Aansluitingen maken op bestaande afvoer ivm aanleg badkamer

Beste mensen,

Eerste bericht hier nadat ik al veel kwesties heb kunnen oplossen door adviezen die ik hier heb gelezen. Nu ik mijn zolder wil gaan verbouwen kom ik er niet omheen zelf een vraag te plaatsen, hopelijk kan ik met wat hulp door :)

Ik wil op de zolder een badkamer bouwen, met douche, wastafel en toilet. Omwille van de kleine (75mm) afvoer lijkt een toilet met broyeur onvermijdelijk.
In de vloer loopt volgens bouwtekening een 75mm PPC afvoer, vanaf positie wasmachine tot aansluiting op de standpijp. Deze standpijp loopt vanaf dat punt recht omlaag. Voor zover ik kan zien is de standpijp/doorvoer thv de zoldervloer 75mm, vanaf de onderliggende verdieping komt er echter wel 110mm omhoog, dus ergens zit een verloop. Dat is eigenlijk niet bereikbaar ivm afgewerkte toiletruimte.
De vloerconstructie zou (volgens een detailtekening van de dakconstructie) een breedplaatvloer zijn. Hiermee neem ik aan dat de 75mm afvoer daarop ingegoten is, en ik reken ook op wapening boven de afvoer. Ik heb nog niets opgebroken dus dat is niet zeker, maar dit lijkt mij een gangbare wijze van installatie. Schets van de layout met indicatief de afvoeren, de driedubbele lijn is de bestaande afvoer:

Afb.zolder.JPG


In principe zou ik met schuifmanchetten stukken tussen die bestaande afvoer kunnen plaatsen met Y-stukken, en daar de afvoeren van toilet, wastafel en douche op aansluiten.
Belangrijkste punt waar ik mee zit is hoe om te gaan met de wapening; ik begrijp dat (afhankelijk van type/dikte wapening) ik een stukje wel kan doorslijpen, maar als ik een leidingdeel wil vervangen/plaatsen is er dikke kans dat ik dit niet red met één stukje wapening. Desondanks moet iets dergelijk toch ook voor onderhoud/reparatie mogelijk zijn lijkt mij, dus ik ben benieuwd of mensen hier ervaring of advies wat dit betreft kunnen en willen delen? Ik heb zelf wel eerder voor de onderliggende badkamer een drain op een soortgelijke afvoer aangesloten, maar daarbij kon ik aansluiten op het einde van de afvoer dus dat is niet vergelijkbaar.

Samenhangend is ook het leidingverloop. Ik denk dat ik er niet omheen kom om een broyeur op zichzelf op de afvoer aan te sluiten, dwz, ik kan wastafel de afvoer van de wastafel niet op de afvoer van de broyeur aansluiten? De douche zit aan de overgestelde zijde van de badkamer; die zou ik evt met de wastafel kunnen koppelen maar ik denk niet dat ik dan voldoende afloop bereik, dus ook daar zie ik geen mogelijkheden tot koppelen. Zo kom ik volgens mij uit op 3 aansluitingen op de bestaande afvoer, wat op deze wijze veel werk betekent. Zien jullie hiervoor andere mogelijkheden?

Ik hoop dat mijn situatie een beetje helder is zo, als ik dingen moet verduidelijken dan hoor ik dan graag! Bij voorbaat dank voor tijd en moeite ;)
 
Een broyeur zie ik altijd als allerlaatste optie, liever nu een koof oid loshalen en de afvoer verzwaren naar minimaal 90mm voor een toilet.

De leiding waar de broyeur door afpompt mag niets anders bij op aangesloten worden omdat het dan bij de drain of wastafel eruit spuit.
Zorg dat de standleiding doorgetrokken word door het dak als be/ontluchting, aansluitingen op de standleiding dienen haaks uitgevoerd te worden en niet met een y stuk.
 
  • Like
Waarderingen: Emmanuel_D
Marc, bedankt voor je reactie:)

De broyeur is inderdaad laatste keuze. Wat ik niet heb genoemd is dat de standpijp vlak boven de vloer direct haaks verloopt. Hij zit ruim een meter uit de muur -heel belazerd- en verloopt dan naar de dakdoorvoer. Maar de standpijp komt dus al met 75mm door de vloer, 90mm zie ik echt niet gebeuren - vandaar de broyeur.

De aansluitingen wil ik dus ook niet op die standpijp maken, maar op de 75mm afvoer die in de vloer ligt, en naar de standpijp loopt.

1000042208.jpg


1000042209.jpg
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu