ik ben bezig een nieuwe badkamer aan te leggen in een bestaand huis. Iets waar ik onzeker van ben (wordt) is de aarding van de badkamer, ik lees daar zoveel (soms tegenstrijdige) zaken over dat ik het even niet meer zeker weet.
Het gaat om een badkamer op een houten vloer. Hier ga ik Lewisplaten opleggen en stort ik beton over. Ik heb nu vanuit de oude badkamer de aardingdraad opgepakt en naar de nieuwe badkamer verlengd. Hier heb ik vervolgens splitsingen gemaakt naar de douche (en lijngoot), twee wastafels, de radiator, de badkraan en de Lewisplaat zelf. De aansluitingen doe ik zoals ik hier op het forum heb gelezen, maar voordat ik alles aansluit wil ik graag nog "goedkeuring".
Onderstaand het schema van de situatie.
Alvast bedankt voor de reacties!

32241_situatie_1.jpg


groet, Ruud
 
Die "verlengde aardedraad"is eigenlijk een potentiaalvereffening. En die knoop je in de nieuwe badkamer in de centraaldoos aan de aardedraad die daar zit. Dus niet verlengen naar een andere ruimte!!
 
In Veilig werken met elektriciteit staan allemaal tips over het veilig aanleggen van elektriciteit. Er staat ook onderstaande plaatje.

vereffening-badkamer.gif


Zoals je ziet gaat van elk metalen deel in de badkamer een eigen draad naar het centrale aardpunt en is het niet vertakt zoals in uw schema. Door het als een ster aan te leggen met één sterpunt krijg je de beste potentiaal vereffening, dat wil zeggen dat de spanningverschillen tussen de verschillende metalen delen in de badkamer het kleinst zijn.
 
Daar komt bij dat de situatie zoals in je oude badkamer, met aparte aarddraad naar de meterkast, niet meer toegepast wordt. Die oude aarddraad in de oude badkamer kun je geheel verwijderen en die leiding kun je eventueel voor iets anders gebruiken.
In de nieuwe badkamer sluit je het CAP (aardrailtje in een installatiedoos waar alle vereffeningsleidingen samenkomen) met een groen/gele draad aan op de aarde in de centraaldoos in de nieuwe badkamer. Zodoende is alles goed vereffend volgens de nu geldende norm.
Jouw schema is dus "niet goedgekeurd"
 
Okay, het is me duidelijk. Gelukkig heb ik nu de vraag gesteld, zodat ik nog één en ander kan aanpassen aan zoals voorgesteld. Ik zal morgen kijken hoe ik het meest eenvoudig de boel kan aanpassen dat een veilige situatie ontstaat. Rest me nog één vraag; waarom kan de situatie zoals in de oude situatie (direkt op de aarddraad) niet meer worden toegepast? Is dit onveilig, of is nieuwe oplossing veiliger?
In ieder geval bedankt voor de heldere uitleg!

groet, Ruud
 
Een separate aarddraad rechtstreeks van de meterkast is in de huidige norm niet meer nodig door nieuwe inzichten. De hele opzet van het aardingssysteem is er nu op gericht om op alle punten in de badkamer dezelfde spanning te krijgen. Die spanning hoeft niet per se 0 Volt te zijn. Als je dan de radiator aanraakt krijg je dan geen schok als je ook contact maakt met bijvoorbeeld de douchekraan, zolang beide maar dezelfde spanning hebben. Als beide op bijvoorbeeld 50 Volt zouden staan ten opzichte van je aardpen in de grond, maar onderling is er geen spanningsverschil dan ben je toch veilig, terwijl 50 Volt ten opzichte van de echte aarde een aardige klap kan geven.

Vroeger was de gedachte om alle metalen delen in de badkamer zoveel mogelijk naar de nulspanning van de aardpen te trekken. Een separate aarddraad rechtstreeks naar de meterkast helpt daarbij.

Voor beide gedachten is iets te zeggen, in de actuele normering heeft men voor de eerste aanpak gekozen, dus om de badkamer als een separate geïsoleerde cel te zien ten opzichte van de rest. Maar voortschrijdend inzicht en nieuwe technieken kunnen best weer voor een andere gedachte zorgen over bijvoorbeeld 25 jaar.
 
Ik denk dat het niet meer of minder veilig is maar bij de laatst geldige wijziging van de norm (NEN1010), is men op dit punt, blijkbaar tot een ander inzicht gekomen. Aangezien je de situatie nu wijzigt, moet deze aan de nu geldende norm voldoen.

Succes ermee :prima:

@Krunnie: Het is geen geheel separate geïsoleerde cel, omdat het CAP wel met de aarde in de centraal doos verbonden moet zijn en dus wel degelijk aard potentiaal hoort te hebben.
 
Maar dat is niet voor de werking van potentiaal vereffening maar puur om te zorgen dat ook je randapparatuur op dezelfde potentiaal als de badkamer blijft.
 
En daarom wordt er geen aparte aarde-draad meer vanaf het CAP naar de groepenkast aangelegd. Over de draden (vanaf CAP resp. centraaldoos) kan nl. potentiaalverschil onstaan, met dus verschillende spanningen tussen bijv. wasmachine en radiator.
 
Ik geloof dat ik dit zelfs ga begrijpen :D
Het is me duidelijk! Morgen ga ik met een vriend van me er nog een keer goed naar kijken, maar ik heb nu genoeg vertrouwen er in dat het goed komt.
Bedankt allen voor de reacties :prima:

groet, Ruud
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan