Vreemde situatie kookgroep

Sherbert

  • #1
Dag Klussers,

Als beginnende klusser wil ik graag mijn oven en kookplaat vervangen maar ik ben bang dat ik een vreemde situatie ben tegengekomen bij de aansluitingen hiervan. Bij het onderzoeken naar de mogelijkheden voor een nieuwe oven viel het me op dat er twee stroomdraden vanaf de oven/kookplaat naar het midden van het aanrecht lopen.

Het blijkt dat het stroompunt voor de kookgroep onder de vaatwasser zit en dus niet toegankelijk is. Het ziet er ook allemaal wat verdacht uit met bruine plekken op de contactdoos. Ik denk dat het een 2x 1-fase kookgroep is als ik naar de meterkast kijk.

De kookgroep kabels die onder de keukenkastjes lopen zullen zo'n 2 meter lang moeten zijn om de oven/kookplaat te bereiken. Mag dit wel zo?

Ook zit de vaatwasser aan een stekkerdoos aangesloten welke met een kabel naar een onbekend punt gaat. Mogelijk de wandcontactdoos links in de hoek?

Overige informatie:

Ik wil als het kan graag niet de hele keuken verbouwen. Een veilige situatie met een nieuwe oven/kookplaat is voldoende voor mij. Misschien kan de vaatwasser afgekoppeld worden om toegang te krijgen tot de wandcontactdoos of lijkt het acceptabel om de kabel af te knippen en zoals het nu is aan te sluiten op de nieuwe kookapparatuur?

Onder de spoelbak komt nog een loze leiding binnen. Mogelijk kan ik hier een groep/wcd laten plaatsen voor de vaatwasser of lijkt jullie dit onhandig omdat er al gipsplaten op de muur zitten?

Ik heb een album met foto's gemaakt om de situatie wat duidelijker in beeld te brengen.

Graag jullie observaties en adviezen. Is dit een situatie waarmee ik verder kan door enkel de kookapparatuur te vervangen of moet er iets gebeuren aan de kookgroep? Zo ja, wat adviseren jullie?

Afbeeldingen graag via klusidee plaatsen - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
In de groepenkast zie ik 2 normale B16 groepen en één kookgroep. Kookgroep rechts met de dikke hendel.

In de keuken zie ik geen normale aansluiten voor een kookgroep. Dat gaat normaal met Perilex.
Kan je even kijken hoe Perilex eruit ziet en of je zo'n stopcontact met stekker bent tegengekomen?

Heb je verder het merk en type van de huidige kookplaat en oven? Het lijkt dat ze beide met gewone stekkers zijn aangesloten.

Ik twijfel vooral hoe het onder het groen/gele tape zit. Zit de een witte huishoudkabel op een YMVK installatiekabel aangesloten?
 
  • Like
Waarderingen: Sherbert

Sherbert

  • #3
@Jackd helaas is er geen Perilex aansluiting aanwezig. Als ik de kookgroep uitschakel dan zijn het inderdaad de oven en de kookplaat die zonder stroom zitten. Het lijkt er dus inderdaad op dat ze met gewone stekkers zijn aangesloten op de WCD in de foto.

Het betreft de volgende oven (Ikea 103.007.86) (link) en een onbekende Ikea elektrische kookplaat (geen inductie). De oven werkt zo ontzettend traag dat deze niet gebruikt wordt.

Wat betreft de witte huishoudkabel. Ik weet niet zeker wat daar gebeurt maar ben ik bang dat je gelijk hebt, ik vroeg me al af wat hier gaande was. Het was amper mogelijk om de foto te maken, ik zal proberen iets te demonteren om het beter inzichtelijk te maken.

Vermoedelijk is dit de bron is van de stekkerdoos met onverklaarbare aansluiting... daarvan zit dan de kabel achter de kastjes.

Ik wilde erg graag niet heel de keuken te hoeven (laten) slopen maar ik ben bang dat dit er niet goed uitziet. :cry:

Eigenlijk wilde ik enkel een nieuwe oven-magnetron combi plaatsen samen met een inductie kookplaat. Het is niet een heel grote of luxe keuken maar ik wilde er graag nog een jaar of 5 mee vooruit.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een vaatwasser kan normaal gesproken redelijk makkelijk eruit gehaald worden.
Vaatwassers gaan meestal korter mee dan een keuken en moeten dan vervangen kunnen worden.
Jouw grootste probleem zit volgens mij achter de vaatwasser. Met de vaatwasser eruit heb je daar ruimte genoeg. (en die kan er ook weer in)

Bij het stopcontact daar zie ik volgens mij 3 witte draden.
2 met zwarte stekkers naar de oven en kookplaat.
1 onbekende, ik gok dat die naar de YMVK kabel gaat en daar het stopcontact met de kabel verbindt. Dat is echt een gok en ik hoop eigenlijk dat dat niet zo is.

De loze leiding, is dat 5/8 en 3/4? (16 of 19mm)
Dat is het verschil of er een gewoon stopcontact of een Perilex stopcontact kan komen voor de nieuwe kookplaat. (ik ga ervanuit dat ie uitkomt in de meterkast)

Wat je nog zelfs kan doen is uitzoeken wat bij elkaar op zit:
Doe de kookgroep uit en ik denk dat de over en kookplaat het dan niet meer doen. Waarschijnlijk doe al het andere het nog wel.
De rest kan je beter andersom uitzoeken: doe alles uit in de groepenkast en alleen de linker groep aan. Dan kijken wat het nog doet.
Daarna de volgende groep en zo verder.
Eigenlijk hoort er al zo'n lijst in de meterkast te hangen.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Sherbert

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Bij een dubbele contactdoos zoals die waar de kookplaat en oven op zijn aangesloten zijn de 2 contactdozen onderling doorverbonden. Het is dus niet waarschijnlijk dat de contactdozen ieder op een aparte groep/fase van de kookgroep zijn aangesloten, tenzij iemand die contactdoos heeft gemodificeerd...

Waarschijnlijk deel je met de kookplaat en oven nu 1x16A. Dat hoort natuurlijk niet zo.

Of iemand heeft de groepen/fasen van de kookgroep weer aan elkaar geknoopt achter de contactdoos. Dat mag al helemaal niet! Dan kun je tot 32A uit de contactdoos trekken maar daar is het spul helemaal niet voor gemaakt. Dat kan wel de bruine plekken verklaren. :wink:

Ik zou tenminste die contactdoos eens openschroeven om nader te inspecteren.
 
  • Like
Waarderingen: Sherbert

Sherbert

  • #6
Bedankt voor de reacties. Ik ben slechts een onervaren iemand met een eerste appartementje, ik schrik hier behoorlijk van. Ik heb geprobeerd de situatie verder in beeld te brengen. Het lijkt er op dat er helemaal geen keuken groep aanwezig is.

Situatie onder het aanrecht
Loze leidingen onder de spoelbak
Stoppenkast met wat informatie over de groepen

Groep 1
  • Woonkamer
  • Keuken (Koelkast, verlichting, stopcontact)
  • 3-standen schakelaar naar bovenliggende Mechanische Ventilatie
  • Wasmachine (vanaf het MV punt boven)
Groep 3-4 (Kookgroep)
  • Oven
  • Kookplaat
  • Vaatwasser
Ik snap nog steeds niet zo goed waar de stekkerdoos van de vaatwasser precies op is aangesloten.

Als ik groep 3 uitschakel dan werken de apparaten niet. Als ik groep 4 inschakel dan springen de vaatwasser lampjes een halve seconde aan bij het indrukken van de knop.

Groep 5
  • 1 lamp in de waskamer

Groep 6
  • Halletje naast de keuken, achter het muurtje van de koelkast
  • Meterkast
  • Slaapkamer
  • Badkamer
  • Keuken: Afzuigkap en 1 WCD

Woonkamer
Nog een ander raadsel van groep 1. Er zit een aansluiting in het plafond van de woonkamer maar hier zit geen stroom op. Ik vraag me af wat ik hiermee moet doen.

Hoe nu verder?
Het lijkt er op dat er geen echte keukengroep aanwezig is maar dat dit bijna allemaal bij de woonkamer hoort. Er is ook geen echte kookgroep aanwezig. Daarbij wordt de woonkamer groep door gelust naar de mechanische ventilatie.

Mijn ideeën:
  • Een echte perilex kookgroep aan laten sluiten op de loze leiding onder de spoelbak
    • Maar waar moet de wcd echt gezet worden?
  • Mogelijk nog een echte keuken groep waar de contactdozen en de afzuigkap op kunnen worden aangesloten? (in plaats van groep 6 die van het halletje er achter komt)
  • De groep 1 drie-standen schakelaar naar de waskamer afkoppelen en groep 5 laten aanleggen voor gebruik van de waskamer
    • Wasmachine
    • Nieuw te plaatsen DC MV (~30Wh)

Ik zou het graag bij minimale kosten willen houden. Dus als het laten zitten van de huidige situatie van de afzuigkap en nabijgelegen wandcontactdoos acceptabel is dan scheelt dit al het moeten afbreken van de keuken.

Stel dat er een perilex aansluiting kan worden geplaatst onder de spoelbak dan is er nog een meter vrij liggende kabel nodig om de oven/kookplaat te bereiken. Is dit brandveilig en toegestaan volgens de regels?

Verder:
Ik wil graag het stroompunt op het plafond van de woonkamer bruikbaar krijgen voor een plafondventilator. Hoe zou ik er achter kunnen komen waar deze aangesloten had moeten zitten?

Afbeeldingen graag via klusidee plaatsen - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik ga nog een gokje doen. (als ik me de foto's goed herinner)
Dat waar dat geel/groene tape op zit is niks.
De 3e witte draad bij de stopcontact achter de vaatwasser gaat naar dezelfde plek waar de stekkerdoos op zit. Met een beetje geluk zitten de beide draden daar in een Perilex stekker en zit daar een Perilex stopcontact.
Als dat zo is, dan is de basis prima, maar heeft er iemand dingen gedaan die niet horen.

De keuken staat nogal laag, dus weinig ruimte eronder.
Ik zou beginnen met de vaatwasser eruit halen. Misschien kan je dan meer ontdekken.
Zit er geen (perilex) stopcontact achter in de kast in de hoek? Misschien staat die ondertussen vol pannen en heb je die gemist.
Anders zou ik een paar gaten in de achterwanden daar maken om te kunnen zoeken. Daar maak je eenvoudig weer een stukje plaat voor. Staan straks toch weer pannen in.

Een endoscoop is handig met zoeken achter de kastjes.
Eventueel een elektricien laten kijken.
 

Sherbert

  • #8
Nogmaals met de afbeeldingen (max 10 dus niet allemaal). Ik ben er vrij zeker van dat de oven en kookplaat direct naar het stopcontact in de afbeelding lopen en niet zelf nog naar een perilex gaan. Ik ga dit nog verder onderzoeken maar daar moet ik wat hulp voor inschakelen.


Kookgroep
Er lijkt toch echt een kabel uit de het deel met de geel/groene tape te komen.

IMG_4792.JPG IMG_4824.JPG IMG_4823.JPG IMG_4800.JPG IMG_4785.JPG IMG_4794.JPG stoppenkast .jpg overzicht groepen .jpg IMG_4829.JPG IMG_4821.JPG
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Anders alleen die ene foto met het stopcontact achter de vaatwasser opnieuw plaatsen, op de rest is toch niet zoveel te zien.
Dat ik steeds aan het "gokken" ben, komt daar ook door. Je zal dingen mogen weghalen om het beter te kunnen zien.
Slopen valt waarschijnlijk wel mee hoor.
 

Sherbert

  • #10
Ik snap het, ik ga mijn best doen om het nog beter in kaart te brengen zsm.

Hier nog een foto van het eerste bericht. Stekkerdoos met aangesloten vaatwasser. Zelfde groep als oven/kookplaat.
IMG_4715.jpg

Ik ga proberen te achterhalen of deze stekkerdoos ergens op een wandcontactdoos is aangesloten of dat deze via de geel/groene tape kabel is geknutseld.

Door licht aan de kabels van de oven en de kookplaat te trekken kan ik ook achterhalen of ze direct op de wcd zijn aangesloten onder de vaatwasser of toch niet ergens anders achter het aanrecht.

IMG_4623.JPG


Lade onder de oven, hier lopen de kookapparatuur kabels.
 

Sherbert

  • #11
Ik heb de situatie iets beter in beeld met fotos ondanks dat de vaatwasser niet niet is verwijderd.

1. De flexibele buis met tape en een stuk PVC (groep 3-4 voedt de WCD met daarop de normale stekkers voor de kookplaat en de oven.
2. De kookplaat en oven zijn direct op bovenstaande WCD aangesloten met een ~2m kabel en niet via een tussenliggende perilex

Ik heb ook het vermoeden dat de buis met de kookgroep 3-4 kabels zo is afgetaped omdat hier eigenlijk 2x 16A binnenkomt maar dat dit niet volledig is aangesloten? Waarom de apparaten dan niet werken als ik één van de twee groepen uitschakel is mij dan onbekend.

Waar de stekkerdoos (kookgroep 3-4) met de vaatwasser aansluiting vandaan komt is een mysterie, wellicht kan ik hier nog achter komen met een stukje kast uitzagen, maar dit wordt nog moeilijk.

Hoe nu verder?
Hieronder wat van mijn ideeën om dit opgelost te gaan krijgen. Als leek zal ik mogelijk onhandige dingen van plan zijn, input en commentaar zeer gewaardeerd.

1. De flexibele buis met de kookgroep moet worden gecontroleerd. Als hier inderdaad netjes de 2x 16A binnenkomt dan kan dit worden gebruikt om een nette perilex aansluiting aan te leggen. Kan hier de vaatwasser ook op worden aangesloten of moet dit op een andere groep?

1a. Deze flexibele buis die onder de vloer loopt hoor toch niet zo binnen te komen? Het lijkt dan haas helaas bijna een zekerheid dat de boel moet worden opengebroken aangezien dit waarschijnlijk dan is afgetapt vanaf het echte punt waar het binnenkomt, of is dit een elektrisch valide manier om dit aan te leggen?

2. Om dit netjes te krijgen hoort de perilex aansluiting eigenlijk op een andere plek maar hiervoor verwacht ik dat dit niet kan zonder de keuken open te breken. Is het acceptabel om de perilex onder de spoelbak te laten plaatsen? (of iets dieper links hiervan maar aan de muur van hetzelfde kastje).

3. Er is dan grofweg een meter kabel nodig om de oven en kookplaat te bereiken via de grond. Is dit elektrisch veilig en toegestaan? Het is eventueel ook mogelijk om een gat te boren door het kastwandje om het zo direct te bereiken zonder de vloer te raken maar dan zweeft er een perilex kabel door een keukenkastje met pannen.

4. Potentieel de loze leidingen onder de spoelbak gebruiken voor het aansluiten van een nieuwe 'keuken' groep (ontbreekt nu). Hierop kan dan in ieder geval de vaatwasser worden aangesloten.

4a. Als de kookgroep 3-4 inderdaad op een gevaarlijke manier is aangelegd dan is het misschien goedkoper om deze groep te laten ontkoppelen en de loze leidingen te gebruiken om de kookgroep aan te sluiten? Dan hoeft de vloer en keuken niet open te worden gebroken.

5. Hebben jullie nog tips en adviezen voor elektriciens in regio midden Nederland? En als er nieuwe aansluitingen gefreesd moeten worden dan moet hier iemand anders voor komen neem ik aan, wat voor vakkundige kan ik hiervoor inhuren? Ik ben van plan de VEH klusservice te proberen voor het vinden van professionals.

Bedankt voor de tijd en input dusver. Het wordt erg gewaardeerd.

IMG_4929.JPG IMG_4939.JPG
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
-een kookplaat heeft een eigen kookgroep nodig, hier kan niks anders bij.
-de vaatwasser kan op een eigen groep via de loze leiding. (maar dan heb je nog niks voor de oven)

ik zie nu dat er een reeks foto's bij reactie 8 staat, die stonden er eerder nog niet, maar je was er vast mee bezig toen ik m'n vorige reactie schreef.

Dat de vaatwasser ook op 3-4 zit maakt het nog raarder. Het zou kunnen dat 3/4 nu gebruikt wordt alsof het een losse 3 en een losse 4 is.
Zoals de kookgroep niet gebruikt wordt kan sowieso niet. Hier heb je een elektricien voor nodig. Die kan meteen helpen met de rest van de vragen.
Als je geluk hebt liggen alle draden van de kookgroep er nog, anders kunnen die meestal eenvoudig opnieuw getrokken worden.
Verder kan er nog van alles mis zijn en het kan allemaal meevallen. Daar is maar op één manier achter te komen en dat is door het in order te (laten) maken.
 
  • Like
Waarderingen: Sherbert

Kaajee

  • #13
Feit dat wanneer 1 van de 2 automaten (kookgroep 3-4) uitstaat tot gevolg heeft dat géén apparaat werkt, kan verklaard worden door het feit dat de fases en nul wellicht verkeerd zitten. Dus fase van 3 met de nul van 4 en vice versa. Niet goed aangesloten dus.

Er zijn natuurlijk wel kookplaten te krijgen die slechts 1 fase nodig hebben, maar dan heb je beperkte (kook) capaciteit. Daarnaast zijn er ook fornuizen te koop (kookplaat én oven in 1) die wel op 1 kookgroep aangesloten kunnen worden. Denk niet dat je daarnaar op zoek bent overigens.

De lengte van de kabel van apparaten naar perilex is niet zo'n probleem, je ziet wel vaker een perilex op een andere, beter toegankelijker plek zitten.

En verder eens dat het best een complex geheel is, en dat je er wellicht beter een specialist bij kunt halen. Tips hierover mogen niet op dit forum gegeven worden helaas.
 
  • Like
Waarderingen: Sherbert

Sherbert

  • #14
Zo'n idee had ik ook wat betreft de fase en de nul van groep 3-4. Er gaat absoluut een specialist ingeschakeld worden. Het is goed dat ik nu een globaal idee heb van de situatie en gerichter hulp kan inschakelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu