Aanvoer naar vloerverwarming wordt onnodig warm

Het is momenteel warm in huis. Constant zo'n 22 graden terwijl ik namens de thermostaat maar 18.5 graden vraag. Dit komt volgens mij door de aanvoerslangen naar de verdeler van de thermostaat.

Het lijkt alsof deze ieder uur wordt opgewarmd. De muur waarin de aanvoerbuis zit en de tegels waar deze onder loopt richting de verdeler zijn namelijk behoorlijk warm. Voor de rest staat de vloerverwarming niet aan. (wat ook logisch is want het is warmer in huis dan ik aan temperatuur vraag).

Op mijn slimme meter portal zie ik ook dat er om het uur een serie gas wordt verbruikt...

Waar zou dit aan kunnen liggen? Ketel? Thermostaat? Ik weet het niet..
 
Ken deze ketel niet, maar dit lijkt op een probleem met de driewegklep. Bij het opwarmen/warmhouden van het warm tapwater gaat er ook warmte het CV gedeelte in. Dit stopt pas als het tankje of de watertemperatuur weer voldoende heet is.
Je zou het warmwater uit kunnen zetten tot dit verholpen is. Alleen als je warmwater wilt gebruiken zet je het even aan.
 
Bedankt voor de reacties. Ik zal vanavond de werking van de 3wegklep eens testen.

Wat zijn de gevolgen in kosten als deze defect blijkt? Aangezien het een redelijke oude ketel is moet het wel de moeite waard zijn.
 
Kan iemand uitleggen hoe ik kan testen of de driewegklep defect is?

Volgens mij zit er wel n buitenvoeler op maar weet het niet zeker. Hoe zie ik dat l? En wat zou een buitenvoeler kunnen veroorzaken
 
Driewegklep checken:
- Weet zeker dat de verwarming laag staat
- Voel aan de Cv leidingen die uit de ketel komen, die zullen lauw tot koud zijn.
- Zet de warmwaterkraan open. De ketel hoort nu te gaan werken voor warmwater.
- Voel opnieuw aan CV leidingen. Die mogen nu niet heet worden.
Worden de CV leidingen wel heet, dan lekt de driewegklep, komt niet geheel in de warmwater-stand.

Buitenvoeler:
kan zijn dat de ketel de temperatuur van het water naar de radiatoren bepaalt aan de hand van de buitentemperatuur. Immers als het buiten koud is, heb je hete radiatoren nodig en als het zacht weer is, zijn lauwe radiatoren goed genoeg.
Als de regeling bedoeld of onbedoeld niet kijkt naar de stand van een kamerthermostaat, werkt de CV dus altijd. In dit seizoen werkt de ketel dan altijd een beetje.
 
Erpmans schreef:
.....Volgens mij zit er wel n buitenvoeler op maar weet het niet zeker......
Aanvullend op de reactie van AvDijk (hierboven):

Voordat je onnodige zaken aanpakt, is het m.i. zaak om goed te bekijken of je daadwerkelijk stookt met een buitenvoeler.
Als dat het geval is, kan dat de oorzaak zijn van onnodig verwarmen (en een verhoogd energieverbruik)

Een leiding wordt overigens pas warm als daar warm water door heen stroomt, dus bekijk ook eens de loop van de leidingen. Dat de vloerverwarming niet aan staat, hoeft niet de reden te zijn. Een pomp op de verdeler is geen afsluiter. Wanneer de aanvoerleiding naar de verdeler wel warm wordt, is dat m.i. een teken, dat er via de verdeler wel warm water circuleert.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via