Aansluiten dubbele wisselschakelaar - wissel-wissel schakelaar

Ik krijg het niet voor elkaar om deze dubbele wisselschakelaar goed aangesloten te krijgen zodat ik zowel mijn plafondlamp als de lamp boven mijn wastafel los van elkaar kan inschakelen. Op onderstaande foto is te zien hoe ik nu het stopcontact (links) en de schakelaar (rechts) heb aangesloten. De zwarte kabel zit aangesloten op nummer 6 (zie aansluitschema) en hiermee kan ik nu met de linker schakelaar de plafondlamp inschakelen. Op welke manier moet ik nu de zwart / witte kabel aansluiten zodat ik met de rechter schakelaar de lamp boven de wastafel kan inschakelen. Op dit moment zit deze zwart / witte kabel aangesloten op nummer 4 (zie aansluitschema).

IMG20240527180020.jpg



Hieronder het aansluitschema van de schakelaar.
123.jpg
 
Dat lijkt sterk op een wissel-wissel schakelaar.
Probeer eens de bruine ook te plaatsen in de andere rode ingang aan de overzijde.

ik lees 5 schakelt 1 en 4
en 2 schakelt 3 en 6

Dat zou betekenen dat beide rode ingangen (2 en 5) voorzien moeten worden van stroom.
Dan zou de ene zwarte op 1 moeten en de andere zwarte op 3.
 
Probeer eens de bruine ook te plaatsen in de andere rode ingang aan de overzijde.
Voor de duidelijkheid: dat betekent dat je een klein stukje bruin draad van aansluiting 2 naar aansluiting 5 moet verzorgen. Dat kan, want er zitten bij elke aansluiting twee gaatjes waar je een draad in kunt prikken. De bruine vanaf het stopcontact gaat dan naar hetzij 5 hetzij 2.

Edit: @XanderH was me net een paar seconden voor... :prima:
 
Overigens zie ik wel dat die kabels een stukje bloot uit de wcd komen. Voor de veiligheid zou je die iets moeten inkorten zodat hij goed aansluit. Een beetje koper zichtbaar ontkom je niet naar als je sterk moet buigen maar deze zou ik inkorten dus
 

Gerelateerde klussen

Reacties
2
Weergaven
8K
Reacties
3
Weergaven
9K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu