2e Groepenkast op 3 Fasen

Ik weet dat dit onderwerp al meerdere keren besproken is, toch vind ik het moeilijk om hier een duidelijk antwoord uit te halen voor mijn situatie. Ik heb daarom besloten mijn vraag toch maar te gaan stellen:

Ik wil graag in een nieuw te bouwen tuinhuisje een 2e groepenkast gaan plaatsen met een aantal B16 eindgroepen voor o.a. een boiler, inductieplaat en elektrische verwarming. Niet niks dus.
In het woonhuis komt 3x25A binnen.
Ik had bedacht om een 3 Fase C20 Aardlekautomaat te plaatsen in woonhuis, met daarachter 35 meter 4x4mm2 (en aarding) gewapende kabel.
In tuinhuis groepenkast met 2 Aardlekschakelaars voor Fase 1 en Fase 2 (Fase 3 gebruik ik niet). Vervolgens achter beide ALS's een aantal B16 eindgroepen.

Ik vraag me af of de selectiviteit ok is, en ook of 2 Aardlek Schakelaars achter elkaar zinvol/correct is.

Bij voorbaat dank voor jullie reactie!
 
Dit is geen klus die je zelf mag uitvoeren, ik zou een elektricien benaderen. Je kan vragen wat er nodig is en dat hij het monteert. Maar waarschijnlijk regelt hij of zij ook wat er nodig.

Zou in ieder geval minimaal 5x6 erin leggen
 
  • Like
Waarderingen: BVE
Dit is geen klus die je zelf mag uitvoeren

Wat mag TS niet zelf uitvoeren? Alle werkzaamheden die hij wil vinden achter de hoofdschakelaar plaats. Dus in basis kan hij spanningsloos werken.

Maar de beste optie is gewoon de meterkast in de woning uitbreiden, hier 16A aardlekschakelaar plaatsen (zoveel als gewenst), en per aardlekschakelaar een kabel naar de schuur trekken.
 
  • Like
Waarderingen: Sander 1972
Beetje jammer dat er nog steeds het misverstand wordt herhaald dat dit niet mag vanwege selectiviteit.

Het kan en mag.
Het enige wat selectief moet zijn is de eindgroep ten opzichte van de hoofdzekering.

4mm2 is genoeg voor 20A, maar als je ooit nog gaat verzwaren is het wel lekker als er 6mm2 in de grond ligt.

Ik zou trouwens de 3e fase ook gaan gebruiken,
bijvoorbeeld voor de boiler achter een alamat.
 
  • Like
Waarderingen: BVE
@HenkL14 zo staat het in de nen, of eigenlijk staat het er juist niet in.
Ook hier op het forum is er wel eens dieper op ingegaan.
Die draad heb ik blijkbaar niet opgeslagen.

 
Het klopt in zoverre dat de verplichting tot selectiviteit er niet is. Alleen op het overdrachtspunt tussen netbeheerder en installatie is in de netcode elektriciteit (uitgave ACM), een verplichting opgenomen over selectiviteit tussen de beveiliging van de netbeheerder en de hoofdbeveiliging in de installatie. Want die wil niet steeds gestoord worden omdat er her en der hoofdzekeringen achter de verzegeling vervangen moeten worden.

Dus die netbeheerder denkt: Prima opgelost, en alles wat achter de hoofdzekering gebeurt is niet mijn pakkie an.

Er staat ook " Verder is het aan de eigenaar van een installatie om de afweging te maken in hoeverre selectiviteit in de installatie gewenst en noodzakelijk is." Alsof een eigenaar van een pand (lees: de gemiddelde bewoner van een eigen woning) deze overweging kan maken...

Ik denk dat toch: Hoe zou je het zelf willen? Zou je door kortsluiting of overbelasting in welk toestel dan ook je hele woningen (met 1x 40A hoofdzekering) spanningsloos willen hebben op een donkere avond? Of ben je blij dat dan slechts 1 eindgroep in je schuur uit gaat?
 
Eindgroepen max 16A.
Als die 40A hoofdzekering eruit gaat dan zou die dat in installatie die "selectief" is ook gaan.

Neem de vraagsteller met 25A (ik neem nu 1 van de 3 fase als voorbeeld en let even niet op traagheid van de zekeringen, dat maak voor de conclusie niet uit)

25A waar 2x16 in het huis en 2x16A in het tuinhuis achter zit.
of
25A waar 2x16 in het huis en dan 20A waar 2x16A in het tuinhuis achter zit.

Voor de hoofdzekering is er geen verschil, de kans wordt zelfs iets kleiner dat die eruit gaat.

Voor de schuur zal een deel van de storingen daar opgelost kunnen worden en soms zal er alsnog naar het huis gelopen moeten worden.

Een mogelijk probleem in dit voorbeeld is overbelasting in het algemeen, maar daar verandert selectiviteit ook niks aan.

Redenen waarom wel maar één dikke kabel naar het tuinhuis te leggen:
Minder verlies in de kabel(s). Marginaal, maar op de lange termijn leuk om mee te rekenen. Dit kan flink oplopen als er toch nog zonnepanelen bijkomen of een autolader.
Meestal ruim goedkoper in aanleg en door minder gebruik van koper is er ook milieu winst.
Meer opties bij veranderingen in de toekomst.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via