Aansluiten lamp.

Hallo, Heb twee schakelaars voor 1 lamp. Er komen 2 bruine en 1 zwarte draad uit het plafond. Moet ik de twee bruine draden samen in 1 aansluiting van de lamp steken en de zwarte in de andere aansluiting? Er is geen aarding .
Bedankt
 
daar waar de lamp komt heb je nodig een zwarte blauwe en eventueel een geel groene draad, bij de schakelaar zal er 1 zwarte en een bruine zitten bij een normale schakeling.
Bij een wisselschakeling waar u denk ik op doelt zit er bij de ene schakelaar 1 bruine en 2 zwarte draden en bij de andere schakelaar 3 zwarte draden
 
Bedankt voor uw reactie,maar nee enkel 2 bruine en 1 zwarte draad om aan te sluiten op plafondlamp. De stroom tussen de 2 bruine draden wisselt naargelang welke schakelaar aan of uit staat.
 
Dan is er het een en ander totaal niet volgens de regels aangesloten en kunnen we van afstand niet bepalen hoe je het dan zou moeten aansluiten. Bruin heeft aan een lamp die geschakeld moet worden niets te zoeken. Zoals @Marc.88 het beschreven heeft, dus zwart en blauw bij de lamp (+ eventueel geel/groen voor aarde) en bruin en zwart bij de schakelaar, is de correcte methode van aansluiten.

Misschien is het beter als je er even iemand met verstand van zaken (of in eeen hobbyist met meer kijk op elektro-aanleg) naar laat kijken, want zoals je het beschrijft kan echt niet!
 
  • Like
Waarderingen: Martin C en Walker
Sinds de jaren 70 zijn deze voorgeschreven draadkleuren niet veranderd.

Je zult hoe dan ook een nuldraad nodig hebben om een lamp te laten branden, die hoort nu en ook al in de jaren 70 blauw te zijn. Bij jou klopt het dus blijkbaar niet. Dat maakt het lastig om op afstand een goed advies te kunnen geven. Nouja, eigenlijk niet, want het goede advies zou zijn om de draden te vervangen en nu wel met de juiste draadkleuren...
 
  • Like
Waarderingen: Martin C
Beddankt voor de reacties,de zwarte draad was de nuldraad ,de twee bruine moesten aan elkaar gekoppeld worden. Lamp brandt nu. Het probleem was dat de schakelaars enkelpolig zijn. Zal dit eens met de huisbaas overleggen.
Nogmaals bedankt voor de snelle reacties.
 
Wel een bijzondere schakeling ook dan, met 2 enkelpolige schakelaars voor één lichtpunt. Wanneer je nu de lamp met schakelaar 1 inschakelt kan deze dus niet met schakelaar 2 worden uitgeschakeld?

Ik zou er gewoon een normale wisselschakeling van maken.
 
  • Like
Waarderingen: Martin C

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu