Aanpassingen aan trap, wat is mogelijk?

We hebben een trap uit 1995 in ons huis. Deze willen we sowieso een keer verven, maar bij voorkeur doen we ook wat andere wijzigingen. Ik weet alleen niet of dat (zomaar) kan.

1000008517.jpg

Het liefste zou ik de hele reling weghalen. Wat ik in ieder geval wil is die klos die er onderaan "hangt" schuin afzagen.De lange staander zit niet vast aan de muur.

Hier nog wat foto's:
1000008519.jpg


1000008516.jpg
1000008518.jpg
 
Meestal wordt er iets niet voor de lol aan/op een trap gemonteerd.
De klos, zoals je het noemt, lijkt ook de functie te hebben dat deze de boom (de wang of zijkant van de trap) van de trap moet dragen en zo voor stevigheid moet zorgen en dus niet zomaar even afgezaagd kan worden.
Hetzelfde geldt voor de leuningen/reling, deze zijn veelal gewoon verplicht op een trap, alleen als een trap minder dan 1m hoogte overbrugt is er geen leuning nodig (even afhankelijk van de hellingshoek), daarboven is het gewoon een keiharde eis in het bouwbesluit en kunnen die niet zomaar even weggehaald worden omdat jij het niet mooi vindt.
 
De leuning tegen de muur blijft natuurlijk gewoon zitten. En de andere leuning op de muur heb ik nu weggehaald voor de stucadoors.

Dat van de leuning had ik ook wel verwacht. De klos wil ik niet helemaal weghalen, maar in lijn met het andere deel zagen. Gewoon weghalen kan inderdaad niet.

Jammer als er niets mogelijk is. Het is verder een prima trap maar zijn een paar lelijke dingen
 
Je moet het zo zien dat de trap nu zo ontworpen is om aan alle eisen te voldoen om toegepast te mogen worden.
Ga je er wat aan veranderen, ander kleurtje, andere leuningen enz. dan valt dat allemaal nog binnen de veiligheidsmarges en is dat geen probleem.
Ga je echter wat veranderen aan de constructie van de trap dan wordt het een ander verhaal (zie het als dat je het stuur in je auto gaat vervangen door een hydraulische bediening of de stoelen er uit sloopt en er barkrukken voor in de plaats zet) op dat moment voldoet de trap/auto niet meer aan de eisen zoals de fabrikant deze heeft laten testen/berekend en mag deze niet meer toegepast worden.

Ik kreeg ooit de tip van een oud leraar toen ik ook een ontwerp niet mooi vond "soms moet je iets zo lelijk maken dat het vanzelf weer uniek en mooi wordt"
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu